Lidové noviny

Zeman na Broadwayi: dražší než hvězdy

-

Večírek lobbistick­é organizace, která mimo jiné podporuje amerického prezidenta Donalda Trumpa, se v předchozíc­h třech letech konal na jaře. Nejinak tomu mělo být letos. Pražský hrad avizoval, že Zeman v dubnu navštíví Bílý dům, a tak se počítalo s tím, že si udělá i zastávku v New Yorku, kde si cenu převezme.

Jenže koncem dubna pak nový český velvyslane­c Hynek Kmoníček, který dostal za úkol termín s Trumpem dojednat, oznámil, že se návštěva Bílého domu odkládá na neurčito.

Židovská organizace tak musela čekat na nejbližší oficiální cestu Zemana do USA. A tou je právě zářijové zasedání Valného shromážděn­í Organizace spojených národů (OSN), kam Zeman zavítá již potřetí.

Původně sem ovšem jezdit nechtěl. V prvním roce svého mandátu zastával názor, že by na zasedání OSN měl jezdit premiér. Vynechal ještě jednou – v roce 2014 se raději zúčastnil akce Dialog civilizací, kterou na ostrově Rhodos pořádal Vladimir Jakunin, blízký přítel šéfa Kremlu Vladimira Putina.

Devátý v pořadí

Co čeká Zemana v New Yorku letos? Jeho projev v sídle OSN na Manhattanu je ohlášen na dopoledne 19. září – den poté, co si od židovské organizace převezme ocenění Warrior for Truth. Zeman má tak jako každý ze 196 státníků vyhrazeno maximálně patnáct minut.

Tentokrát vystoupí český prezident jako devátý v pořadí – hned po nigerijské hlavě státu Muhammadov­i Buharim a před francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem. Zda se Zeman soustředí na otázku potírání islámského terorismu jako loni, se ale neví. „Pan prezident zásadně přednáší projevy spatra a žádný písemný koncept tedy neexistuje,“řekl LN mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Stejně tak nejsou známy ani žádné bilateráln­í schůzky na okraj světového sněmu politiků. „Program se ještě připravuje,“upřesňuje Ovčáček.

Minimálně o jednu ze schůzek by přitom Zeman velmi stál – o tu se šéfem Bílého domu. Donald Trump v roli amerického prezidenta na Valné shromážděn­í OSN dorazí vůbec poprvé. Ostatně premiéru si letos odbude i generální tajemník OSN Portugalec António Guterres, který největší organizaci zemí světa šéfuje od ledna.

Jenže s Trumpem se chtějí sejít prakticky všichni. Určitou nadějí je fakt, že si Trump na OSN vyhradil hned tři dny. „Odchytit“Trumpa budou mít cizí státníci nejen v útrobách sídla OSN, ale i v jeho soukromé rezidenci.

Navzdory očekávání nebude americký prezident bydlet ve svém Trump Tower vzdáleném jen několik bloků od budovy OSN, ale v Trump National Golf Clubu v Bedminster­u ve státě New Jersey, který je vzdálený hodinu jízdy autem od Manhattanu.

 ?? Letí do USA v polovině září FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Miloš Zeman
Letí do USA v polovině září FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Miloš Zeman

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia