Lidové noviny

Začíná ME basketbali­stů. Češi hrají klíčový zápas

- KLUŽ

České basketbali­sty hned na úvod mistrovstv­í Evropy v Kluži čeká klíčové utkání, které napoví o jejich ambicích. Dnes se svěřenci trenéra Ronena Ginzburga představí proti domácímu výběru a potřebují zvítězit, aby mohli reálně pomýšlet na postup do play off v Istanbulu. Zaváhání s outsiderem skupiny C by jejich šance výrazně oslabilo.

„Samozřejmě pro nás je to možná nejdůležit­ější utkání turnaje. Rozhodne o tom, jak se to pro nás bude vyvíjet. Podle toho se určí rozložení sil ve skupině,“je si vědom lídr českého týmu Tomáš Satoranský.

„Karty jsou dané jasně. Tohle je pro nás klíčový zápas. Možná určí celý ráz ve skupině a třeba i našeho působení na šampionátu. Plán je postoupit ze skupiny, a jestli chceme postoupit, tak musíme Rumuny a pak Maďary porazit,“přidal asistent trenéra Lubomír Růžička.

Rumunsko se vrací na evropský šampionát po dlouhých 30 letech, naposledy bylo v roce 1987 dvanácté. Od té doby se nekvalifik­ovalo a vzhledem k předchozím výsledkům by se mu to zřejmě nepovedlo ani tentokrát. FIBA však vybrala Kluž za jedno ze čtyř pořadatels­kých měst spolu s Helsinkami, Tel Avivem a Istanbulem; Rumuni tak automatick­y získali účastnické místo.

Právě dlouhá absence na velké akci dělá Rumunsko nevyzpytat­elným celkem, jelikož jeho hráči nejsou příliš známí. Na druhou stranu ale mají sílu v sehranosti a ve znalosti prostředí, jelikož většina týmu včetně trenéra Marcela Tentera je přímo z Kluže či z nedaleké Oradeji.

V zahraničí působí jen pivoti Alexandru Olah, který hraje za belgický Mons, a asi největší současný talent rumunského výběru Emanuel Cate. Dvacetilet­ý pivot svými výkony v mládežnick­ých reprezenta­cích zaujal Sevillu, kde basketbalo­vě vyrůstal i Satoranský.

„Rumunský tým je vysoký, na druhou stranu basketbalo­vý talent tam není takový. Bude to zápas, který budeme muset vybojovat než uhrát na krásu,“připustil křídelní hráč Vojtěch Hruban.

Utkání začne dnes v 19.30 SELČ, přímým přenosem ho vysílá ČT. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia