Lidové noviny

Malý krok pro člověka

Osobní výběr ze světového tisku

-

Prázdniny skončily. Pro nás dospělé to příliš neznamená, protože vydělávání peněz žádné prázdniny nezná. V červenci a srpnu si ale častěji vybíráme dovolenou, a letní režim je tak přece jenom odlišný od zbytku roku.

To musí většina lidí v produktivn­ím věku chodit do práce. A „chodit“je sporný výraz. Někteří se totiž jenom vozí a pohyb zanedbávaj­í. Server BBC srovnal světové „lenochy“pěkně do řady.

Respektive američtí vědci ze Stanfordov­y univerzity, kteří sestavili žebříček národů podle toho, kolik za den průměrně ujdou kroků. Počet změřili díky chytrým telefonům, které dnes u sebe nosí prakticky každý. Vzorek studie publikovan­é v respektova­ném vědeckém časopise Nature tvořilo 700 tisíc lidí, kteří používají aplikaci s názvem Argus monitorují­cí pohybovou aktivitu.

Podle studie denně člověk v průměru udělá zhruba 4961 kroků. Pořádně se nachodí v Hongkongu, kde vědci spočítali 6880 kroků. Dobře jsou na tom i v Číně, Japonsku nebo Španělsku, kde ujdou kolem šesti tisíc kroků. Zato v Indonésii je to jen 3513 kroků a příliš se nehýbou ani lidé v USA, Spojených arabských emirátech nebo Brazílii.

Vědci navíc hodnotili 69 amerických měst podle toho, jak je snadné se po nich pohybovat pěšky. Data z telefonů ukázala, že New York nebo San Francisco jsou k pěším přátelské, v Houstonu nebo Memphisu je však auto nutností. Není překvapení­m, že lidé chodili více po městech, kde je to pro ně snazší.

Podle výzkumníků tak studie může pomoci urbanistům projektova­t napříště města tak, aby podporoval­a větší fyzickou aktivitu obyvatel.

*** Americký deník The Washington Post se v anketě mezi čtenáři nesoustřed­í jen na chůzi, ale obecně na způsoby, jakými se lidé po celém světě do práce přepravují. SIMONA BARTOŠOVÁ Například v Šanghaji, Tokiu, Stockholmu nebo po celém Švýcarsku funguje veřejná doprava dokonale – autobusy, tramvaje, metro nebo vlaky jsou čisté a jezdí včas.

Ne všude ale mají takové štěstí. Třeba dopravu v nigerijské­m Lagosu jeden z účastníků ankety popsal jako „další práci, za kterou by měl člověk dostat zaplaceno“. Autobusy jsou přeplněné, protože firmy, jež je provozují, nestanovuj­í žádná pravidla a v zácpách lidé tráví v horku a vzduchu plném zplodin i dvě hodiny. Špatný stav komunikací a vysoké ceny prý celé nepohodlí ještě umocňují.

V osmimilion­ové kolumbijsk­é metropoli Bogotě, kde nemají metro, se k pomalým cestám autobusy přidává ještě nebezpečí pro ženy. Muži v nich podle čtenářky Any Aguirreové často zneužívají situace a ženy osahávají.

V kanadském Edmontonu by podle jednoho z obyvatel lidé ocenili více místa pro pěší, stejně jako cyklostezk­y nebo autobu- sy, jejichž síť je bídná. Hlavním způsobem, jak se pohybovat po městě, je totiž vůz. „Vládnou zde auta a řízení je svaté právo, ne výsada,“stěžuje si čtenář.

Australské Melbourne je pak svou veřejnou dopravou vyloženě nechvalně proslulé. Alespoň podle jeho obyvatelky Cary Plumové. Město trápí zastaralá železnice, nedostatek vlaků a jejich neustálá zpoždění. Jízdenky jsou navíc drahé a podle Plumové přispívají k mizérii i násilničtí revizoři.

Veřejnou dopravu v nigerijské­m Lagosu jeden z účastníků ankety popsal jako „další práci, za kterou by měl člověk dostat zaplaceno“.

*** Konec prázdnin však neznamená jen návrat pracujícíc­h do městské džungle, ale především dětí do školních lavic. Tam se učí nejen znalostem, neméně důležitá jsou i přátelství, která zde navážou. Jak potvrdila studie výzkumníků z univerzity ve Virginii, publikovan­á v časopise Child Developeme­nt, tyto vztahy ovlivňují naše budoucí duševní zdraví.

Vědci podle televize CBS News sledovali deset let 169 jednotlivc­ů v době mezi jejich patnáctým a pětadvacát­ým rokem. Každý rok se jich ptali na vztahy, kdo jsou jejich nejbližší přátelé a jak jsou na tom s úzkostí, sociálním začleněním, sebevědomí­m a symptomy deprese.

Výsledky ukázaly, že adolescent­i, kteří v patnácti dávali před všeobecnou popularito­u přednost několika pevným přátelství­m, trpěli o deset let později menší úzkostí, měli méně symptomů deprese a těšili se vyššímu sebevědomí než jejich vrstevníci, kteří byli na střední škole široce oblíbení.

„V době, kdy technologi­e výrazně zjednodušu­jí tvorbu sítě povrchních přátel, by měla být prioritou investice času a energie do pěstování blízkých vztahů s několika jednotlivc­i,“říká Joseph Allen, profesor psychologi­e na univerzitě ve Virginii, jeden ze spoluautor­ů studie.

Takže studenti – omezte sociální sítě a travte čas s nejlepšími kamarády. Může vám to zachránit život.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia