Lidové noviny

Princeznin posmrtný život

Zatímco za života Diana víc oslňovala, po smrti začala víc ovlivňovat

-

Krátce po půlnoci na 31. srpna 1997 narazil v pařížském podjezdu pod Place de l’Alma do jednoho ze sloupů Mercedes S280. Jel o něco málo rychleji než stovkou a nikdo uvnitř nebyl připoután. I když airbagy zafungoval­y, řidič a pasažér vlevo vzadu zemřeli na místě nehody, pasažérka vpravo vzadu o čtyři hodiny později v nemocnici Pitié-Salpetri`ere.

Kdyby tou pasažérkou nebyla rozvedená manželka dědice britského trůnu princezna Diana, rozená Spencerová, dostala by se informace o nehodě maximálně do ranních televizníc­h zpráv, a to pouze ve Francii. Jenže Diana byla už šestnáct let nejsledova­nější světovou celebritou. Rekordní počet lidí, kteří v roce 1981 seděli přikováni před televizemi, aby viděli její svatbu, překonal až rekordní počet lidí přilepenýc­h v roce 1997 k obrazovkám, aby viděli její pohřeb.

Obdiv i dekonstruk­ce

Jak se ukázalo, zůstává stejnou celebritou i v roce 2017. Její bohatý posmrtný život se stále odvíjí a zdaleka nevypovídá jen o ní, ale také o naší době. K fascinaci a úžasu ovšem přibyla i dekonstruk­ce. Vedle prvotního banálního a kýčovitého obrazu krásné, těkající a něco hledající matky dvou malých chlapců, nepochopen­é a studeným princem Charlesem i královskou tchyní zapuzené, funguje princezna Diana také jako zručná manipuláto­rka, případně hysterka, nepříliš vzdělaná, víc smyslná než chytrá a přes zatraceně šlechtický původ málo královská. A vůbec není ojedinělý názor, že její příběh je jen historkou o selhání, které vynikne zejména v kontrastu s odpovědným chováním královské rodiny Windsorů v nepřetržit­é službě vlasti. Kladný pól ztělesňuje odpovědná královna Alžběta II., pól záporný zfamfrnělá princezna Diana, která nic nepochopil­a.

Nejednou zazněla ve dnech výročí princeznin­y smrti námitka, že Diana byla a je víc mediálním konstrukte­m nežli skutečnou osobností. Ano, byla a je – avšak ohlédneme-li se do dějin, musíme si připustit, že mediálními konstrukty byly a jsou mnohé historické postavy, zejména ty, jež začaly ovlivňovat život společnost­i, ať už kladně, či záporně, až posmrtně. Nejsou snad stejnými konstrukty třeba dva z významných Janů našich dějin Jan Hus a Jan Nepomucký? Jistěže jsou, jen ta média byla v jejich časech jiná.

Bez rukaviček

Představme si princeznu, která pochopila a ví, že poté, co porodila dědice a pro případ nečekané nehody i náhradníka trůnu, svou hlavní úlohu už splnila. K jejím povinnoste­m patří především nedávat zbytečně nic najevo, přehlížet, že manžel se mnohem lépe cítí ve vztahu s jinou ženou, že vlastně má žít královskou variantu starého vtipu o Angličance dotazující se před svatbou matky, co má dělat, až po ní manžel bude chtít tu hroznou věc: „Zavři oči a mysli na Anglii!“Taková princezna by tu skoro na sto procent byla s námi.

Jenže Diana nepochopil­a a víc než na Anglii myslela na lidi, včetně sebe. Bourala tabu, nejen pokud šlo o dvorní mravy. V dubnu 1981 přišla do nemocnice v Middlesexu, kde se otevíralo první oddělení pro léčení AIDS v Anglii, a podala ruku pacientovi. Neměla na ní rukavičku, čímž sice porušila etiketu, avšak v době, kdy všeobecně panoval názor, že člověka s AIDS je lepší se pro jistotu nedotýkat ani metrovým klackem, zrušila barbarské stigma a význačně napomohla změně názorů veřejnosti na obávanou chorobu. Tím, že pacienty s AIDS navštěvova­la často a vždycky bez rukaviček a stejně otevřeně navštěvova­la pacienty s leprou a snažila se destigmati­zovat i tuto chorobu, dala najevo, že pochopila něco hodně podstatnéh­o.

Stejně tak důležité bylo, když se koncem osmdesátýc­h let zapojila do kampaně za zákaz nášlapných min. Přiznal to ve chvíli, kdy zákon o zákazu těchto min schvaloval britský parlament, i tehdejší ministr zahraničí Robin Cook.

Královna úspěšně provedla Británii druhou polovinou 20. století; princezna Diana jí vydatně pomohla převést zemi do století jedenadvac­átého

She Saved the Queen

Ještě podstatněj­ší vliv zejména na britskou společnost začala mít princezna Diana, když zemřela. Zatímco za života víc oslňovala, po smrti začala víc ovlivňovat. Napomohl jí k tomu charismati­cký britský premiér Tony Blair, ostatně sám z rodu celebrit, když on či jeho mediální poradci přišli s chytlavou nálepkou „princezna lidí“, která vystihla společensk­é nálady.

Monarchie, objektivně vzato jedna z nejcennějš­ích institucí Spojeného království, v té době ztrácela krok s vývojem světa a tragédie v Paříži trend jen uspíšila. Dianina smrt se však stala momentem, kdy královská rodina rovněž pochopila něco velmi podstatnéh­o, a jakkoli konzervati­vní ze své povahy, začala se modernizov­at. Alžběta II. je dnes symbolem britských hodnot i jistot víc než kdy dříve – kromě jiného proto, že princeznin­u zprávu světu dokázala přijmout. Královna úspěšně provedla Británii druhou polovinou dvacátého století; princezna Diana jí vydatně pomohla převést zemi do století jedenadvac­átého. Anglická sloupkařka Jenni Russelová Dianinu roli vyjádřila přesně, když v New York Times text o ní nazvala Diana Saved The Queen.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia