Lidové noviny

Zeman na Broadwayi: dražší než hvězdy

Prezident míří do New Yorku, dostane cenu od vlivné židovské organizace S Trumpem se ale nejspíš nesetká

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Když se před dvěma roky prezident Miloš Zeman objevil v restauraci na Manhattanu, pila se vodka, bouchalo se do stolu a jeho ruští přátelé mu na harmoniku zahráli narozenino­vou písničku z animovanéh­o filmu o krokodýlu Geňovi.

Do New Yorku se Zeman chystá znovu za dva týdny. Promluví tu na zasedání OSN. A i když jsou šance, že by se tam sešel s americkým prezidente­m Donal- dem Trumpem, mizivé, o vrcholný zážitek nepřijde. Zamíří totiž do vybrané společnost­i, která se sejde v domě číslo 25 na Broadwayi, na jedné z nejluxusně­jších adres na Manhattanu.

V neorenesan­čních interiérec­h, kde se kdysi prodávaly lístky na zaoceánské parníky do Evropy, si za dva týdny, 18. září, dá dostaveníč­ko newyorská smetánka. Zeman tam bude hlavním hostem akce Algemeiner Jewish 100 Gala, kde si v rámci galavečera převezme ocenění Warrior for Truth (Bojovník za pravdu) udělované vlivnou židovskou organizací Gershon Jacobson Jewish Continuity Fund (GJCF).

Kdo si bude chtít českého prezi- denta poslechnou­t naživo, musí si ovšem pořádně připlatit. Lístky na akci se začaly prodávat minulý týden a jejich cena svědčí o tom, že půjde o galavečer pro bohatší klientelu. Základní vstupenka vyjde na 800 dolarů. Pro srovnání – je to dvojnásobe­k sumy, za niž se prodávají nejlepší místa v Metropolit­ní opeře.

Lístky spojené s reklamou ve sborníku akce pak začínají na 2500 dolarech a končí na částce čtvrt milionu dolarů za sponzora slavnostní­ho večera.

Zeman nebude jediným oceněným, kromě něj medaili dostane také izraelský umělec Jaakov Agam nebo filantropo­vé manželé David aMona Sterlingov­i. Podobně jako Zeman se podle GJCF zasloužili o „neutuchají­cí podporu Izraele a židovského lidu“.

Již loni prezidenta Zemana Algemeiner zařadil mezi stovku nejvlivněj­ších osobností židovského světa. A letos dokonce kvůli němu odsunul termín tradičního galavečera. Pokračován­í čtěte na straně 2 Poznámka na straně 8

 ?? Je začínající cena vstupenek na galavečer, jehož hlavním hostem bude ??
Je začínající cena vstupenek na galavečer, jehož hlavním hostem bude
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia