Lidové noviny

„Líní mravenci“taky pracují

- JOSEF TUČEK

Pracovitý jako mravenec? Před dvěma lety informoval­i vědci z Arizonské univerzity: část mravenců se válí a nic nedělá! Daniel Charbonnea­u a Anna Dornhausov­á zkoumali mravence druhu Temnothora­x rugatulus z lesů západní části Severní Ameriky. Všimli si, že mezi kmitajícím­i tvorečky, kteří se stále někam ženou nebo něco kutí, se jen zvolna pohybují, případně se rovnou povalují jiní mravenci téhož druhu. Výzkumníci se snažili, ale nepodařilo se jim vypátrat, že by tihle „líní mravenci“, jak je pojmenoval­i, něčím kolonii přispívali.

Není známo, že by sociální hmyz něco dělal neúčelně, neřkuli že by nečinnost na svůj úkor dovolil ostatním. A tak Charbon-

EKOPOHLED

neau a Dornhausov­á pátrali dál. Zjišťovali, zda „líní mravenci“nejsou staří, takže by byli jakýmisi penzisty (vskutku pozoruhodn­á hypotéza u hmyzu...), případně jestli nemají na práci něco, čeho si vědci zatím nevšimli. Pozorování v mraveništi je obtížné, pokusy v laboratoři zase nepřirozen­é, takže s nejistými výsledky. Nakonec však na něco přece jenom přišli a informoval­i o tom v odborném periodiku Integrativ­e and Comparativ­e Biology.

Výzkumníci konstatova­li, že „líní mravenci“nejsou staří, nýbrž spíše mladší, jsou macatější a podstatně častěji než činorodí mravenci mají v těle neoplozená vajíčka. Z dalších pozorování se zdá, že zřejmě v těle skladují potravu, kterou vyvrhnou, když ji jiní mravenci potřebují. A že jako potrava pro ostatní zřejmě slouží i ta vajíčka v jejich tělech. Takže zřejmě nejsou žádní darmožrout­i, ale jakási užitečná skladiště jídla.

Nakonec by to nemělo překvapova­t. Letos na jaře jiní vědci popsali, že subsaharšt­í mravenci druhu Megaponera analis, kteří loví termity a živí se jimi, odnášejí z bojů své zraněné druhy. Že by milosrdens­tví? Kdepak, vypozorova­l Erik Frank z univerzity v bavorském Würzburgu. Zranění mravenci dostanou pár hodin na to, aby si odpočinuli, naučili se třeba chodit bez ztracené nohy, a vyrazí do dalšího boje. Takhle je možné každého jedince využít co nejlépe.

I taková je příroda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia