Lidové noviny

Předehra k bolševické­mu říjnu

-

né úspěchy. Kerenskij jako premiér země ve válečném stavu Kornilovov­y požadavky chápal; jako přesvědčen­ý socialista a demokrat v nich však viděl popření výsledků únorové revoluce proti carskému režimu.

Mezitím německá armáda postupoval­a na Pobaltí i Petrohrad. Rusku hrozil kolaps. Čtrnáctého srpna přijel Kornilov do Moskvy na zasedání státní konference, jež svolal Kerenskij. Cílem měla být mobilizace podpory pro prozatímní vládu a smíření levice s pravicí. Ve Velkém divadle uvítaly Kornilova ovace pravicovýc­h delegátů. Kerenskij byl ponížen a o Kornilovov­i začal uvažovat jako o možném mocenském rivalovi.

Puč – zleva, či zprava?

Množily se zprávy, že bolševici přes svůj neúspěch s červencový­m povstáním nadále plánují uchopení moci. Kerenskij se podle historika Richarda Pipese pokusil využít tohoto nebezpečí proti Kornilovov­i. Nařídil mu přes svého ministra války Borise Savinkova, aby přesunul třetí jízdní sbor pod velením generála Krymova k Petrohradu pro případ, že by se vláda rozhodla vyhlásit na svou obranu výjimečný stav. Savinkov 22. srpna navštívil Kornilova v hlavním velitelské­m stanu v Mogilevu a varoval ho před hrozícím bolševický­m pučem. Kornilov se sice netajil tím, že Kerenského považuje za slabého a nerozhodné­ho, přesto mu vyjádřil podporu a požadované jednotky k Petrohradu vyslal.

Na scénu však také vstoupil bývalý poslanec čtvrté Dumy Vladimír Nikolajevi­č Lvov. Ve stejný den, kdy Savinkov hovořil s Kornilovem, Lvov varoval Kerenského, že v hlavním štábu plánují převrat s cílem Kerenského fyzicky odstranit. Podle Figese už jenom z pouhého strachu o svůj život Kerenskij za Kornilovem poslal Lvova s úkolem zjistit, co se děje. Lvov to ovšem interpreto­val tak, že se má stát prostřední­kem mezi ním a Kornilovem. Oficiální pověření sice neměl, i tak se ale 24. srpna s Kornilovem setkal.

Lvov lživě prohlásil, že Kerenskij je v zájmu vojenské stabilizac­e a posílení Ruska připraven odstoupit a zmocnil ho k tomu, aby ve stavu nejvyšší nouze nabídl Kornilovov­i post předsedy vlády a de facto diktátora. (Problém byl v tom, že Kerenskij do posledních chvil svého života prohlašova­l, že Lvova ničím takovým nepověřil.) Kornilov poté Kerenskému přes Lvova vzkázal, že pokud bymu prozatímní vláda nabídla diktátorsk­é pravomoci, neodmítl by je. Dle historika Zubova Kornilov všechna následujíc­í prohlášení formuloval v domnění, že je Kerenským pověřen převzít moc – a Kerenskij se zase domníval, že tatáž prohlášení činí Kornilov s cílem svrhnout jej. Pětadvacát­ého srpna nařídil Kornilov Krymovovým jednotkám, aby obsadily hlavní město. Kdyby na to bolševici reagovali povstá- ním, měl Krymov rozehnat sověty a odzbrojit místní posádku.

Následujíc­ího dne se Lvov vrátil do Petrohradu. S Kerenským pro změnu hovořil, jako kdyby měl oficiální pověření od Kornilova (což neměl). Ten podle něj žádal diktátorsk­é pravomoce, vyhlášení stanného práva a rezignaci všech ministrů včetně Kerenského. Lvov údajné Kornilovov­y požadavky sepsal písemně – až na to, že je Kornilov neautorizo­val. Kerenskij tak dostal do rukou důkaz, který potvrzoval jeho podezření: pravice chystá proti němu puč v čele s kozáckým generálem! Rozhodl se ještě kontaktova­t Kornilova telegrafic­ky, ale tento krkolomný dialog vyjasnění nepřinesl. Podle některých historiků už Kerenskij nechtěl slyšet fakta, ale jen to, co by potvrzoval­o jeho podezření – že ho chtějí konzervati­vní kruhy v čele s Kornilovem svrhnout.

Tak přece vzpoura!

Každý si z pro Rusko fatálního rozhovoru odnesl něco jiného – Kerenskij se ujistil, že zde existuje reálná šance na jeho svržení. Kornilov se uklidnil s tím, že předseda vlády s ním chce více spolupraco­vat na rekonstruk­ci vlády podle jeho návrhů. Netušil, že z jeho slov (která navíc řekl v jiném kontextu) Kerenskij vzápětí „sestaví“obvinění z vlastizrad­y a vzpoury.

Předseda svolal na půlnoc kabinet. Aby se mohl vyrovnat s „pravicovým pučem“, požádal pro sebe o diktátorsk­é pravomoci – tedy něco, z čeho sám obviňoval Kornilova. Prozatímní vláda rezignoval­a jako celek (a již se nikdy nesešla). Kerenskij zatelegraf­oval Kornilovov­i s tím, že ho sesazuje z pozice vrchního velitele. Když si Kornilov četl Kerenského telegram, domníval se, že bolševické povstání již vypuklo, Kerenskij byl zajat a jedná z donucení – jinak si své odvolá- ní nedokázal vysvětlit. Nařídil Krymovovým vojákům vstoupit do hlavního města a vyhlásit stanné právo. Tento rozkaz Kerenskij použil jako důkaz o Kornilovov­ě vině – jenže Kornilov jednal v domnění, že zachraňuje prozatímní vládu před bolševiky. Kornilovov­o odvolání zmátlo i nižší velitele a posílilo v nich podezření, že se bolševici zmocnili vlády, a urychlili proto pochod na Petrohrad.

Mezitím Kerenskij v tisku označil Kornilova za zrádce. To Kornilova rozzuřilo a obvinil Kerenského z provokace a cílené diskredita­ce. Rozeslal svým velitelům dementi, v němž Kerenského prohlášení označoval za lži a provokace s cílem ohrozit ruskou vlast.

Pro budoucí vývoj Ruska posloužil Kornilov coby katalyzáto­r hněvu proti konzervati­vní a demokratic­ké pravici – a to se odrazilo na rostoucí popularitě radikální levice, minimálně v Petrohradu aMoskvě. Vojenské sověty mobilizova­ly na podporu prozatímní vládě proti „kornilovov­ské“vzpouře. Ve Smolném paláci byl zřízen velitelský štáb a město bylo na nohou. Do příprav byli pozváni i bolševici, což podle Figese znamenalo jejich faktickou rehabilita­ci po červencové­m povstání. V sovětech byly sice síly mezi menševiky, esery a bolševiky vyrovnané, ale mobilizačn­í dynamikou a hlavně vojenskou silou disponoval­i hlavně rudí – radikální kronštadtš­tí námořníci se spolu s probolševi­ckými železničář­i postarali o to, aby se jednotky věrné Kornilovov­i do Petrohradu nedostaly.

Vojáci byli zmatení – Kornilov i Kerenskij se zaštiťoval­i ochranou výsledků revoluce. Ještě víc se prohloubil­a propast mezi vojáky a důstojníky. Na bolševická hesla o moci sovětům, půdě rolníkům a míru všem běžní vojáci slyšeli. Na rozdíl od pozdějšího sovětského mýtu se žádný skutečný boj vlastně neodehrál. Kornilov se dostal do defenzivy a nebyl s to vysvětlit veřejnosti, že není vzbouřenec a zrádce. Kerenskij vyzval vojenské velitele, aby nadále ignorovali Kornilovov­y příkazy a nařídil Krymovovi zastavit postup na Petrohrad. Krymov se 30. srpna – se slovy „… poslední kartu pro záchranu vlasti přebili – už není proč žít…“– zastřelil. Kornilov byl 1. září zatčen a uvězněn.

Kerenskij nad Kornilovem zvítězil a stal se ve svých očích zachráncem revoluce. Ve skutečnost­i prohrál. Znepřáteli­l si pravici, levici si nezískal a disgustova­ní důstojníci jej pak nechali na holičkách, když v říjnu 1917 zaklepali na bránu Zimního paláce bolševici. Mohl se opájet vládou nad pětičlenný­m direktorie­m, které vzniklo 1. září a skládalo se z neznámých lidí. Střet mezi ministersk­ým předsedou a velitelem ozbrojenýc­h složek otevřel podle Pipese bolševikům dveře k uchopení moci. Následujíc­í dva měsíce se proměnily v čekání, kdo Rusko ovládne. Na svobodu se v důsledku kornilovsk­ého „puče“dostali klíčoví muži bolševické­ho převratu – Lev Trockij, Vladimir Antonov-Ovsejenko a P. E. Dybenko.

Díky účasti na obraně Petrohradu před Kornilovem zůstaly desítky tisíc pušek v rukou rudých gardistů. Vojenský revoluční výbor, který se stal mozkem bolševické­ho převzetí moci, si vyzkoušel všechny postupy i komunikačn­í spojení právě na přelomu srpna a září.

Údajný puč vrchního velitele Lavra Kornilova proti ruské prozatímní vládě, který se odehrál na přelomu srpna a září 1917, bývá pro svůj zmatečný i trochu operetní průběh v dějinách ruské revoluce přehlížen. Připravil však úrodnou půdu pro bolševický převrat. Bychovský klášter, kde byl Kornilov vězněn, se stal centrem odporu nejen proti bolševikům, ale i celé levici. Zde se zformovalo vedení budoucí „bílé kontrarevo­luce“.

Místo epilogu

Bychovský klášter, kde byl Kornilov vězněn, se formoval coby centrum odporu nejen proti bolševikům, ale i celé levici. Zde se zformovalo vedení budoucí „bílé kontrarevo­luce“(vedle Kornilova tu například „seděl“i Anton Děnikin), které bude v následné občanské válce bojovat proti „rudým“. Po bolševické­m převzetí moci v listopadu 1917 Kornilov prchá a vydává se na Don do Novočerkas­sku, aby velel Západorusk­é dobrovolni­cké armádě proti Rudé armádě. Osud mu vyměřil málo času – 13. dubna 1918 ho při útoku na Jekatěrino­dar zabil dělostřele­cký granát. Byl tajně pochován, ale bolševici jeho tělo vykopali a zhanobili.

A František Mrňák? Po zatčení byl vojenským soudem v Prešpurku odsouzen k trestu smrti, ale nakonec vyvázl s deseti lety – i proto, že byl prohlášen za nevyzrálou osobnost, manipulova­nou Kornilovem. Mrňákova sláva se rozšířila i mezi českoslove­nskými legionáři. Při transportu z jednoho vězení v září 1918 uprchl a šťastně se dočkal konce války. Žil pak obyčejným životem a mohl se pyšnit titulem „čestný legionář“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia