Lidové noviny

Stojí za to změnit na ně názor!

-

Ostružiník je název rodu keřů, jenž čítá přes tři sta různých druhů. Spadá do čeledi růžovitých a kromě ostružiník­u křovitého, který bývá veřejnosti znám jako „ten“ostružiník, jelikož jeho plody jsou právě „ty“ostružiny, do ní patří třeba i ostružiník maliník, plodící další oblíbené lesní ovoce – maliny.

Ostružiník křovitý (nebo také řasnatý) se hojně vyskytuje v na- šich lesích a na jejich okrajích – má rád prosluněná místa, jako jsou paseky, meze a lesní cesty. Většinou využívá hustých křovin, do nichž se rád zaplétá, a dokáže se vyšplhat i na vysoké stromy. Jeho prýty (odborné označení pro nadzemní část rostliny, laikem vnímány zkrátka jako větve a šlahouny) bývají hustě pokryty různě velkými ostny, které jsou jistě jedním z důvodů, proč ostružiny nepatří zrovnamezi to nejpopulár­nější ovoce – pokud se na ostružiny vypravíte, pak rozhodně nečekejte, že se domů vrátíte bez šrámů.

Dalším možným důvodem, proč kdekdo na ostružiny zane- vřel již v dětském věku, je pravděpodo­bně fakt, že méně než úplně zralé ostružiny jsou velmi kyselé. Zralost však mnohdy není snadné určit pouhým okem, jelikož plody tmavnou ještě dříve, než sládnou. Základním pravidlem je ost- ružiny netrhat, pokud nejsou měkké. Ty nejzralejš­í potom poznáte tak, že je snadné je utrhnout i bez jakéhokoli násilí – že vám zkrátka i při jemnějším doteku zůstanou v ruce. Úplně zralé ostružiny nejsou téměř vůbec kyselé a jejich chuť je příjemně sladká a mimořádně lahodná – jako kdyby se v nich uchovala letní vůně prosluněné­ho lesa. Dozrávají koncem léta a začátkem podzimu – nyní je na jejich sklizeň ten nejlepší čas. Při jejich trhání je však třeba věnovat pozornost stavu, v jakém se plody nacházejí – bedlivému oku by neměly ujít v první řadě ty plesnivé, které jsou samozřejmě nepoužitel­né.

A jak s natrhaným „černým pokladem“, jak se občas ostružinám říká pro jejich léčebné účinky, co nejlépe naložit? Pokud jste již dostatečně nabaženi čerstvých plodů, zkuste si chutný a voňavý kousek léta uschovat na zimu v podobě oblíbené ostružinov­émarmelády. Zavařování je úplně stejné jako u kteréhokol­i ovoce, jedinou nepříjemno­stí mohou být ostružinov­á jadérka – je jich docela mnoho a jsou poměrně veliká, je tedy třeba ostružinov­ou hmotu řádně propasírov­at. Ostružiny dále využijeme do koláčů, koktejlů a sirupů, kterým dodají nádhernou barvu, bezvadně také chutnají (třeba jako borůvky) pouze se slazeným kondenzova­ným mlékem.

Jako i ostatní ovoce mají ostružiny samozřejmě mnohé zdravotní benefity, a to jak samotné plody, tak i ostružinov­é listí – to je však vhodnější sbírat dříve, než keře rozkvetou. Sušené listí se hodí jako přísada do čaje proti nachlazení i střevním potížím. Samotné plody mají vysoký obsah vitaminu C, B, fosforu, hořčíku a dalších užitečných látek, jsou tedy vhodným doplňkem stravy pro všechny, kdo mají rádi ovoce a chtějí se cítit fit.

Připravila Michaela Šedivá, spolupraco­vnice LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia