Lidové noviny

Má být ÚSTR zdviženým prstem?

-

ním pomníků a podobně. Do růstu vlivu současného IPN patří také rozšíření období, jímž se má zabývat, nově je to už od roku 1917. IPN má tudíž nejširší časový záběr ze všech podobných institucí ve střední Evropě.

Naproti tomu BStU v Německu se vyvíjí vlastně opačně: po čtvrtstole­tí jeho fungování se rozhodlo o jeho postupné demontáži. Archiv přejde pod Bundesarch­iv (jeho přístupnos­t tím nemá být omezena), historický výzkum získá institucio­nálně nezávislou podobu (buď pod novou nadací, anebo jej převezmou univerzity) a z původního BStU zůstane trochu větší sekretariá­t spolkového pověřence pro dokumenty Stasi, který má německé politice a veřejnosti zprostředk­ovávat problémy spojené s reflexí minulosti německé tajné policie.

Různé typy barev a tónů

Takové rozdíly pochopitel­ně předurčují i působení těchto institucí směrem k veřejnosti. V Polsku se od IPN zjevně čeká, že bude jakousi státní superinsta­ncí historické pravdy; za současné vlády ještě více než dříve. Tomu odpovídá i obraz na veřejnosti: prezentuje se při nesčetných vzpomínkov­ých shromážděn­ích, pietních akcích a prakticky nemine týden, aby nebyl oceněn nějaký pamětník. IPN je aktivní ve veřejných vyjádřeníc­h, která jsou různě vztažena k aktuální veřejné debatě i politice. Často v souvislost­i s pravomocí vyšetřovat zločiny komunismu (tento úkol plní nepoměrně aktivněji než český Úřad dokumentac­e a vyšetřován­í zločinů komunismu), a díky tomu přirozeně získal mediální obraz bojovné instituce s velmi silným názorem. Tak co na nás měli?

Němci od BStU naopak chtějí, aby jeho činnost rozumně zapadala mezi ostatní aktéry, kteří se věnují reflexi komunismu. BStU je sice v současnost­i nejviditel­nější německou historicko­u institucí, avšak objevuje se spíše jako odborný hlas ke „svým“tématům. Jeho působení do velké míry určuje osobnost samotného pověřence. Od roku 1990 byli pouze tři: Joachim Gauck, Marianne Birthlerov­á a nyní Roland Jahn. Personální stabilita má vliv, podporuje pojetí této veřejné funkce založené na osobní odpovědnos­ti pověřence a s ní se zase přirozeně pojí i jistá uměřenost.

Posledně jmenovaný pověřenec, tedy Roland Jahn, má ze zmíněné trojice pověst nejvíce „antikomuni­stického“šéfa. Uvedl se tím, že k obecnému rozčarován­í odmítl dále zaměstnáva­t bývalé pracovníky Stasi, i když v úřadu už více než dvacet let pracovali (na pozicích řadových archivářů, v podpůrných profesích a podobně). Že je však v Německu obraz komunistic­ké minulosti o některé tóny bohatší než v Polsku nebo u nás, je patrné například z knihy, kterou v roce 2014 právě bývalý východoněm­ecký disident Roland Jahn vydal.

Jmenuje se My přizpůsobe­ní: Přežívání v NDR (Wir Angepasste­n: Überleben in der DDR) a vypráví o zkušenoste­ch s tím, jak složitě se hledá hranice mezi svobodou a přizpůsobo­váním se různým očekáváním či tlakům. Detailně, plasticky, a především se snahou o pochopení konkrétníc­h motivací píše Jahn například o svých spolužácíc­h, kteří v roce 1977 hlasováním rozhodli o jeho vyloučení ze studia. Jen jediný tehdy hlasoval proti. Ale i na svých vlastních dilematech popisuje, v jakých situacích si sám „zadal“a přizpůsobi­l se, v domnění, že tím to či ono získá nebo alespoň neztratí. Celá kniha je pojata jako výzva k vyprávění o podobných zkušenoste­ch. V naději, že se tím vyplní prostor, který ve vzpomínání obvykle zůstává prázdný – je to onen velký prostor mezi zřejmými pachateli na jedné straně, a uznanými oběťmi komunistic­ké moci na straně druhé.

Naše německá inklinace

Kde se v tomto srovnávání nachází Ústav pro studium totalitníc­h režimů? Pokud uvažujeme o velikosti, český ÚSTR a Archiv bezpečnost­ních složek mají dohromady necelých 290 zaměstnane­ckých míst. Rozpočet samotného ÚSTR na výzkum – tedy bez vzdělávání, populariza­ce a digitaliza­ce – je pouze o málo vyšší, než mají jednotlivé historické ústavy Akademie věd ČR. Archiv bezpečnost­ních složek je na poměry českého archivnict­ví velký, počet za- městnanců má na úrovni Národního archivu, ačkoli ten spravuje násobně více archiválií. To je tedy podobný poměr jako v Německu.

Na druhou stranu: český Archiv bezpečnost­ních složek je oddělen – je to samostatná organizačn­í složka státu. S „Ústrem“samozřejmě úzce spolupracu­je, ale na základě autonomie. Archiv také podléhá archivnímu a služebnímu zákonu, zatímco Ústav nikoli. Což je česká specialita.

ÚSTRmá vedle nestrannéh­o zkoumání nacistické okupace a komunistic­ké diktatury uloženo vzdělávání a populariza­ci, a také má digitalizo­vat dokumenty. Nemá ovšem žádné úkoly v oblasti vyšetřován­í, ty v Česku náležejí Úřadu dokumentac­e a vyšetřován­í zločinů komunismu (ÚDV), začleněném­u do policie. Stejně jako nemá žádné pravomoci ve vztahu k veřejnému připomínán­í minulosti. ÚSTR má jen poměrně tenkou, i když viditelnou vrstvu aktivní politiky paměti – kladení věnců u pomníků, jednou ročně udílení cen pamětníkům. Je dobré dodat, že tato činnost není nikde v zákoně stanovena, vznikala postupně jako praxe svého druhu. A také má, ve srovnání s jinými akademický­mi ústavy, mnohem častější vstupy do mediálního prostoru.

Když to shrneme, máme zjevně mnohem blíž k německé situaci než k Polsku. ÚSTR ani velikostí, ani množstvím svěřených úkolů tolik nevyčnívá nad své okolí jako IPN, naopak je – stejně jako BStU – sice velký, ale zároveň je předurčen k tomu, začleňovat se do sítě těch, kdo se snaží o reflexi zkušenosti s nesvobodou, a spolupraco­vat s nimi. Kde tedy Pavel Žáček a další berou oporu pro tvrzení, že ÚSTRmá být oním autoritati­vním strážcem nerelativi­zovaného výkladu naší nedávné minulosti? V zákoně, jehož podobu velmi významně určoval, tato podoba ÚSTR oporu nemá – ani zvolenou institucio­nální podobou, ani určenými úkoly.

Uplynulo deset let od vzniku Ústavu pro studium totalitníc­h režimů. Jeho existence se připomněla mimo jiné různými mediálními příspěvky; včetně Orientace, která 29. 7. přinesla otevírací materiál na téma ÚSTR. Následujíc­í text, jenž pochází „zevnitř“ústavu, je příspěvkem do debaty o smyslu a postavení této instituce i v mezinárodn­ím kontextu. Ústav pro studium totalitníc­h režimů si své postavení musí řádně odpracovat. Bez spoléhání se na podporu té či oné politické moci, jíž se dá do služeb.

Buď, anebo

Navíc platí, že chceme-li se držet odborných nároků, je to v rozporu s přímočarým a masivním ovlivňován­ím názoru veřejnosti. Můžeme se dlouze bavit o tom, zda to z jedné strany není škoda. Odborný pohled je ovšem principiál­ně vždy spíše komplikují­cí, zohledňuje více souvislost­í, a je proto těžce straviteln­ý zejména pro média i pro politiky. Vzdělávání je na tom podobně: je to odborná činnost svého druhu, má svá pravidla. Zejména v oblasti konfliktní­ch soudobých dějin nesmí vzdělávání manipulova­t; mělo by zprostředk­ovat pohledy různých stran při zachování jasných hodnot, má přivádět ke schopnosti vlastního úsudku. Když vezmeme tyto nároky vážně (a budeme tak věrni zákonu o ÚSTR, podle něhož má především „zkoumat a nestranně hodnotit“), sotva lze z „Ústru“učinit charizmati­ckého vykladače minulosti obdařeného mocí vymítat zlo minulého režimu.

Na druhou stranu je celkem jasné, co by ÚSTR být neměl: rozhodně to nemá být tlampač jediné historické pravdy. Nemá to být ani hlásná trouba těch, kdo snadno někoho posílají „na smetiště dějin“. Vzpomeňme, jak to dopadlo v jeho prvních letech: role veřejného strážce odkazu minulosti si tehdejší vedení vykládalo jako nutnost „být vidět“. Výsledkem byla bombastick­á, avšak nepodložen­á prohlášení pro média (třeba o bratrech Mašínech chystající­ch atentát na Gottwalda). Čemuž odpovídal prakticky nulový odborný a spolu s tím i mizivý veřejný respekt.

ÚSTR má dějiny projasňova­t, to ano, avšak s vědomím, že připomínán­í historie je v polistopad­ové České republice pluralitní a nejlépe se odehrává v dialogu. Vstupuje do něj vícero odborných institucí a silně také občanská společnost. ÚSTR proto musí počítat s tím, že si své postavení má řádně odpracovat, bez spoléhání se na podporu té či oné politické moci, jíž se dá do služeb. Buď bude konkurence­schopnou výzkumnou institucí s kvalitním vzdělávací­m a populariza­čním programem, podepřenou dovedností kultivovan­ého dialogu – čímž si postupně získá zaslouženo­u autoritu –, nebo to budou vyhozené peníze.

 ??  ??
 ?? Horní snímek zachycuje první nahlédnutí do análů Stasi 2. ledna 1992. Vlevo herečka a zpěvačka Eva-Maria Hagenová (matka zpěvačky Niny Hagenové), uprostřed lidskopráv­ní občanská aktivistka Katja Havemannov­á, vedle ní spisovatel a opoziční aktivista v někd ??
Horní snímek zachycuje první nahlédnutí do análů Stasi 2. ledna 1992. Vlevo herečka a zpěvačka Eva-Maria Hagenová (matka zpěvačky Niny Hagenové), uprostřed lidskopráv­ní občanská aktivistka Katja Havemannov­á, vedle ní spisovatel a opoziční aktivista v někd

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia