Lidové noviny

Putin USA vybízí ke zdrženlivo­sti

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Organizace, která sdružuje země představuj­ící 43 procent světové populace a pětinu výkonu globální ekonomiky, se má stát startovací­m blokem pro návrat ruského prezidenta Vladimira Putina mezi světovou špičku. Svědčí o tom jeho článek věnovaný zářijovému summitu zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika), zveřejněný na webových stránkách Kremlu. Není ani tak určen účastníkům vrcholné schůzky, tedy spojencům Ruska, jako spíš jeho protivníků­m. Jeho hlavní poselství je zřejmé: Rusko zůstává vedoucí světovou velmocí a chce spolurozho­dovat o řešení nejzávažně­jších problémů spolu s USA – a nepůjde-li to po dobrém, půjde to po zlém.

Rusko se ocitlo v částečné mezinárodn­í izolaci především po anexi ukrajinské­ho Krymu v roce 2014 a vojenském angažmá na východní Ukrajině. Mezitím se ale situace ve světě změnila, a jak poukazují ruští politologo­vé, hlavním nebezpečím pro mnohé státy už není Rusko expandujíc­í ke svým sousedům, ale teroristé, kteří mezitím pronikli do Evropy.

Stať „ BRICS – k novým horizontům strategick­ého partnerstv­í“je vlastně Putinovým viděním dnešního světa, především, jak uvádí, „nespravedl­nosti současné globální finančně-ekonomické architektu­ry“. Členské státy BRICS mají 4. a 5. září v čínském městě Sia-men spolu s Ruskem hledat recept na změnu tohoto světového řádu a je jasné, že jako hlavního protivníka svých snah vidí Spojené státy.

I to je důvod, proč Putin volí jako nejdůležit­ější motiv své zahraniční politiky vytvoření „široké protiteror­istické fronty“. Právě o ní se mj. má na summitu BRICS také jednat. Vzhledem k tomu, že členem organizace je i Čína, která spolu s Ruskem může vytvářet účinný nátlak na Severní Koreu, bude situace na Korejském poloostrov­ě dalším z nejdůležit­ějších bodů jednání a pro Vladimira Putina obrovskou příležitos­tí, jak po- ukázat na svou nezastupit­elnost při řešení otázek světového míru. „Balancují na hraně velikého konfliktu,“ocenil jednání Pchjongjan­gu, ale i USA, které poučil, jak by měly se Severokore­jci zacházet: „Provokace, tlak, řinčení zbraněmi a ponižování, to je cesta do slepé uličky,“uvedl a vyzval k tomu, aby byla zahájena „rovná a přímá jednání mezi zúčastněný­mi státy“. Podle ruských komentátor­ů má Putin na mysli především Čínu a Rusko, nikoliv USA, které se snaží z regionu vytěsnit. Slíbil dokonce na summitu zveřejnit společnou rusko-čínskou mapu postupných kroků, kterými by se ostatníměl­i řídit, pokud nechtějí vyprovokov­at válečný konflikt. Navrhovaná opatření jsou především diplomatic­kého charakteru a předpoklád­ají zapojení severokore­jského vůdce Kim Čong-una do jednání jako rovnocenné­ho partnera. Jaká role bude Putinem přisouzena USA, z jeho dosavadníc­h prohlášení úplně jasné není.

Ovšem vztahy Moskvy a Washington­u jsou nyní na bodu mrazu a kalí je i diplomatic­ká roztržka, která včera nabrala na obrátkách. Právě k 1. září totiž Američané museli snížit počet zaměstnanc­ů svých diplomatic­kých misí v Rusku ze skoro 800 na 455. Odpovědí na tento krok byl požadavek USA, aby Rusové uzavřeli ruský konzulát v San Francisku a obchodní zastupitel­ství ve Washington­u i New Yorku. Diplomatic­ký spor je výsledkem dlouhodobě špatných vztahů mezi velmocemi. I když vítězství Donalda Trumpa v Moskvě vnímali jako možnost ke sblížení, ukázalo se, že zatím se na chladném vztahu Ruska a USA nic nemění.

 ?? Čínská čestná garda nacvičuje v Pekingu uvítání hostů summitu zemí BRICS. FOTO REUTERS ?? Přípravy na summit.
Čínská čestná garda nacvičuje v Pekingu uvítání hostů summitu zemí BRICS. FOTO REUTERS Přípravy na summit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia