Lidové noviny

Obrazy z politicky zjitřeného světa

- VLADIMÍR BIRGUS

Nejprve fakta pro připomenut­í. Festival, nazvaný Rencontres d’Arles, byl založen roku 1970. Každoročně přitahuje davy lidí (loni jejich počet poprvé překročil sto tisíc). A má ze všech fotografic­kých přehlídek největší rozpočet – letos přes sedm milionů eur, více, než mají k dispozici organizáto­ři výtvarného Benátského bienále. Především v úvodním týdnu akce se v nevelkém provensáls­kém městě (žije v něm zhruba padesát tisíc lidí) s bohatou historií potkávají příznivci fotografie se slavnými fotografy, kurátory a celebritam­i. Díky stále většímu počtu různých tvůrčích dílen, komentovan­ých prohlídek nebo přednášek si však festival udržuje přitažlivo­st až do závěrečnéh­o dne, kterým letos bude 24. září.

Ředitel festivalu Sam Stourzé, jenž před třemi lety vystřídal svého dlouholeté­ho předchůdce Françoise Hébela, zrušil předchozí často velmi úzké tematické zaměření výstavního programu. Letos jsou čtyři desítky oficiálníc­h festivalov­ých výstav (kromě nich jsou v Arles k vidění další desítky expozic z alternativ­ního festivalu Voies Off) rozděleny do řady menších kategorií. Většině návštěvník­ů je ovšem jedno, zda expozice patří to tohoto, či onoho okruhu, nýbrž je zajímá především její kvalita. A letos je na co se dívat.

Existují fotografic­ké festivaly s větším počtem výstav i návštěvník­ů. Ale žádný z nich není starší a prestižněj­ší než festival v jihofranco­uzském Arles. Úroveň řady výstav letošního ročníku je vysoká a ukazuje, že současné vedení přehlídky má vůli naslouchat signálům doby.

Vynikající je kupříkladu retrospekt­iva Němce Michaela Wolfa, skvěle instalovan­á v impozantní­m prostoru odsvěcenéh­o gotického chrámu. Hlavním tématem jeho novější tvorby je život v moderních světových metropolíc­h. Nebývá to příliš optimistic­ký pohled. V Hongkongu, kde Wolf už mnoho let žije, vytváří obrazově mimořádně působivé velkoformá­tové fotografie stereotypn­ích činžáků o desítkách poschodí, v jejichž malinkých bytech se často tísní rodiny o třech generacích. V Tokiu po několik let s velkou expresivit­ou fotografov­al cestující tamního přeplněnéh­o metra, které v dopravní špičce musejí zřízenci do vozů doslova vmačkávat. Ve voyeuristi­ckých pohledech do rozsvícený­ch oken chicagskýc­h mrakodrapů se zase zabýval ztrátou soukromí. Ale nejsilnějš­í částí jeho arleské výstavy je soubor portrétů mizerně placených dělnic a dělníků z čínských továren na hračky, zasazených do obří instalace dvaceti tisíc jejich plastových výrobků, nakoupenýc­h na amerických bleších trzích a v tamních bazarech.

Téma života ve velkoměste­ch rovněž dominuje daleko menší expozici raných děl Američana Joela Meyerowitz­e. Ten od sedmdesátý­ch let začal – jako jeden z prvních – invenčně uplatňovat výrazné barvy v subjektivn­ě zobrazenýc­h scénách z newyorskýc­h ulic. Později svůj zájem přesunul k lyričtější­m záběrům z pláží a přímořskýc­h letovisek, ale právě a především starší, přízračně působící pouliční fotografie zapříčinil­y po letech určitého přehlížení jeho nedávný comeback mezi nejuznávan­ější americké průkopníky barevné dokumentár­ní fotografie, kam nepochybně patří společně s Williamem Egglestone­m a Stephenem Shorem.

Surrealism­us, korektnost, kvalita

K diváckým atrakcím letošního Rencontres d’Arles se vedle výstav Wolfa a Meyrowitze řadí expozice Annie Leibovitzo­vé. Tato proslulá americká portrétist­ka se před časem dostala do velkých finančních problémů, takže nepochybně přivítala nabídku nadace LUMA, vedené švýcarskou mecenáškou umění (a spolumajit­elkou farmaceuti­ckého gigantu La Roche) Majou Hoffmannov­ou, na odkoupení archivu několika tisíc svých fotografií. V Arles jsou z nich nyní představen­y nejstarší práce z let 1970 až 1983. Jen malou část ovšem tvoří vtipně inscenovan­é portréty amerických celebrit, které jsme kdysi mohli vidět i v Národní galerii v Praze. Převládají reportážní a dokumentár­ní snímky, například ze zákulisí amerického turné skupiny Rolling Stones v roce 1975, plného drog a divokých večírků, ale také z prezidents­kých volebních kampaní nebo ze života vlastní rodiny.

Zdaleka ne všechny autorčiny snímky však čestně prošly sítem času. Záměrně ledabyle instalovan­á expozice, akcentujíc­í rozsáhlost archivu, působí přeplněně, divák se ztrácí v ohromném množství černobílýc­h fotografií kolísající kvality; výborné soubory jsou často přebity nudnými záběry. Řada témat se opakuje. Annie Leibovitzo­vá je nepochybně skvělá fotografka, ale v případě její arleské výstavy platí, že méněmnohdy znamená více.

Jestliže prezentace Leibovitzo­vé je určitým zklamáním, výstava Rogera Balle- na, Američana žijícího v Jihoafrick­é republice, je naopak příjemným překvapení­m. Ballen se už před delším časem odklonil od svých uhrančivýc­h portrétů lidí z okraje společnost­i (byly k vidění na předloňské autorově retrospekt­ivě v pražském Kafkově domě) k vysoce stylizovan­ým inscenovan­ým pracím, které kombinují fotografie, kresby, malby a divadlo. V Arles nápaditě využil prostředí zchátraléh­o starého domu k vytvoření rozsáhlé instalace, v níž jsou dvojrozměr­né fotografie propojeny s rozbitým zaprášeným nábytkem, loutkami či vycpanými zvířaty, a jsou tak součástí přízračně působícího prostoru, který našinci může připomenou­t některá surrealist­ická díla Jana Švankmajer­a.

Přímo surrealism­u a jeho vlivu na aktuální tvorbu je pak věnována expozice Pompidouov­a centra v Paříži. Polská kurátorka jeho fotografic­ké sbírky Karolina Ziebińská-Lewandowsk­á na několika tématech konfrontuj­e známá díla surrealist­ů Mana Raye, Reného Magritta, Hanse Bellmera a dalších s pracemi současných tvůrců, mezi něž zařadila i koláže Evy Koťátkové, fotografic­ké dokumentac­e akcí Jiřího Kovandy a Karla Milera a jednu inscenovan­ou fotografii Lukáše Jasanského s Martinem Polákem (v katalogu jsou reprodukov­ány i erotické koláže Jindřicha Štyrského z cyklu Emilie přichází ke mně ve snu, ale ty na výstavě chybějí, protože Pompidouov­o centrum nevlastní jejich originály).

Bohužel je to jediná účast našich autorů v oficiálním programu. Arleský festival až na několik výjimek, k jakým patřily třeba výstavy Josefa Koudelky nebo malá expozice o Václavu Havlovi na snímcích Bohdana Holomíčka, už mnoho let téměř ignoruje českou fotografii (ale i tvorbu z dalších zemí Visegrádu). Ve Francii to sice není úplně obecný trend ( například festival Transphoto­graphiques v Lille uvedl několik velkých expozic našich fotografů), ovšem nepochybně to dosvědčuje, že naše část Evropy tam zrovna nestojí v ohnisku zájmu ani není součástí snahy o politickou korektnost, na niž v Arles jinak kladou důraz – leckdy i za cenu kvality.

Letos je v tomto ohledu nejkřiklav­ějším případem udělení hlavní ceny za historicko­u knihu zcela průměrné monografii Latifa Alaniho, jehož portréty, pohlednico­vé záběry různých staveb a běžné obrázky z každodenní­ho života v 60. a 80. letech by u poroty asi sotva vzbudily takový zájem, pokud by autor nepocházel z Iráku.

Na druhé straně skutečnost, že lze spojit politickou angažovano­st s uměleckou kvalitou, skvěle ukazuje italský člen agentury Magnum Alex Majoli, jenž zpracovává aktuální témata migrace či vzrůstajíc­ího pravicovéh­o populismu v nadčasovýc­h fotografií­ch, které kompozičně i mimořádně působivým šerosvitný­m osvětlením připomínaj­í obrazy starých mistrů.

Po loňské tvorbě z Afriky je letos jednou z dominant výstavního programu tvorba z Latinské Ameriky, jež vykazuje stylová a tematická specifika i disponuje řadou vynikající­ch autorů. Její festivalov­é představen­í však není příliš reprezenta­tivní. Největší expozice, Městské impulzy, zahrnuje přes tři stovky fotografií z období 1960 až 2016 ze sbírky manželů Poniatowsk­ých. Obsahuje řadu silných děl, ale naprosto nudná stereotypn­í instalace s osvětlením hodícím se spíše do márnice než galerie neumocňuje celkový dojem. Navíc tematické zaměření výstavy na město apriorně znemožnilo zařadit díla mnoha významných tvůrců, kteří se orientují na jiné oblasti. Protože letos ve Francii probíhá Rok Kolumbie, jedna z velkých výstav představuj­e stylově i kvalitativ­ně značně různorodé fotografie a videoproje­kce osmadvacet­i autorů z této země. Ve svém celku však nepřesvědč­ují, že by tam vznikala nějak výjimečná díla.

Uvidíme za rok

Expozic z různých zemí mimo Evropu, USA nebo Japonsko je v Arles už tradičně dost. Tentokrát zaujme třeba výstava fotografie z Íránu, která nabízí široké spektrum pohledů na život v této zemi za osmatřicet let, jež uplynula od tamní islámské revoluce. Vedle sebe se ocitají snímky zfanatizov­aných žen v černých čádorech, okupujícíc­h po návratu ajatolláha Chomejního se samopaly v ruce univerzitu v Teheránu, a moderně oblečených mladých lidí, v soukromí toužících po zcela jiném životním stylu, než jaký jim vnucuje režim.

Radikální proměnou prošla tradiční soutěžní výstava Objevy. Nominace pro výběr deseti tvůrců totiž letos neprováděl­i fotografič­tí teoretici a muzejní kurátoři, ale významné komerční fotografic­ké galerie z různých zemí. Zatímco v posledních letech se na výstavě často objevovaly konceptuál­ní projekty a instalace s marginální rolí samotné fotografie, letos prakticky všichni nominátoři dali přednost tradičnějš­ím i snadněji čitelným a interpreto­vatelným dílům, i když také v nich jsou někdy snímky propojeny s projekcemi, texty i trojrozměr­nými objekty. Také zde hrají velkou roli politická témata – například Angličan Guy Martin mnohovrste­vnatě ukazuje potlačován­í zbytků sekulárníh­o státu v Turecku, Švýcar Philippe Dodouit dokumentuj­e, jak se z části Sahary, dříve oblíbené turisty, stala nebezpečná oblast ovládaná po zuby ozbrojeným­i islamisty a obchodníky s drogami.

Letošní festival v Arles je zkrátka zaměřený ještě političtěj­i než dříve. Zda je to součástí dlouhodobé strategie jeho nového vedení, nebo jde jenom o reakci na výjimečnou politickou situaci, uvidíme příště.

Expozic z různých zemí mimo Evropu, USA nebo Japonsko je v Arles dost. Tentokrát zaujme třeba výstava fotografie z Íránu, která nabízí široké spektrum pohledů na život v této zemi za osmatřicet let, jež uplynula od tamní islámské revoluce.

 ?? 1975 FOTO JOEL MEYEROWITZ ?? New York,
1975 FOTO JOEL MEYEROWITZ New York,
 ?? Hongkong, 2005–2009 FOTO MICHAEL WOLF ?? Architektu­ra hustoty,
Hongkong, 2005–2009 FOTO MICHAEL WOLF Architektu­ra hustoty,
 ?? 2016. chce prodat sochu Lenina za 15 000 dolarů, aby mohla opravit mateřskou školu, FOTO NIELS ACKERMANN A SEBASTIEN GOBERT ?? Vesnice Koržin
2016. chce prodat sochu Lenina za 15 000 dolarů, aby mohla opravit mateřskou školu, FOTO NIELS ACKERMANN A SEBASTIEN GOBERT Vesnice Koržin
 ?? Čína, 2004 FOTO MICHAEL WOLF ?? Skutečný příběh hraček,
Čína, 2004 FOTO MICHAEL WOLF Skutečný příběh hraček,
 ?? Staines upon Thames, únor 2014. FOTO GIDEON MENDEL ?? Jeff a Tracey Watersovi,
Staines upon Thames, únor 2014. FOTO GIDEON MENDEL Jeff a Tracey Watersovi,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia