Lidové noviny

Vinobraní 2017:

-

V Boršicích u Buchlovic loni obnovili starý zvyk

Akce, která začíná už v pátek 8. září a končí v neděli 10. září, každý rok oslavuje mikulovské­ho pána Jana z Lichtenšte­jna, který roku 1403 vysvobodil z vídeňského vězení českého krále Václava IV. a poskytl mu útočiště ve svém sídle. Král se na vinobraní objevuje v doprovodu své královny, tradičně v podání Chantal Poullainov­é, vmikulovsk­ých uličkách narazíte i na rytířskou družinu anebo boha vína Bakcha. Do programu se zapojují všechna známá místa od Kozího hrádku přes náměstí až po zámek, historické živé obrazy doplní program na šesti hudebních scénách. Berete s sebou děti? I pro ně jsou nachystané různé atrakce. Kulaté výročí a bujaré oslavy vyvrcholí sobotním nočním ohňostroje­m.

Velkým lákadlem je výstava vín, která probíhá po celou dobu pálavského vinobraní v hlavním zámeckém sále a kde ochutnáte několik stovek vzorků bílých, růžových a červených vín mikulovské vinařské podoblasti. Navíc letošní vstupenka slouží zároveň jako poukaz do akvaparku Aqualand Moravia v Pasohlávká­ch!

Vinobraní ve Znojmě

jmo dvojmo, ba i trojmo. Letošní vinobraní začíná v pátek 15. září a potrvá do neděle 17. září. Na rozdíl od Mikulova je ve Znojmě hlavní celebritou král Jan Lucembursk­ý a mezi zlaté hřeby programu patří královské průvody několika set lidí v historický­ch kostýmech. Velkolepou podívanou si můžete vychutnat dvakrát: v pátek večer za svitu pochodní se závěrečnou ohňovou show a v sobotu od- poledne, kdy na průvod navazuje historická scéna. Ani tady nechybí sobotní večerní ohňostroj a spousty hudebních a tanečních vystoupení, navíc na prostranst­ví před chrámem sv. Mikuláše objevíte středověký dobový tábor s ukázkou rytířských klání či ochutnávka­mi středověký­ch pokrmů.

V klidové zóně čeká další zábava: šlapací kárky, trojkolky, koloběžky, skákací hrad, dětský do- pravní koutek, výtvarná dílny či bowling.

Ochutnávka z metropole

Nechce se vám na Moravu a máte to blíž do Prahy? Pak se nechte pozvat na vinobraní na Pražském hradě o víkendu 16. a 17. září. Jako každý rok i letos Královská zahrada ožije slavnostmi vína, zpěvu a dobrého jídla. A protože si letos připomínám­e 145 let od narození a zároveň 60. výročí od úmrtí Jožeho Plečnika, architekta, který Hrad přestavěl pro T. G. Masaryka, můžete se letos těšit právě na degustaci vín a potravin z Plečnikova rodného Slovinska. Kromě toho ochutnáte hroznovou šťávu vylisovano­u na replice historické­ho ručního lisu, burčák a další dobroty.

Stejný termín pro vinobraní na vinici sv. Kláry zvolila i Botanická zahrada v Praze-Troji, kde si v rámci vstupného můžete prohlédnou­t venkovní expozice i skleník Fata Morgana. Ochutnáte vína a burčáky ze zdejší vinice a od dalších českých a moravských vinařů, ale i novinku v podobě pálenek ze tří aromatický­ch odrůd přímo z vinice sv. Kláry.

Ve stylu první republiky se ponese další pražské vinobraní, tentokrát na Grébovce. Pořádá je městská část Praha 2 v pátek 22. září na náměstí Míru a v sobotu 23. září v Havlíčkový­ch sadech.

 ?? – šlapání hroznů. Jde o starobylý způsob získávání vinného moštu, který už dávno nahradilo lisování. FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ??
– šlapání hroznů. Jde o starobylý způsob získávání vinného moštu, který už dávno nahradilo lisování. FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ
 ?? Na Pražském hradě FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Replika historické­ho ručního lisu
Na Pražském hradě FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Replika historické­ho ručního lisu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia