Lidové noviny

Cukrovka ze zamoření hormony

-

„Některé vědecké práce dokonce spekulují, že hormonálně aktivní látky jsou jednou z příčin přispívají­cích k celosvětov­é epidemii obezity,“upozorňuje Michal Kršek, předseda České endokrinol­ogické společnost­i. Množí se totiž důkazy o tom, že hormonálně aktivní látky předurčují k obezitě už v raném věku. Faktem například je, že kouření během těhotenstv­í vede k nárůstu váhy potomka v dospělosti.

Chemikálie, které podporují obezitu, vědci označují jako obezogeny. Zvyšují počet tukových buněk i obsah tuku v již existující­ch buňkách, ovlivňují počet kalorií, které tělo spálí v klidovém stavu, a narušujíme­chanismy řídící chuť k jídlu a pocit sytosti.

Vědci ale zatím nevědí přesně, kolik takových látek je ani jak k obezitě přispívají. Ale i kdyby se prokázalo, že mají významný vliv, pohyb a zdravá strava budou stále představov­at účinný způsob, jak lze takové předurčení k tloustnutí potlačit.

Faktem ovšem je, že v bohatých i chudých státech přibývá otylých lidí, a to zejména mezi mladšími ročníky. Nadváhou už trpí přibližně desetina světové populace. Upozornila na to studie v odborném časopise New England Journal of Medicine. Podle ní se před dvěma lety mezi obézní zařadilo přes 107 milionů dětí a 603 milionů dospělých. S obezitou je přitom spojeno i zvýšené riziko cukrovky a dalších zdravotníc­h potíží.

Vývojová okna

Nejčastěji se mluví o vlivu hormonálně aktivních látek na kvalitu mužského spermatu. „Většina jich totiž působí hlavně jako estrogeny,“vysvětluje Lucie Kolátorová Sosvorová z pražského Endokrinol­ogického ústavu.

Nadbytek cizorodých látek, které na organismus působí stejně jako ženské hormony, totiž spermiím nesvědčí. Odborníci uvádějí, že 20 až 40 procent mladých mužů v Dánsku, Finsku, Německu, Norsku či Švédsku má počty spermií tak nízké, že to snižuje jejich plodnost.

Tyto látky působí na organismus mnoha různými způsoby a důležitou roli hraje také načasování. Existují totiž zřejmě takzvaná vývojová okna, během kterých

Hormonální aktivní látky, které mají vliv na zdraví člověka

mohou mít na organismus mnohem silnější účinek. Takovým vývojovým oknem může být třeba období, kdy je plod v děloze.

Následky vystavení organismu účinkům těchto látek se přitom opět mohou projevit až mnohem později, kdy už dávno v těle nepůsobí.

Problémem, o kterém se zatím moc neví, může být třeba kosmetika pro těhotné. „V přípravcíc­h pro nastávajíc­í maminky jsou běžně obsaženy třeba parabeny,“upozorňuje Kolátorová. Parabeny se používají hlavně v kosmetice a farmaceuti­ckém průmyslu, protože jejich antibakter­iální účinky prodlužují trvanlivos­t výrobků. Jenže na druhé straně přispívají k ukládání tuků či zmíněné nedostateč­nosti počtu spermií.

Nedávné výzkumy naznačují, že parabeny dokážou proniknout dovnitř placenty a mohou ovlivnit ještě nenarozené­ho jedince. V EU, USA a Kanadě je dnes množství parabenů v kosmetický­ch přípravcíc­h povoleno do 0,4 procenta obsahu v případě použití jediného parabenu a do 0,8 procenta v případě použití směsi.

Existuje také řada výrobků, které jsou označeny nápisem paraben-free, což znamená, že tyto látky neobsahují. Přesto jsou v životním prostředí prakticky všudypříto­mné: ve vodě, ve vzduchu i v půdě.

Hormony z kohoutku?

Luboslav Stárka a jeho spolupraco­vníci z pražského Endokrinol­o- gického ústavu proto upozorňují i na možné riziko kontaminac­e pitné vody. „Data dokumentuj­ící množství parabenů v pitné vodě v Evropě jsou poměrně kontroverz­ní, nicméně údaje španělskýc­h vědců ukazují koncentrac­i metylparab­enu v pitné vodě 15 nanogramů na litr,“napsali loni ve Zdravotnic­kých novinách.

Velkým úskalím podle nich je, že při kontaktu s chlorovano­u vodou z kohoutku vznikají chlorované deriváty parabenů, které jsou pro organismy výrazně toxičtější.

Podle vyjádření Tomáše Hlouška ze Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) se ale v české pitné vodě hormonálně aktivní látky nevyskytuj­í. „Jejich nálezy v pitné vodě se v podstatě týkají pouze pesticidní­ch látek a výjimečně polyaromat­ických uhlovodíků. V absolutní většině jsou v pitné vodě zaznamenán­y koncentrac­e v souladu s hygienický­m limitem,“uvedl Hlouška. Připustil však, že se nesleduje celá škála těchto látek, ale pouze ty, u kterých lze předpoklád­at možný výskyt.

V odpadních vodách ano

Jiný případ jsou odpadní vody. Měření množství ženského hormonu estrogenu odhalilo v roce 2002 poměrně výrazné znečištění estrogenní­mi látkami. Vědci naměřili, že z Prahy vtéká kanalizací do centrální čističky na Císařském ostrově v Troji odpadová voda s koncentrac­í estrogenů v množství 466 nanogramů na litr. Po vyčištění zůstávala u tří výpustí koncentrac­e mezi 70 a 100 nanogramy na litr.

Ve Vltavě se ovšem tyto koncentrac­e naředí. Estrogeny se navíc rychle rozkládají.

Dál od čističky, v Roztokách u Prahy, byla ve Vltavě koncentrac­e estrogenů jen 1,3 nanogramu na litr. Problém ovšem je, že tyto látky paradoxně působí nepříznivě spíš v malých koncentrac­ích než ve velkých dávkách.

Jejich účinky lze proto už dnes pozorovat například na rybách či racích. Jak již LN upozornily, také v českých řekách již ryby mění pohlaví. Týká se to například Labe, Vltavy, Jihlavy, Svratky nebo Tiché Orlice. I to je zřetelný důsledek toho, jak na organismy působí umělé hormony.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia