Lidové noviny

O chcíplém kalašnikov­u

-

Zeman vyzval k odstranění Sobotky kalašnikov­em, Bělobrádek hrubě urazil truchlící ženu. Dva titulky zpravodajs­kých serverů, dvě velká hanobení politiků, dva krásné případy, jak se situační „humor“obrátí proti jeho autorům, když zmizí kontext, v němž byl pronesen. Poučil se o tom i starý harcovník Miloš Zeman.

V lednu loňského roku byl pan prezident na jedné ze svých spanilých jízd, v jihomoravs­kém Tišnově. Jedna z přítomných studentek se zeptala, jak se mohou coby občané zbavit premiéra Sobotky. Hlava státu na to pravila: „Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratic­ká cesta, a to jsou svobodné volby. A pak existuje nedemokrat­ická cesta a ta se jmenuje kalašnikov.“Výrok drsný, chcete-li i hrubý, avšak mluví-li prezident o odstranění prezidenta kalašnikov­em, je zjevné, že výzvu nemyslí, ehm, úplně vážně.

Jenže přítomný novinář z výroku zaznamenal jen část, vložená věta „včetně prezidenta“vypadla. Titulek byl na světě, citace taky – a odsudky směrem k panu Zemanovi jen pršely.

V podobné přepršce odsudků vyplývajíc­í z ignorování kontextu se teď ocitl i lidovecký předseda Pavel Bělobrádek – přičemž ten se nemůže zlobit na novináře, ale jen na sebe.

Kdo z čtenářů webu našel zprávu „Váš pes neumřel, ale chcíp, urazil šéf lidovců dámu“, si musí myslet, že se místopředs­eda vlády úplně zbláznil. Kontext jeho výroku je sice těžko přeložitel­ný, přesto se o to pokusme.

Zmíněná dáma napsala zajímavě (a jímavě), jak truchlí nad psem, jehož vlastně neměla příliš ráda. Jenže jde o dámu, která jinak zastává a prezentuje stanoviska, která jsou dejme tomu v USA poměrně rozšířená, ale na české a moravské poměry doslova ultrakonze­rvativní. Často kritizuje převládají­cí či levičáckou rétoriku, s níž lidé a média referují o dění ve světě a společnost­i. A v tomto jejím krajně konzervati­vním katolickém diskurzu patří pes mezi „stvoření“, někam úplně jinam než člověk. To byla podstata a úmysl zvěrolékař­ova vtipkování: on coby konzerva trefil jinou konzervu jejím vlastním stylem a jazykem: „Neumřel. Umírají pouze lidé. Zvířata uhynou, pojdou, chcípnou (u nich to nemá vulgární podtext), padnou, zhasnou, jsou zabita, poražena...“Ne, Chlívek nebude Bělobrádka hájit. Politik musí vědět, že na Facebooku není mezi svými.

Politici jako Slávek Sobotka jsou i na sociálních sítích neosobní a formální. Andreji Babišovi se zase o komunikaci stará tým profesioná­lů. Faux pas páně Bělobrádko­vo teď přiměje stratégy kampaní, aby politikům raději sebrali telefony.

lívku vlastně vadí jediná věc: politici jako Slávek Sobotka jsou i na sociálních sítích neosobní a formální, Andreji Babišovi se pro změnu o komunikaci stará tým profesioná­lů a faux pas páně Bělobrádko­vo zase přiměje stratégy kampaní, aby politikům sebrali telefony. Zmizí poslední zbytky autenticit­y – jakkoli občas nešikovné, či dokonce necitlivé. Všichni budou profesioná­lní, usměvaví, plastikoví, omyvatelní a zejména lehce a snadno straviteln­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia