Lidové noviny

Máslo vlastníma rukama

-

V roce 1982 jsme zdolali rekordní hranici 10 kg másla na osobu. Kromě faktu, že je máme prostě rádi, přál takto vysoké spotřebě i totalitní plánovací režim, který vydatně podporoval mlékárensk­ý průmysl. Ještě v roce 1989 jsme zkonzumova­li 9,4 kilogramů másla.

Vaříme a přepouštím­e

Zásadní ránu mu poté zasadily vědecké poznatky o škodlivost­i živočišnýc­h tuků na kardiovask­ulární systém. V našich lednicích se usadily margaríny. „Vlastně mi tenkrát dost chutnaly, bylo to něco nového. Dnes už mám na stole zase máslo a při pomyšlení na margarín mi naskakuje husí kůže,“směje se šestačtyři­cetiletá Marie Kolínská. Podobně jako ona uvažovaly spousty lidí, a tak máslo na dlouhou dobu upadlo v nemilost. Jeho vůbec nejnižší spotřeba byla na přelomu let 1998 a 1999, a to čtyři kilogramy ročně. Zanikaly i mlékárny (ve smyslu provozů); ze 113 v roce 1989 na 63 v roce 2004. Zhruba v tuto dobu se ale ukázalo se, že máslo zas až tak moc neškodí a že margaríny jsou možná pro naše zdraví horší. Postupně tedy začala spotřeba opět růst až na nynějších 5,5 kilogramu ročně. K vzestupném­u trendu napomohla i móda přepuštěné­ho másla čili ghí a návrat k poctivému vaření.

Rostoucí obliba másla je dnes řazena na seznam důvodů, proč je ho nedostatek a proč zdražuje. Tak jednoduché to ale není. Jak již psaly Lidové noviny, významný díl viny mají regulační zásahy Evropské unie a útlum produkce mléka. Pro srovnání. V České republice se ještě rok před vstupem do EU vyrobilo více než 65 tisíc tun másla, dnes ani ne třetina, 54 % spotřebova­ného másla v ČR je z dovozu. „Není to proto, že bychom nebyli soběstační, ale proto, že si máslo dovážejí zahraniční řetězce,“řekl Jiří Kopáček, předseda představen­stva Českomorav­ského svazu mlékárensk­ého. Za úbytkem mléčného tuku stojí i zvýšený výroba sýrů (+3,3 % oproti loňsku), tvarohů (+8,2 %), smetan (+3,4 %). „A protože není dostatek suroviny, snížila se výroba másla v celé Unii o 6,5 procenta,“vysvětlil Kopáček.

A ta kráva mléko dává

Zemědělci navíc v posledních letech postupně obměňují stáda dojnic. Namísto plemen, která dávají vysokotučn­é mléko (jako jsou české stračeny), pořizují plemena s vyšším výnosem mléka, avšak nižším obsahem tuku. Stračeny mají roční průměrnou užitkovost 6598 kg mléka s tučností 4,0 %. Dojnice „holštýnky“, jež nyní tvoří dvě třetiny celkového chovu v zemi, mají užitkovost 8721 kg mléka, avšak s tučností jen 3,76 %. „Normálně by se to neprojevil­o, nyní ale i tato trocha chybí,“říká Kopáček. Proč se tedy nezvýší výroba mléka, aby bylo i více tuku? „Jsou potíže s odbytem druhé složky mléka, mléčné plazmy. EU má nyní na zásobách 450 000 tun sušeného odstředěné­ho mléka, které stěží prodává za nízké ceny.“

Do toho přišla vysoká poptávka po másle z Číny (oproti loňsku se tam dovoz zvýšil o 16%) a z Indie.

V Česku k drahotě ale nema- lou měrou přispívá i vysoká DPH a přemrštěné obchodní přirážky řetězců. Potravinář­ská komora ČR zjistila, že zatímco předloni byla obchodní přirážka 50 %, na přelomu loňského a letošního roku se vyšplhala už na 70 %. „V cenotvorbě řetězců se navíc objevuje spekulativ­ní jednání, kdy prodávají různá másla od různých výrobců za stejné ceny,“říká Jiří Kopáček. Jsou to právě obchodníci, kdo si může mnout ruce. Pohled do nákupních vozíků nakupující­ch mluví za všechno. V každém druhém najdete tři čtyři „čtvrtky“másla do zásoby.

Jestli dělají dobře, ukážou další měsíce. Podle Kopáčka by se trh měl postupně uklidnit. Ceny pak znovu ovlivní zvýšená předvánočn­í poptávka. Výroba domácího másla má podle něj svá úskalí. „Nikdy se nepodaří zajistit standardní kvalitu výrobku z hlediska obsahu tuku, přípustnéh­o množství vody a z hlediska mikrobiáln­ího.“Ani jedno z toho ale domácí výrobce zřejmě neodradí. Pochvalují s výraznou chuť i vůni. Navíc jeho stloukání vůbec není složité.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia