Lidové noviny

Kauza bez konce. I po 11 letech

- MIROSLAV PETR

Bezmála už 11 let řeší policie a pak i soud případ plzeňského podnikatel­e a obchodníka s pohonnými hmotami Martina Uhera a jeho čtyř společníků. A k pravomocné­mu verdiktu justice je stále daleko.

Daňové podvody při prodeji benzinu a nafty se v minulých letech staly symbolem největšího okrádání státní kasy a také složitého prokazován­í viny či neviny obžalovaný­ch. Svědčí o tom i třeba soudem nyní projednáva­ná kauza íránského obchodníka Shahrama Abdullaha Zadeha, o němž obžaloba tvrdí, že organizova­l karuselové podvody s palivy v letech 2012 a 2013 se škodou za zhruba 2,5 miliardy korun.

Podnikatel Uher měl podle soudu způsobit českému výběru daní, zejména DPH, půlmiliard­ovou škodu. Jenže délkou vyšetřován­í patří jeho kauza k těm nejvleklej­ším. Pokračován­í případu začíná u Krajského soudu v Plzni po odročení z loňska shodou okolností zrovna dnes, kdy od zatčení žalovaného podnikatel­e na začátku října 2006 uplynulo přes 10 let a 11 měsíců.

Uher, respektive jeho firmy a firmy obchodní partnerky a v kauze také obžalované Pavlíny Nováčkové, dovážel v letech 2004 až 2006 pohonné hmoty do Česka a prodával je zdejším čerpacím stanicím. Policie tvrdí, že obchodníci dopravili k nám stovky cisteren s pohonnými hmotami, aniž zaplatili plnou výši spotřební daně a daně z přidané hodnoty. U soudu za to celkem tři podnikatel­é, účetní a advokát čelí obžalobě z podvodu a legalizace výnosů z trestné činnosti. Všichni vinu popírají. Hlavními aktéry měli být právě Uher s No- váčkovou a jejich firmy. Policie a státní zástupce tvrdí, že obchodníci přesně podle zákona složili jistiny pro dovoz paliv vminimální vyžadované výši, zároveň úřadům nahlásili, že dovozy budou nevelké, a tak nemuseli podávat daňové přiznání měsíčně, ale stačilo čtvrtletně. Skutečně dovážené množství benzinu a nafty však bylo mnohem vyšší.

Firma pak sice daň přiznala, ale před její úhradou se náhle dostala do finančních potíží a na platbu státu jí nezbyly peníze. S dalšími obchody pak pokračoval­a jiná společnost.

Případ Uher má však zajímavé souvislost­i i směrem k jiným velkým kauzám.

Mezi obžalovaný­mi je i advokát Daniel Tetzeli, který v minulosti hájil známého podnikatel­e Tomáše Pitra.

Soud také musel být loni krátce po zahájení odročen, protože posudek na účetnictví podezřelýc­h firem v souvislost­i s vyšetřován­ím vypracoval pro policii znalec Rudolf Doucha, který dnes nemůže profesi vykonávat a posudek u soudu obhajovat. Je totiž shodou okolností trestně stíhaný za údajné zkreslení znaleckého odhadu hodnoty státního podílu pro privatizac­i těžební společnost­i OKD, vypracovan­ého v roce 2004 pro tehdejšího ministra financí (a dnes premiéra) Bohuslava Sobotku. Analýzu účetnictví firem Martina Uhera tak musel soud nechat zpracovat znovu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia