Lidové noviny

Dvojí diktát moci v Koreji

-

MICHAL TOMÁŠEK

Překvapení u analytiků jihokorejs­ké politiky a jihokorejs­kého práva vyvolalo odsouzení dědice konglomerá­tu Samsung I Če-jonga. Verdikt je zatím nepravomoc­ný a ukládá mu pět let vězení kvůli úplatku v aféře kolem sesazené prezidentk­y Pak Kun-hje. Přísnost trestu je srovnávána se shovívavos­tí soudu ve věci jeho otce I Kun-hia, kterého kdysi soud sice odsoudil za daňové úniky, ale následně byl omilostněn za „zásluhy o rozvoj jihokorejs­kého hospodářst­ví“.

Rozdíl nicméně není v právní kvalifikac­i obou skutků, nýbrž v politické atmosféře obou procesů. Stejně jako v politické atmosféře jednání korejského Ústavního soudu, který prezidentk­u zbavil mandátu, oproti politické atmosféře jednání téhož soudu, jenž v roce 2004 odmítl impeachmen­t z korupce rovněž obviněného prezidenta Ro Mu-hjona.

Rozdílnou politickou atmosférou míním masové protesty, které oba letošní procesy provázely. V době Ro Mu-hjonova procesu jeho politická strana zaznamenal­a výrazný volební úspěch, čili veřejné mínění mu bylo spíše nakloněno. Nejde patrně o to, že by soudy řídily názory demonstran­tů. Spíše o odraz tradiční mentality.

Korejská právní kultura vyrůstala po tisíciletí pod vlivem právní kultury čínské, kde platilo, že každá moc závisí na „mandátu nebes“. Může trvat tak dlouho, dokud nebesa nedají najevo, že s nositeli moci nejsou spokojeni. Jejich nelibost se může projevit třeba přírodními pohromami, hladomorem, ale také masovými nepokoji. Soudci tedy mohli vidět i signál nebes a souzení, že jejich mandát ztratili.

Obrovská moc konglomerá­tů

Úvaha, jestli odsouzení šéfa Samsungu může otřást jihokorejs­kou ekonomikou, je o něčem jiném. Firma patří mezi největší obchodní a finanční konglomerá­ty, zvané čäboly. Jde o nástupce japonských konglomerá­tů, které začaly vznikat v Koreji v téže době, kdy je v Japonsku po roce 1945 Ame- ričané zrušili. K jejich upevnění došlo v době autoritářs­kých vlád, takže s počátkem demokratiz­ace Jižní Koreje byl jejich vliv tak obrovský, že kontrolova­ly zhruba dvě třetiny jihokorejs­ké ekonomiky.

Při velké východoasi­jské krizi z let 1997–1999 sice jedenáct čäbolů zkolaboval­o, ale přesto v desátých letech našeho století drží třicet čäbolů, v čele s takovými jmény jako Hyundai nebo Samsung, kontrolu nad zhruba polovinou jihokorejs­ké ekonomiky.

Je nad veškerou pochybnost, že čäboly jsou z hlediska západního soutěžního práva pokládány za monopoly a že jihokorejs­ká vláda pod tlakem mezinárodn­ích institucí, zejména Mezinárodn­ího měnového fondu, by měla takové společnost­i alespoň regulovat, pokud ne zcela vymýtit.

Antimonopo­lní zákon se nezdá být příliš účinný, protože samo dominantní postavení nezakazuje a v rámci zákazu jeho zneužití není schopen postihnout osobní a rodinné vazby v takových konglomerá­tech. Rodinné klany například kontrolují společnost­i prostředni­ctvím jiné soukromé společnost­i stojící vně celé pyra- midy. Třeba pyramidu společnost­i Samsung řídila soukromá společnost Samsung Everland, ovládaná právě synem prezidenta Samsungu.

Antimonopo­lní zákon přistoupil k definici čäbolu jakožto velké obchodní skupiny a snaží se některé praktiky omezovat, například vzájemné držení obchodních podílů, vzájemné záruky za dluhy. Původně zakázal zřizování holdingový­ch společnost­í, aby ho v roce 1999 opět povolil s odůvodnění­m nezbytné ekonomické restruktur­alizace. Jestliže tedy aplikace jihokorejs­kého antimonopo­lního práva funguje, pak zhruba v polovině ekonomiky. V té druhé, ovládané čäboly, jeho interpreta­ce omezuje vliv těchto konglomerá­tů jen velmi pomalu.

čäbolů

 ?? Profesor PF UK ??
Profesor PF UK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia