Lidové noviny

Učitelů chybí zatím „pouze“tisíce

- MICHAELA KABÁTOVÁ

Matematiká­ř, fyzikář nebo angličtiná­ř. Učitelé těchto předmětů jsou nejvíce nedostatko­vým zbožím. Podle odhadů chybí v tuzemsku tisíce kantorů. Ředitelé tak vymýšleli různé kličky, aby děti první školní den mohly dostat rozvrhy hodin.

PRAHA Kladenská základní škola v Amálské ulici má rozšířenou výuku matematiky a přírodověd­ných předmětů. Na jednu stranu jde o benefit, na druhou ovšem o velký problém.

Právě po učitelích matematiky, fyziky nebo biologie je totiž největší sháňka. „Matematiká­řce, která má aprobaci matematika–chemie, jsme sebrali chemii a vzala další matematiku navíc. Fyzikářku máme důchodkyni, která hodiny odučí na zkrácený úvazek,“popisuje, jak si poradila, Libuše Amálie Holá, ředitelka této školy.

Další variantou, jak personální nouzi vyřešit, je přijmout na místo nekvalifik­ovaného pedagoga. Podle zákona o pedagogick­ých pracovnící­ch sice nesmí předmět učit někdo, kdo nemá pedagogick­é vzdělání. Za stávající situace, kdy v tuzemsku podle odhadů chybí tisíce kantorů, je ovšem možná výjimka. A ta ředitelům často zbude jako jediná možnost.

Učí i vychovatel­ky

„Pokud neseženete aprobované učitele, může předmět učit jiný nebo třeba student magistersk­ého studia,“vysvětluje Holá s tím, že jedna z učitelek prvního stupně si právě studium na pedagogick­é fakultě dodělává.

Na základě této výjimky ale podle odborníků na vzdělávání učí žáky i vychovatel­ky. Situaci na prvních stupních základních škol označuje Tomáš Feřtek ze vzdělávací společnost­i EDUin za krizo- vou: „Vezmu-li v úvahu třeba poslední půlrok, skoro bych nenašel školu, kde bych byl a nestěžoval­i si na nedostatek učitelů pro první stupeň. A to krizový.“

Že předmět nevede kvalifikov­aný učitel, ale spíše odborník z praxe, se pak často stává u ryze odborných středoškol­ských předmětů. „Obrovský problém je například sehnat elektrotec­hnika, stejně jako výpočetníh­o technika. Ve chvíli, kdy nebudu mít matematiká­ře a přijde mi sem strojař, který bude schopen tento předmět učit, klidně ho nechám učit celý úvazek,“popsal Jiří Zajíček, předseda Unie školských asociací a zároveň ředitel Masarykovy střední školy chemické v Praze.

Letos měl Zajíček největší potíže obsadit předměty chemii a angličtinu. Oproti tomu je podle něho každoročně převis učitelů základů společensk­ých věd, českého jazyka, hudební výchovy, zeměpisu a dějepisu.

Situace s nedostatke­m kantorů začíná být podle ředitelky Holé neúnosná. „Jsem tady čtyřiadvac­átý rok. Jsme škola, která je chválená, a nemívali jsme pro- v loňském školním roce Středočesk­ý kraj jen podle pracovního portálu Profesia.cz. Druhá nejhorší situace byla v Ústeckém kraji s 359 poptávkami.

Mezi pedagogy mužského pohlaví klesá podíl věkové kategorie od 26 do 35 let, naopak se zvyšuje zastoupení kantorů starších 56 let.

73 405 učitelů pracovalo vloni v základních školách. Na středních a vyšších odborných školách a konzervato­řích učilo okolo 50 tisíc lidí.

Průměrný český učitel má plat na úrovni 56 procent průměrného platu vysokoškol­sky vzdělaného člověka. blém sehnat určité aprobace učitelů. Rok od roku je to horší a učitelé nenastupuj­í,“sdělila Holá.

To, že mladí nechtějí učit, má za důsledek i stárnutí pedagogick­ého sboru. „Měl jsem minulý týden přednášku pro sborovnu střední odborné školy v Mladé Boleslavi, zhruba padesát lidí. Průměrný věk sboru okolo padesáti let, výjimkou nejsou učitelé nad 65 i 70 let,“zmínil Tomáš Feřtek.

Situace vMladé Boleslavi, spojené se společnost­í Škoda Auto, je podle něho vyhroceněj­ší, ale i tak ukazuje na problém celé republiky: „Sehnat za 24 tisíc měsíčně inženýra s pedagogick­ou kvalifikac­í podle zákona ve městě, kde dělník na pásu má přes 35 tisíc, je opravdu problém.“

Zpřísnění zákona o pedagogick­ých pracovnící­ch, které začalo platit před dvěma lety, se už dnes nelíbí zákonodárc­ům napříč politickým spektrem.

Pro uvolnění je podle Hospodářsk­ých novin i šéf sněmovního školského výboru Jiří Zlatuška. Základní podmínkou podle něho je, aby učitel měl magistersk­é studium.

Za katedru dorazí polovina studentů

Jen na pedagogick­é fakulty se totiž spoléhat nelze. Ukazuje to průzkum agentury SC&C pro Univerzitu Karlovu. O studiu pedagogiky uvažuje třetina středoškol­aček, ale pouze každý desátý student. Čtvrtina zájemců nepočítá s tím, že by v budoucnu šla učit. Necelá polovina učit chce, zbytek neví. Odrazuje je hlavně vidina finančního ohodnocení.

Za tři roky by tedy mohla být situace ve školství ohledně nedostatku učitelů ještě horší. „Mnoho lidí třeba po třicítce, kteří už se etablovali v jiné profesi a mají i slušný příjem, začne uvažovat, že by chtěli učit. Třeba na částečný úvazek. Hledejme, jak jim to umožnit,“dodal Feřtek. Druhou variantou podle něho je, že bude ve školách učit kdokoliv, jen aby se naplnily stavy.

 ?? V mateřských, základních a středních školách včera začal nový školní rok. Prvňáčků, pro které to byl nejvíce slavnostní den, usedlo do lavic přibližně 108 tisíc. Jejich počet by podle odhadů ministerst­va školství měl poprvé po dlouhých letech klesnout, a  ?? Prvňáčků ubylo.
V mateřských, základních a středních školách včera začal nový školní rok. Prvňáčků, pro které to byl nejvíce slavnostní den, usedlo do lavic přibližně 108 tisíc. Jejich počet by podle odhadů ministerst­va školství měl poprvé po dlouhých letech klesnout, a Prvňáčků ubylo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia