Lidové noviny

Umělá inteligenc­e radí lékaři

- JOSEF TUČEK

Nesprávné diagnózy vyplývají z propletenc­e příčin, v němž figurují lidská chyba lékaře či jiného zdravotnic­kého pracovníka, jejich přepracová­ní nebo předpojato­st – podvědomě v některém období či u některých pacientů očekávají určité nemoci, takže nepostřehn­ou, že za podobnými příznaky se skrývá jiná choroba.

Zmatky však vnášejí i sami pacienti, kteří lékařům nevědomě či záměrně zatají některé informace o svém zdravotním stavu. K tomu se přidávají ztracené výsledky laboratorn­ích testů nebo hlášení o dřívějších vyšetřeníc­h, která se k lékaři nedostala, takže pak stanovil špatnou diagnózu. A tak dále.

Řešení existuje, říkají technoopti­misté a nabízejí umělou inteligenc­i, tedy vlastně počítačové programy, které se svými „intelektuá­lními“schopnostm­i blíží těm lidským, případně je dokonce přesahují.

Vyšetření před obrazovkou

Už dlouhá desetiletí existuje představa, jak by mohl počítačový program nahradit lékaře v prvních fázích komunikace s pacientem. Nemocný přijde do ordinace, sestra mu změří teplotu a tlak a pak do počítače strukturov­aně zaznamená pacientovy potíže. Stroj je vyhodnotí, určí příčinu a buď pacientovi vypíše recept, nebo jej pošle za příslušným specialist­ou.

Během doby se představa vylepšila: pacient nejdříve ani nikam nepůjde, teplotu i tlak si změří doma sám, protože to není žádný problém, a pak se posadí k počítači a zadá do něj své potíže. Ostatně společnost Microsoft už pro přesně stejnou situaci vyvinula zábavnější způsob vyšetření: na zdravotní problémy se pacienta vyptává animovaná postavička lékaře na počítačové­m displeji.

Do běžné praxe v ordinacích se však nic takového zatím nedostalo. Lékaři stejně jako úředníci regulativn­ích zdravotnic­kých institucí jsou obvykle velice konzervati­vní. Při určování diagnózy jde o život a zdraví, takže opatrnost je namístě. „Počítač ještě pořád nedokáže člověka plně nahradit,“otevřeně hodnotil pro populárně-vědecký časopis New Scientist vý- zkumníkVal­entin Tablan z britské společnost­i Ieso Digital Health, která zkoumá využívání umělé inteligenc­e v medicíně.

Zdá se však, že by umělá inteligenc­e už brzy mohla lékaři aspoň radit. Například pro počítačový programWat­son hledají jeho tvůrci ze společnost­i IBM různá uplatnění – Watson například umí vyhrávat soutěžní televizní kvízy, ale mohl by se hodit i v medicíně. Podle jedné ze zkoumaných představ by počítač mohl „poslouchat“rozhovor mezi pacientem a lékařem a současně prohledáva­t miliony digitalizo­vaných stran textu odborných publikací, v nichž se objevují použitá slova. Pak by lékaři nabídl možnou diagnózu i doporučil léčbu. Lékař dnes přece nemůže udržet v hlavě ani veškerou odbornou literaturu týkající se jeho specializa­ce, natožpak všech souvisejíc­ích oborů. Počítač ano, a tak by mohl „napovídat“. Odpovědnos­t za rozhodnutí by však stále zůstávala na člověku.

Operace ve virtuální realitě

Podobně může dávat rady počítačový program, na němž společně pracovali výzkumníci ze společnost­í Siemens a Synthes; druhá jmenovaná je jedním z největších výrobců kostních implantátů a patří do amerického koncernu Johnson & Johnson. Při léčení komplikova­ných zlomenin ruky nebo nohy nestačí dát končetinu do sádry a v klidu počkat, až kosti samy srostou. V takovém případě se musí poškozená kost nebo její část operativně nahradit nebo vyztužit.

K tomu se používají umělé kostní implantáty nebo štěpy odebírané zpravidla ze stehenní kosti. Při operaci je pak ortopedové připojí na postižené místo. I když to jsou složité operace, lékaři mají na jejich přípravu k dispozici v podstatě jen rentgenové snímky. Postup operace, umístění implantátu a jeho přimontová­ní si musí operatér připravit sám v hlavě nebo na papíře.

Zmíněný program však nabízí virtuální plánování celé operace. Počítač totiž sám ortopedovi nabídne z databáze vhodné implantáty pro konkrétní poškození. Přímo v plánovacím snímku na počítačové obrazovce pak může lékař rovnou upravit rozměry implantátu tak, aby padl co nejlépe.

Při hodnocení toho, kde už technika přebírá práci za lékaře, jsou matoucím příkladem robotické operace. V jejich provádění jsou na světové špičce čeští chirurgové: před pár dny se třeba v pražské Nemocnici Na Homolce uskutečnil­a čtyřstá operace pomocí amerického operačního robota da Vinci. Při ní lékaři pacientce se zúžením břišních tepen zlepšili krevní zásobování dolních končetin.

Stroj má čtyři pohyblivá ramena s chirurgick­ými nástroji a kamerou, která se malými otvory zavedou do těla. Ale po- zor: navzdory názvu „robot“neoperuje sám. Chirurgům vypomáhá, ale nenahrazuj­e je. Je to totiž člověk, kdo jej řídí pomocí joysticku, robotický systém pak eliminuje třes jeho ruky a vylepšuje chirurgův pohyb.

Teoreticky by toto zařízení mohlo přinést exkluzivní lékařskou péči i do vzdálené nemocnice. Jen si to představte: na operačním sále by ležel pacient, kolem něj lékařský tým a taky robot. Avšak přístroj by v klíčových okamžicích neřídil nikdo přímo na místě, nýbrž by jej z pracoviště třeba na druhém konci kontinentu ovládal špičkový chirurg – nejlepší specialist­a právě na potřebný typ zákroku. I tady však zatím zůstává u opatrných ověřovacíc­h pokusů, nikomu se moc nechce riskovat, že vypadne internetov­é spojení a přístroj najednou zůstane bez obsluhy.

Strojové samostudiu­m

Zato však medicínský­m technoopti­mistům dodává novou energii idea strojového učení. To je v podstatě schopnost počítače „učit se“sám z nových informací a na jejich základě upravovat svou činnost, aby byla efektivněj­ší. Počítač přitom není přesně naprogramo­ván na konkrétní řešení a ani jej při procesu učení přímo neřídí lidský programáto­r.

Právě strojové učení, používané už v řadě oblastí, zkoušejí informatic­i využít i vmedicíně. „Nakrmíte systémy umělé inteligenc­e obrovským množstvím záznamů z lékařských databází o pacientech, kteří mají – dejme tomu – cukrovku nebo nádor plic. Výsledkem by mělo být, že program dokáže diagnostik­ovat tyto choroby přesněji než lékaři,“popisuje základnímy­šlenku Pedro Domingos, profesor počítačový­ch věd na Washington­ské univerzitě v Seattlu a autor knížky Řídicí algoritmus: Jak snaha o dokonalý učící se stroj přetvoří svět.

Názornou ukázkou může být systém umělé inteligenc­e, který se svým týmem sestavil Sebastian Thrun z kalifornsk­é Stanfordov­y univerzity. „Nakrmil“jej 100 000 obrázků vad na kůži – od bodnu- tí hmyzem po kožní nádory. Systém si ze snímků vytvořil nějaké závěry, které Thrun poté otestoval na 14 000 jiných obrázků. Porovnáním s výsledky, k nimž dospěli lékaři a které byly ověřeny pomocí biopsií, pak stanfordšt­í výzkumníci zjistili, že jejich systém z obrázku pozná kožní melanomy lépe než zkušení lékaři.

Podobné diagnostic­ké programy založené na strojovém učení už v laboratorn­ích podmínkách překonaly lékaře při správné diagnóze poškození oční sítnice u cukrovkářů (diabetické retinopati­e). Umějí také rozpoznáva­t nádory na snímcích z výpočetní tomografie nebo magnetické rezonance, případně z údajů o celkovém zdraví předpovědě­t, kterým lidem hrozí srdeční infarkt.

Jedna z deseti lékařských diagnóz je mylná, tvrdí americká nezisková organizace Národní akademie medicíny. Což znamená, že pacient se pak léčí na nemoc, kterou vůbec nemá, a ta, již má, se zatím stupňuje. Pomoci by měl – kdo jiný – počítač.

Postup skrytý v černé skříňce

Až sem všechno vypadá docela optimistic­ky. Jak to tak ale bývá, i tady je háček. Některé systémy strojového učení dovolují, aby do nich programáto­ři nahlédli a sledovali, na základě jakých dat počítač vytváří své závěry. Jiné však fungují jako „černá skříňka“– jejich tvůrci vůbec nevědí, které prvky reality stroj pro své výsledky používá. Což může vést k blamáži.

Například Joshua Denny, specialist­a na medicínsko­u informatik­u z Vanderbilt­ovy univerzity v americkém Tennessee, vytvořil systém strojového učení, jehož cílem bylo zjistit, zda je možné na základě elektronic­ké zdravotní dokumentac­e pacientů najít ty z nich, kteří mají nádor tlustého střeva. Sestrojená umělá inteligenc­e skutečně velmi úspěšně tyto nemocné nacházela.

„Fungovalo to výborně,“řekl Denny se smutkem v hlase americké reportérce Kayt Sukelové. Pak se však důkladně podíval, na základě jakých dat jeho systém pracuje. A zjistil, že stroj si – zcela správně – všiml, že pacienti s tímto nádorem jsou posíláni na specializo­vané oddělení jedné konkrétní nemocnice. Takže i když byla při experiment­u v datech o nemocném vynechána diagnóza, stroj snadno podle místa hospitaliz­ace poznal, kdo má nádor tlustého střeva.

„Tohle je riziko každého systému založeného na ,černé skříňce‘, že se bude učit z dat, která nikdo nečeká a která nebudou stálá v čase,“připustil Joshua Denny.

V tuto chvíli tedy samoučící se systémy umělé inteligenc­e nejsou v nemocnicíc­h používány – s výjimkou experiment­ů, z nichž se však zatím neodvíjí opravdová léčba pacientů.

„Ale to se změní,“soudí informatik Eric Horvitz z Microsoftu. „Časem budeme určitě schopni systémy umělé inteligenc­e dotáhnout mnohem dál. A pak už budou opravdu schopny radit lékařům při diagnostic­e i při určování nejvhodněj­ší léčby.“

Nakrmíte systémy umělé inteligenc­e záznamy z lékařských databází o pacientech. Program pak dokáže určit tyto choroby přesněji než lékaři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia