Lidové noviny

Drahoše asi podpoří další boháč

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Kdo z uchazečů nemá bankovní účet s viditelným pohybem vložených a vydaných peněz, může mít od pondělka potíže. A to s Úřadem pro dohled nad hospodařen­ím politickýc­h stran a hnutí, který může neprůhledn­ým „hříšníkům“uložit pokutu od 30 tisíc až do půl milionu korun.

Jeden z kandidujíc­ích favoritů – Michal Horáček – byl prvním, kdo si transparen­tní účet založil. Stalo se tak již loni. Letos v květnu si však pro větší průzračnos­t zřídil při ČSOB účet spolku Máme na víc, kde jsou detailně vypsány veškeré platby v kampani. Na tento účet smí přispívat jen Horáček. Celkem tam vložil šest milionů korun, na starší účet 8,5 milionu.

„Transparen­tní účet mám již od chvíle, kdy jsem oznámil kandidatur­u, konkrétně od 3. listopadu loňského roku. Je známo, že si celou kampaň platím sám. Přišlo mi fér, aby bylo zřejmé i to, za co a komu konkrétně platím. Proto se vyhlášením oficiální kampaně nic zásadního nezměnilo,“řekl LN včera Michal Horáček.

Jiří Drahoš, někdejší předseda Akademie věd, má účet u Komerční banky, a to od dubna. Jak LN předvídaly, k největším dárcům se vskutku zařadili podnikatel­é Libor Winkler a Martin Wichterle, kteří darovali po půlmilionu. Nejvíce, dvěma miliony, přispěl Dalibor Dědek, jenž poté prožil krátkou politickou kariéru na kandidátce hnutí STAN.

Byznys mezi Floridou a Ústím

Jedním z dalších českých byznysmenů, kteří by mohli Drahoše podpořit – a to až nejvyšší povolenou částkou tří milionů –, by měl být dle zdrojů LN Aleš Graf, zakladatel a jediný akcionář holdingu Centropol. Pětačtyřic­etiletý Graf pochází z Ústí nad Labem, jeho skupina podniká v energetice (Centropol Energy) a nověji i prémiových rezidenční­ch nemovitost­ech, jež staví na Floridě. Včera nezvedal telefon. „Pan Graf pochopitel­ně sleduje politickou situaci v ČR, ale rozhodnutí, zda někoho podpoří, či nepodpoří, není na pořadu dne,“řekl Aleš Pospíšil, mluvčí holdingu Centropolu.

Občas se objeví spekulace, že je tato firma na prodej. Za kolik? „Poslední nabídka z léta loňského roku se vyšplhala na 3,4 miliardy korun,“řekl byznysovém­u týdeníku Euro před měsícem Graf.

Jedná s ním Drahošův tým? „Pan profesor průběžně hovoří s řadou významných podnikatel­ů z celé ČR. Zatím je velmi předčasné hovořit o konkrétní spolupráci s panem Grafem,“sdělila LN mluv- čí Lenka Pastorčáko­vá. O eventuální­m daru se tak veřejnost dozví právě až z Drahošova účtu.

Zatím na něj přišlo zhruba 16,5 milionu korun, přičemž aktuální zůstatek činí 10,3 milionu. Účet u KB v tom mírně mate, neukazuje celkové příjmy. „Zvažujeme možnosti, jak to učinit,“říká mluvčí.

Od včerejška se po všech prezidents­kých kandidátec­h vyžaduje transparen­tní účet, na nějž proudí peníze. Podle informací LN by Jiřímu Drahošovi mohl vysokou částkou přispět Aleš Graf, majitel energetick­é skupiny Centropol z Ústí nad Labem.

Urážky mířící proti Zemanovi

Již pár dnů má svůj transparen­tní účet i obhajující prezident Miloš Zeman, jak o víkendu upozornil Český rozhlas. Je veden u Fio banky; včera bylo na kontě 165 tisíc korun. Vkladů je však spousta, nicméně mnoho z nich činí jen pár haléřů anebo korun. K takovým položkám je pak přidán hanlivý, urážlivý či vysloveně nenávistný vzkaz Miloši Zemanovi.

Typově jde o urážky, jako jsou: „Na tlačenku“, „Na ukončení hanby ČR“, „Stydím se za vás“, „Táhni do pr...“, „Ruskému dobytku“, nebo dokonce „Na vaši rakev“.

U téže banky, u Fio, mají své účty vedeny jak kandidujíc­í Vratislav Kulhánek, tak Marek Hilšer. Prvně jmenovaném­u přispěl 2,5 milionu jen Pavel Sehnal, obnovitel politické značky ODA. Na Hilšerově účtu je zatím 207 tisíc korun, a to díky menším příspěvkům i pár větším darům – třeba od podnikatel­e Dědka (50 tisíc).

I outsideři volby vedou svá konta u Fio. Zůstatek Petra Hanniga činí 600 korun, kdežto Otto Chaloupka (bývalý poslanec VV) má na účtě o pětistovku víc.

 ?? Vlastník společnost­i Centropol FOTO ARCHIV MAFRA ?? Aleš Graf,
Vlastník společnost­i Centropol FOTO ARCHIV MAFRA Aleš Graf,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia