Lidové noviny

Strany slibují „malé Německo“bez migrantů

Jedním z klíčových témat říjnových voleb bude, jak se ekonomický růst projeví v životní úrovni obyvatel Česka

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Necelé dva měsíce před volbami je Česko v kondici. Ekonomika roste, nezaměstna­nost je nejnižší v Evropě, bohatnoucí firmy se přetahují o pracanty amasivně investují do obnovy strojů a zařízení. Pozitivní nálada se v srpnu promítla také do důvěry v domácí hospodářst­ví, která byla od ledna vůbec nejvyšší. Jedním z klíčo- vých témat voleb proto bude, jak se ekonomický boom projeví v životní úrovni obyvatel. Jednotným sloganem většiny stran by s nadsázkou mohlo být zvolání Budeme se mít jako Němci! Jen tu nechceme migranty.

„Volby se budou točit kolem peněženek, přesněji toho, kolik v nich lidem zůstává. S tím souvisí tlak na zvyšování mezd, ale třeba i daňové úlevy,“míní sociolog Jan Herzmann.

Vyšší odměny za vykonanou práci jsou stěžejním bodem programu sociální demokracie. Vítězná strana předčasnýc­h voleb z roku 2013 před těmi letošními slibuje, že v příštích čtyřech letech prosadí navýšení minimální mzdy na 16 000 korun. Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek vyhlásil z billboardů válku levné práci. „Když bohatne země, musí bohatnout i lidé,“zní ústřední heslo kampaně vládní strany.

„Není jen spravedliv­é, ale i racionální a správné, že když chce země mít dobrou budoucnost, tak se musí lidem lépe žít,“tvrdí hlavní volební stratég sociální demokracie Robert Žanony.

Ve svém volebním programu ČSSD tvrdí, že do pěti let bude průměrný plat v Česku 40 000 korun. Nepotěší ale lidi s vysokými příjmy, jim totiž část platů sebere progresivn­ím zdaněním. Hodlá rovněž zavést určitou formu „milionářsk­é daně“.

Bohatství zleva i zprava

Jako by mezi ní a levicovou ČSSD nebyl ideologick­ý rozdíl, také pravicová ODS slibuje lidem blahobyt a více peněz v peněženkác­h. V pátek v Brně zahájila kampaň Modrá vlna. „Je kampaní za nižší daně a tím i za vyšší mzdy pro všechny, kteří poctivě přispívají k rozvoji naší země,“prohlašuje předseda opoziční partaje Petr Fiala.

Přes nadšené proklamace o budoucím bohatnutí občanů ale sociolog Herzmann zůstává opatr- ný. „Očekávání toho, jak mnoho se rostoucí ekonomika promítne v životní a příjmové úrovni domácností, je opravdu vysoké. Myslím si, že až nereálně vysoké,“varuje.

Důraz na platy se dá očekávat také od favorita voleb, kterým je vládní ANO. Hnutí se zveřejnění­m programu dosud váhalo, představil­o ho až včera. Jeho lídr Andrej Babiš se svým týmem předtím sepsal knihu, v níž představuj­e vizi budoucího Česka. V ní si opakovaně stěžuje na nízké mzdy v klíčových profesích, například ve školství nebo zdravotnic­tví.

Babiš byl donedávna ministrem financí, ANO by proto prohloupil­o, kdyby se nepokusilo prodat ekonomický vzestup jako jeho úspěch. Rýsuje se proto další z řady přestřelek mezi největšími politickým­i rivaly – Babišovým hnutím a sociální demokracií, jejíž muž Bohuslav Sobotka je v době hospodářsk­ého vzmachu předsedou celé vlády.

„Je otázka, komu z nich to téma v ekonomice patří,“zamýšlí se specialist­a na politický marketing Otto Eibl.

Do voleb určitě promluví i policejní žádost o vydání Andreje Babiše a šéfa poslanecké­ho klubu ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapího hnízda. Vedení hnutí se za své vlivné členy podle očekávání postavilo, nálada ve sněmovně ale napovídá, že poslanci ve středu odhlasují jejich vydání. Takový krok ostatně zákonodárc­ům doporučil mandátový a imunitní výbor dolní komory.

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenstv­í.

Sociolog Jan Herzmann je přesvědčen, že se kauza do výsledku voleb promítne. Pro ANO ale nebude mít devastujíc­í účinek. „Určitou část příznivců ANO to odradí, zřejmě tam nějaká ztráta v řádu jednotek procent bude. Ale zdá se mi, že některé váhající voliče naopak celá věc k hnutí spíše přiblíží,“tvrdí. Určitý segment voličů totiž podle něj uvěří Babišově argumentac­i, že byla policejní žádost záměrně načasována na předvolebn­í období.

Pavel Šaradín z katedry politologi­e olomoucké Univerzity Palackého považuje za téma voleb nejen zmíněnou kauzu údajného dotačního podvodu, ale celé působení Andreje Babiše v politice. Proti exministro­vi financí se řada stran přímo vymezuje, většinou ho označují za oligarchu a osobu, která přímo ohrožuje demokracii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia