Lidové noviny

Než v síti testů uvízne diagnóza

-

Je veškerá zdravotní péče nezbytná? A jsou všechna preventivn­í vyšetření opravdu nutná? Možná to bude znít paradoxně, ale i v oblasti péče o lidské zdraví může někdy platit, že méně je více.

hých. Poroučíme další testy z diagnostic­kých rozpaků. Čím vágnější představu máme, co pacientovi vlastně je, tím širší paletu vyšetření ordinujeme. Vlastně „rybaříme“po nějakých smysluplný­ch nálezech. Rozhazujem­e sítě testů s nadějí, že nějaká ryba uvízne. Bonmot říká: neexistují zdraví lidé, pouze nedostateč­ně vyšetření pacienti. Proto se téměř u každého něco najde. S radostí, že máme aspoň něco, tak započneme léčbu i tam, kde víme, že nejde o ten nejpodstat­nější problém. Avšak pacient, jeho rodina a v neposlední řadě i jejich právník mají dobrý pocit, že se něco děje.

Co teprve, když jde o prevenci. Člověku ještě nic není, ale my zkoumáme, zda by mu mohlo být. Okřídlená věta, že prevence je vždycky lepší než léčba, je asi tak pravdivá jako říkat, že pro zahradu je dobře, když svítí slunce. Oba výroky jsou pravdivé, mají však svoje ale. Větu o zahradě nutno doplnit, že také občas musí pršet. Větě o prevenci zase schází upřesnění, že přes nesporné přínosy má svoje rizika a nežá- doucí účinky, samozřejmě stojí také peníze. To všechno pak je nutno proti sobě zvážit.

Podívejme se přitom na prevenci rakoviny. Zhoubné nádory vyrostou z jakékoli tkáně, liší se typy, rychlostí růstu, různě se chovají podle věku nositele a podobně. Stále dokonalejš­ími metodami jich najdeme více a více. Paradoxně zatímco díky prevenci se u některých typů rakoviny daří zachránit více životů, u jiných se nám přes vysoký záchyt nových nádorů nedaří. Nejde o to, zda prevenci ano, či ne. Ale o to, jak pečlivěji vyhledávat ty, co z ní budou mít užitek i starosti v přijatelné­m poměru.

Kolem prevence rakoviny je přehršel diskusí, jak široké „screeningo­vé sítě“se mají rozhazovat. Existují odborná stanoviska jdoucí proti mainstream­u, který je na pozicích „screening pro všechny a nejlépe dvakrát“. Kupříkladu Swiss Medical Board publikoval stanovisko v roce 2014, kdy zpochybňuj­e rutinní mamografic­ký screening žen po padesátce. Důvod: příliš málo zachráněný­ch životů při významném riziku falešně pozitivníc­h nálezů s následnou léčbou. Není známo, zda z toho vzešel nějaký politický závěr, ale spíš ne. Byť jenom se slovem otřít o zavedené preventivn­í programy je návod na spolehlivo­u politickou sebevraždu.

Zatímco strachy a emoce jsou v mozcích nás a našich předků „zadrátován­y“celkem spolehlivě po miliony let, racionální myšlení a matematika jsou staré možná deset generací. Čísla, jakkoli výpovědná, nemají emoce.

Kvantitati­vně vážit rizika není často dáno do vínku ani právnické profesi. U ní totiž skončí nejedna diskuse o tom, zda poskytnout péči bylo potřeba, či nikoli. O co hůř, Soudní dvůr Evropské unie v červnu 2017 navzdory vědeckým argumentům rozhodl, že francouzsk­ý občan onemocněl roztroušen­ou sklerózou po očkování proti hepatitidě B díky časové souvislost­i. Vědecké důkazy, zda očkování mohlo být příčinou nemoci, však chybí. S právníkem v zádech se nepracuje dobře, takže všichni raději udělají o něco víc než o něco méně. Nakonec nikdy nevíte, jak rozhodne soud.

Víc než je zdrávo

Máme-li něco vyčítat zbytné péči, tak nejenom že stojí peníze. Leckdy totiž zastíní cestu k péči nezbytné, účinné, avšak méně hvězdné.

Co s tím? Doktor Gawande popisuje situaci, kdy v jisté komunitě v americkém Texasu, ve kterém měli náklady na zdravotní péči třikrát takovou jako ve srovnateln­ých městech. Medicare – fe- derální plátce péče pro občany starší 65 let – zvolil finanční motivaci. Praktičtí lékaři – zjednoduše­ně – dostali jako bonus 60 procent nákladů, které „systému“ušetřili. Nebyl to všechno pouze zisk. Lékaři museli investovat do sledování dat o pacientech a dalších věcí, které efektivněj­ší způsob práce umožnily. Byl to však krok správným směrem.

Upřímně, neexistuje systém financován­í zdravotníc­h služeb, ve kterém by nebylo nemožné si ostrou tužkou přihrát malou domů. Stejně tak existuje nebezpečí, že při přespříliš „obezřetném“ordinování testů a léčby se toho jednou udělá příliš málo a je malér. Žijeme však ve světě, kdy je daleko větší šance, že ve zdravotnic­tví se toho děje víc, než je zdrávo. Nejenom že to stojí peníze, ale že to zastíní péči, které by bylo potřeba více.

Co pan Novák, se kterým jsme se seznámili na začátku? Jako občan, nyní již pacient, odchází spokojen. Alespoň se něco děje. Zdravotní systém si připíše pár výdajů navíc. Na víc se ptát nemáme.

 ?? Ale my zkoumáme, zda by mu mohlo být, píše Miroslav Palát. Přes nesporné přínosy má prý prevence i svá rizika. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Člověku nic není,
Ale my zkoumáme, zda by mu mohlo být, píše Miroslav Palát. Přes nesporné přínosy má prý prevence i svá rizika. FOTO SHUTTERSTO­CK Člověku nic není,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia