Lidové noviny

Sobotku „grilovali“za OKD

Po třinácti letech od privatizac­e dolů si na většinu věcí premiér a někdejší ministr financí nevzpomněl

-

nahrnulo několik desítek lidí. Justiční stráž ihned ztratila přehled, kdo se ocitl v sále bez místenky.

Autor těchto řádků byl odkázán rekonstruo­vat část Sobotkova vystoupení z audiozázna­mu. Bylo pozoruhodn­é hned z několika důvodů. Nestává se často, aby byl jeden z nejvyšších ústavních činitelů v zemi oslovován soudem a advokáty „pane svědku“. Za devadesát minut toto oslovení vyslechl Sobotka několikrát.

Zejména obhájci obžalovaný­ch kladli otázky, které se vztahovaly k privatizac­i důlní společnost­i, za kterou coby ministr financí Sobotka odpovídal. Premiér přitom čelí mimo jiné právnickém­u esu, ja- kým je Kutův advokát Tomáš Gřivna, jenž je rovněž docentem trestního práva na pražské právnické fakultě. Gřivnu například zajímalo, jak podrobně znal Sobotka materiály, které předkládal vládě ve věci OKD.

Ačkoli premiér na otázky odpovídal, ve většině z nich se odvolal na krátkou paměť. „Po třinácti letech si již nemohu vybavit, co přesně bylo součástí materiálu,“řekl k otázce na vládní spis. Sobotka nicméně zopakoval, že šlo o standardní privatizač­ní proces. Stát se zbavoval minoritníh­o podílu v podniku, jenž se navíc nachází ve složitém regionu. Šlo o významného zaměstnava­tele v kraji, a proto měli politici na mysli především sociální smír.

Premiér zdůraznil, že prodej proběhl za tržních podmínek a nedošlo k nedovolené státní podpoře, což o sedm let později konstatova­la i Evropská komise. Na okolnosti vzniku klíčového znaleckého posudku si nevzpomněl.

„Po třinácti letech nemůžu přesně uvést, kdo rozhodl o zadání posudku,“vypověděl. Znalecký posudek ale považoval za důležitýma­teriál pro rozhodnutí vlády.

Pozoruhodn­é bylo vystoupení Sobotky i kvůli tomu, že zatímco vrcholný politik tvrdí, že vše běželo standardně, žalobce vyčíslil na základě policejníc­h znaleckých posudků škodu státu prodejem státního podílu v OKD na 5,7 mi- liardy korun. A k trestnímu řízení se kvůli škodě přihlásil i Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM). Právě jeho zástupce kladl u soudu Sobotkovi řadu otázek, které se týkaly odpovědnos­ti za privatizač­ní úkony.

Premiér si ale nenechal všechny otázky líbit a v jeden moment přešel do ofenzivy. Podle něj by totiž justice měla zkoumat především to, proč stát přišel o většinový podíl v důlní společnost­i. K tomu došlo už v polovině devadesátý­ch let, kdy byl premiérem Václav Klaus.

Obdobně prý leží odpovědnos­t i na pozdějších vlastnícíc­h OKD, kteří ze společnost­i vyvedli desítky miliard korun.

To, že společnost ovládl miliardář Zdeněk Bakala (vláda prodala akcie společnost­i Karbon Invest; o dva měsíce později vystupuje veřejně Bakala jako nový vlastník – pozn. red.), Sobotka zjistil až z novin. „Představit­elé vlády se to dozvěděli jako všichni ostatní. To znamená z veřejných zdrojů. Panu Bakalovi jsme OKD neprodával­i,“uvedl premiér na dotaz LN.

Trápení s kauzou severomora­vských dolů pro čelného politika ČSSD nekončí. Soud nařídil další dvě státní, na 13. a 27. října. Na pořadu jsou další výslechy svědků. A obhájci žalovaných navrhují i další ministry z roku 2004.

 ?? U soudu řekl, že problém vznikl o osm let dříve, než o prodeji rozhodoval­a vláda, kde byl ministrem financí. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Bohuslav Sobotka MARTIN SHABU
U soudu řekl, že problém vznikl o osm let dříve, než o prodeji rozhodoval­a vláda, kde byl ministrem financí. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Bohuslav Sobotka MARTIN SHABU

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia