Lidové noviny

Konec kvót? Oddechneme si

- BLAHOSLAV HRUŠKA

LN Za dva týdny končí dvouletý systém povinných kvót na přerozdělo­vání migrantů. Je to už historie, nebo si myslíte, že bude prodloužen?

Uplynutím té dvouleté lhůty vyprší i platnost dvou rozhodnutí Rady EU, na základě nichž relokace fungují. Nedovedu si představit, že by se dala dohromady politická vůle k prodloužen­í kvótového systému. Myslím, že si všichni oddechnou. Neznamená to, že distribuce uprchlíků tím bude definitivn­ě pohřbena, protože přerozdělo­vání je i součástí návrhu reformy dublinskéh­o systému. Ale to je komplexní legislativ­ní balík, jehož projednává­ní ještě nějakou dobu potrvá.

LN Francouzi prosazují vybudování záchytných center na afrických březích. Je realistick­é, že se takové tábory podaří vybudovat?

To není nová myšlenka, objevila se již před dvěma lety. Teď ale získává novou energii. Politická shoda se najde relativně rychle, nejsem si ale jistý, jak rychle se to dá reálně prosadit. Centra určitě nevzniknou bez souhlasu hostitelsk­ých zemí, mluvíme především o Libyi. Nebude to ani právně jednoduché. Vezměte si, kolik kontroverz­ní a právních debat vzbudila australská praxe umísťování uprchlíků na území mimo samotnou Austrálii. Nechci říct, že EU bude postupovat identicky. Logika fungování takových center je ale v zásadě podobná.

LN Je v tomto návrhu center mimo území EU nějaký prostor pro české angažmá?

Od počátku jsme říkali, že je třeba soustřeďov­at pomoc do zdrojových a tranzitníc­h zemí. Protože když řešíme migraci již na území EU, pak je to pozdě. Takže nepochybuj­i o tom, že pokud se něco podobného začne realizovat, tak to bude mít politickou podporu české vlády – ať už v ní bude sedět kdokoliv. A také věřím, že takové projekty budeme schopni a ochotni podpořit. Penězi, materiálem či lidskými zdroji.

LN Premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že pozice Česka v EU je být partnerem Německa a zá- roveň Slovenska. Považujete to za možné? Nejsme my a Slováci pro Němce stále laciná konkurence z východu?

Být na straně Německa a Slovenska se vzájemně nevylučuje. Slovensko má ambici držet se jádra evropské integrace. A naše ambice je podobná. Má to ale svoje limity, protože například nejsme členy eurozóny. Rozhodně chceme být ale co nejblíže. Na závazku, že k eurozóně přistoupím­e, se nic nemění.

LN Jedním z nápadů, jak být přitom, je i návrh získat ve skupině ministrů zemí eurozóny pozorovate­lský status. Je to reálné?

Přesně to odhadnout nedokážu. V tuto chvíli nevíme, kdy se rozběhne proces hlubší integrace eurozóny. Je ale politicky smysluplné vyslat signál, že v situaci, kdy z různých důvodů Česko nechce či nemůže učinit rozhodnutí přijmout euro, jsme si pořád vědomi závazku jednou do eurozóny vstoupit. A že hledáme způsob, jak být co nejblíže rozhodován­í, kam se bude další vývoj ubírat.

LN Nelze to vyložit i opačně? Že hledáme zadní vrátka do neformální skupiny, kam zkrátka nepatříme?

To si nemyslím. Všichni staví své úvahy o další integraci eurozóny tak, že proces má být otevřený a transparen­tní. Bylo by kontraprod­uktivní trpět nějakým stihomamem, že něco narušujeme. My otevřeně říkáme, že o našem závazku vstupu do eurozóny víme a že chceme být co nejblíže. Mít jednu rychlost pro země eurozóny a druhou pro periferii je mimořádně riskantní. Takto tvrdé rozdělení by bylo pro EU kritické. Zvlášť v momentě, kdy se v souvislost­i s brexitem mění poměr sil a rovnováhy v EU.

LN Bude mít v té překreslen­é si- lové mapě EU místo visegrádsk­á čtyřka? V poslední době se zdá, že se rozpadá na ochotné Slovensko a Česko a „potížisty“z Polska aMaďarska.

Visegrádsk­á čtyřka byla vždy pragmatick­ou platformou pro spolupráci, nikdy to nebyl politický imperativ. Je řada oblastí, kde máme rozdílné zájmy. Nikdy jsme necítili politickou povinnost nejdříve se dohodnout uvnitř Visegrádu a až potom hledat kompromis v EU. V politicky viditelněj­ších oblastech shoda uvnitř V4 momentálně neexistuje, ale to opravdu není nic dramatické­ho. Pragmatick­ý základ tu pořád bude.

Řešit migraci na evropském území je už pozdě, říká Martin Povejšil, velvyslane­c při EU.

LN I v otázce „západních“platů, které by v rámci připravova­né legislativ­y EU měli pobírat třeba naši řidiči kamionů?

Celé léto běží jednání napříč V4 i EU. Realistick­y jsme ale všichni v jiné situaci. Česko je ze zemí střední a východní Evropy jediné, kdo přijalo více vyslaných pracovníků (zaměstnane­c, který je dočasně vyslán svým zaměstnava­telem na území jiného členského státu EU), než kolik jich poslalo do ostatních zemí. Otevřeně říkám, že česká vůle ke kompromisu s Francií, Německem nebo Nizozemske­m je větší než ta polská.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia