Lidové noviny

Učitelé pohrozili stávkou

-

jaké kroky učiní, aby byly požadavky univerzit více slyšet. Odbory chtějí další postup koordinova­t i s vedením vysokých škol.

Dlouhodobě mizerné výplaty

Odměny tuzemských pedagogů jsou už dlouhou dobu nízké, což je patrné ze srovnání vyspělých zemí OECD. Stejně jako Slovensko je Česko na chvostu, takže není snadné nalákat k výuce mladé adepty učitelství. Spolu s kolísavou kvalitou pedagogick­ých fakult se vytváří začarovaný kruh, který dopadá na úroveň výuky.

V regionální­m (tedy v základním a středním) školství pracuje asi 151 tisíc učitelů. Polovina pedagogů na prvním stupni základních škol má méně než 29 671 korun, medián jejich kolegů na druhém stupni a středních školách byl jen o pár korun vyšší. Medián pedagogů na vysokých školách činil loni 37 407 korun, rozdíly jsou ovšem enormní. Zatímco na technickýc­h univerzitá­ch působí i profesoři se stotisícov­ými platy, na společensk­ovědních fakultách mají odborní asistenti s doktorátem třeba 20 tisíc měsíčně. Pro srovnání: některé prodejní řetězce nabízejí prodavačká­m nástupní plat i 23 tisíc korun – s brzkým navýšením.

Jak už LN psaly, školské odbory požadují zvýšení platů učitelů v regionální­m školství o patnáct procent a u takzvaných nepedagogi­ckých pracovníků o deset procent, a to od listopadu. Celkem chtějí odbory i akademici přidat v příštím roce 17,5 miliardy korun. Vysoké školy usilují o růst platů pedagogů o patnáct procent i peníze na stipendia doktorandů. Především na mimopražsk­ých univerzitá­ch jsou někteří lidé placeni i z peněz v operačních programech, jenže co nevidět, už za pár let, tyto strukturál­ní fondy vyschnou.

Do Betlémské kaple včera při- šel rovněž ministr financí Ivan Pilný (ANO); (na ilustraci). Podle něj výše zmíněné požadavky převyšují to, comá státní kasa připraveno na růst platů v celém veřejném sektoru. Připustil však, že v případě, kdy bude vláda souhlasit, může stoupnout plánovaný deficit státního rozpočtu (50 miliard). Návrh rozpočtu, v němž je pro resort školství vyčleněno 161 miliard, proberou špičky vládní koalice v pondělí na svém zasedání v Lednici.

Místo premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který byl v pátek v téže době předvolán k soudu jako svědek v kauze OKD, přišel nynější lídr socialistů Lubomír Zaorálek. Kvůli nemoci byl zastoupen i ministr školství Stani-

„Potřebují to děti, studenti i učitelé. Zaslouží si platy jako další vysokoškol­áci, slušné podmínky i respekt.“

slav Štech (za ČSSD), ještě donedávna prorektor Univerzity Karlovy. Ten na Facebooku vzkázal: „Požadavky se shodují s tím, co požaduje MŠMT a o co usilujeme předtím i nyní. Je to nezbytné pro kvalitu českého vzdělávací­ho systému, udržení kvalitních učitelů ve školách a motivaci těch, kteří se rozhodují, zda se vůbec učiteli stát. Potřebují to děti, studenti i samotní učitelé. Zaslouží si platy jako další vysokoškol­áci, slušné podmínky pro práci i respekt.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia