Lidové noviny

I Froome dělá chyby. Upadl a ztratil

- MATĚJ TOMÍČEK

PRAHA Hovořilo se o ní jako o etapě pro únik. To by ale byla na Vueltu příliš velká nuda.

Cyklista z úniku – Thomas Marczyński – sice opravdu dvanáctou etapu vyhrál, za ním se ale odehrávalo další z mnoha dramat, která španělskou Grand Tour tradičně provázejí. Ve sjezdu do cíle totiž spadl lídr závodu Chris Froome a na Alberta Contadora ztratil 42 vteřin, na skupinu všech dalších favoritů pak 20 vteřin.

„Dneska to asi budou dva závody v jednom – jeden v úniku a druhý v pelotonu o celkové pořadí,“predikoval před startem dvanácté etapy Fran Ventoso z BMC.

I když se to zprvu nezdálo, nakonec měl svým způsobem pravdu.

O vítězství v etapě totiž jelo čtrnáct cyklistů, kteří si v průběhu dne vytvořili až devítiminu­tový náskok, a příměří vzadu v hlav- ním balíku narušil kdo jiný než Alberto Contador.

Čtrnáctka cyklistů spolu vepředu dojela až pod stoupání druhé kategorie vrcholící 18 kilometrů před cílem. Na to s minutou k dobru vyjel osamoceně Tomasz Marczyński, který pak náskok ve sjezdu s přehledem uhlídal.

Třiatřicet­iletý Polák tak navázal na svůj triumf z šesté etapy, a orámoval tak svou zatím životní sezonu.

O 52 vteřin za ním dojeli do cíle Omar Fraile s Josem Rojasem, který tak ani ve třetí etapě s podobným profilem z úniku nevyhrál. Třetí dojel v sedmé etapě, druhý v té desáté, když ve finiši nestačil na podle svých slov „nejlepšího spurtera na Vueltě“Mattea Trentina.

Sedm minut za nimi to ve skupině Frooma a spol. dlouho vypadalo na uzavřené příměří. Až závěrečný kopec všechno změnil.

Byl to Contador, kdo taky jiný, kdo jako jediný našel odvahu zaútočit. Spolu s ním se chvíli vyvážel i ve středu poražený dne Nicolas Roche, ale Španělovu tempu nestačil.

Trojnásobn­ý šampion Tour si vypracoval až čtyřicetiv­teřinový náskok na řídnoucí Froomovu skupinu, když se k němu z úniku přiřítil Edward Theuns, aby mu v závěrečnýc­h kilometrec­h ještě pomohl.

I tak se zdálo, že Sky má vše pod kontrolou. Contadorov­a čtyřminuto­vá ztráta Frooma bezprostře­dně neohrožova­la, jenže pak přišel technický problém, který britský cyklista vyřešil rychlou výměnou kola. Ale ani to nebylo vše. Froome totiž při návratu do Nibaliho skupiny nepříjemně upadl na pravé rameno a ztratil další cenné vteřiny.

To už pochopil, že je zle. Stáhli se k němu Wouter Poels s Mikelem Nievem a na silnici v tu chvíli jely proti sobě tři „vlaky“.

Ten Contadorův, ten Nibaliho (suverénně nejpočetně­jší) a ten Froomův. Deset kilometrů se pak přetahoval­y o vteřinu za vteřinou.

Výsledek? Contador dorazil do cílové Antequery o 22 vteřin před Nibaliho skupinou, ve které dojeli i všichni další favorité, Froome ztratil dalších 20 vteřin.

Jak tedy vypadá situace v čele závodu? Brit dál drží téměř minutový náskok – 59 sekund na něj ztrácí Vincenzo Nibali a 2:13 minuty Esteban Chaves. Alberto Contador se svým odvážným manévrem z deváté příčky neposunul. To ale není až tak podstatné. Zprávou čtvrtečníh­o dne je, že i Froome dělá chyby.

Nečekanou zápletku nabídla 12. etapa Vuelty. Lídr Chris Froome upadl, vedení přesto uhájil.

 ?? Vyhrál na Vueltě už druhou etapu FOTO ČTK ?? Polák Tomasz Marczyński
Vyhrál na Vueltě už druhou etapu FOTO ČTK Polák Tomasz Marczyński

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia