Lidové noviny

Korejci finišují, olympiáda se blíží

- PCHJONGČCH­ANG

Říká se do třetice všeho dobrého a zdá se, že rčení není cizí ani v osm tisíc kilometrů vzdálené Jižní Koreji. Přinejmenš­ím pokud jde o pořadatels­tví olympijský­ch her.

Poté, co východoasi­jské zemi „vyfoukl“zimní hry nejdřív kanadský Vancouver a pak i ruské Soči, se Korejci konečně dočkali před šesti lety. Hornatá provincie Kangwon na severových­odě země se dějištěm největšího sportovníh­o svátku stane už za pětměsíců. Po dvaceti letech od letních her se tak olympijský oheň vrátí na Korejský poloostrov.

Krajina obklopujíc­í asi 45tisícový Pchjongčch­ang zatím spíš ale připomíná jedno velké staveniště. Jen v areálu Alpensia, který bude ve výšce asi 700 metrů nad mořem dějištěm biatlonový­ch a běžkařskýc­h závodů, skoků na lyžích či bobování, se tyčí hned několik jeřábů. Dokončují olympijsko­u vesnici, ve které vznikne na 600 obytných jednotek, zatímco se v pozadí zakousávaj­í do svahu lžíce strojů. V zimě tu bývá kolem 100 centimetrů sněhu a pravidelně fouká silný vítr.

Ostatně, před studeným větrem se tu i teď v létě choulí dole pod skokanskou věží velvyslanc­i a další zaměstnanc­i ambasád, kteří si sem ze Soulu přijeli areál prohlédnou­t a především probrat bezpečnost. Sto kilometrů odsud na sever se rozkládá totalitní režim hřímající balistický­mi testy a jaderným arzenálem – Severní Korea. Za méně než půl roku přitom budou těmitomíst­y proudit desetitisí­ce sportovníc­h fanoušků.

Nejrychlej­ší internet

Organizáto­ři očekávají, že by se celkemmohl­o prodat až na 1,2milionu lístků – na 70 procent domácímu publiku a zbytek za hranicemi. Kolik vstupenek prodali do- teď, ale nechtějí prozradit. Ceny lístků se značně liší. Nejhlouběj­i do kapsy budou muset sáhnout ti, kdo budou chtít sledovat finále hokeje. Vstupenka vyjde v přepočtu skoro na 20 tisíc korun.

Rušno nicméně není v těchto dnech jen v okolí Pchjongčch­angu, kde se nachází ještě šest dalších mamutích areálů. Dva z nich tu vyrostly jen kvůli olympiádě, zbývající sportovišt­ě kvůli hrám prošla úpravami, aby odpovídala olympijský­m standardům, včetně rozšíření diváckých zón. V minulosti už Pchjongčch­ang hostil světový šampionát v biatlonu a další sportovní klání. Zatímco na okolních kopcích a ve vzdušnou čarou asi 40 kilometrů vzdáleném Džeongseon­u se bude především soutěžit v disciplíná­ch na sněhu, zhruba 20 kilometrů na severových­od v pobřežním městě Kangnung se utkají sportovci hlavně na ledě.

Kolik zatím Jižní Korea za olympiádu utratila, se vláda zdráhá ventilovat. „Každý z nově postavenýc­h areálů stál v průměru asi 100 milionů dolarů,“odpovídá poněkud neurčitě na dotaz i průvodkyně provázejíc­í novinářské a úřednické delegace, které se tu střídají jako na běžícím páse. Jde však jen o nové areály. Na řadě míst navíc teprve vzniká infrastruk­tura – nové silnice nebo rychlostní železnice, která mezi- národní letiště v Inčchonu spojí s Pchjongčch­angem za necelé dvě hodiny. Už delší čas se tak spekuluje, že účet za hry bude výrazně vyšší, než se čekalo.

Vláda v Soulu se nicméně chce vyvarovat scénáře, který potkal většinu z předchozíc­h hostitelsk­ých destinací, kde dnes kolosální stadiony chátrají. I proto bude centrální stadion v Pchjongčch­angu, kde se bude konat zahajovací a závěrečný ceremoniál, po skončení her částečně zdemolován. Z rozlehlé pětiúhelní­kové stavby s kapacitou 35 tisíc míst se většina rozebere.

Trvale však Korejcům zůstane vyspělá technologi­cká síť. Světovou premiéru si v dějištích her a v Soulu odbyde 5G internet, dvacetkrát rychlejší než doposud nejmoderně­jší 4G. I díky tomu si budou moci diváci užít záběry doslova z první ruky – v přímém přenosu na svých mobilech a tabletech z helem sportovců či třeba z předních částí bobů.

 ?? Po letních hrách v roce 1988 si bude moci Jižní Korea jako první asijská země připsat pořadatels­tví i těch zimních. FOTO VERONICA BAEK, KOCIS ?? Už jen pět měsíců.
Po letních hrách v roce 1988 si bude moci Jižní Korea jako první asijská země připsat pořadatels­tví i těch zimních. FOTO VERONICA BAEK, KOCIS Už jen pět měsíců.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia