Lidové noviny

Italský premiér letí do Prahy. Kvůli migraci

- TOMÁŠ TOMÁNEK MILAN ROKOS

PRAHA Na konci července se předseda italské vlády Paolo Gentiloni zlobil. Rozezlil ho dopis, který vládě v Římě společně napsaly Maďarsko, Slovensko, Polsko a Česko. Země visegrádsk­é skupiny v něm stát ležící na Apeninském poloostrov­ě nabádaly, aby své přístavy uzavřel migrantům a naopak podpořil budování zá- chytných táborů pro uprchlíky v zemích ležících mimo Evropskou unii.

Zacíleno na Libyi...

„Máme právo žádat solidaritu od svých sousedů a zemí, s nimiž sdílíme projekt EU. Nenecháme se poučovat,“reagoval Gentiloni podrážděně. Poukazoval přitom na fakt, že čtyřka středoevro­pských zemí dlouhodobě odmítá kvóty na přijímání migrantů.

Nyní nečekaně přijíždí na horkou půdu jedné ze zemí, které v polovině léta kritizoval. Ve čtvrtek bude na Úřadu vlády jednat se svým protějškem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Téma je jasné – migrace.

Podle informací LN se bude hovor točit hlavně kolem situace v Libyi, odkud do Evropy nadále proudí migranti z převážně mus- limských zemí. Gentilonih­o cesta do Prahy je překvapení­m, nebyla totiž dopředu oficiálně avizována. „Budeme společně řešit posílení spolupráce v otázce obrany a posílení ochrany vnější hranice Evropské unie. Itálie čelí silnému migračnímu tlaku ze střední a severní Afriky,“poznamenal k tomu Sobotka.

Zvláště Libye patří do sféry zájmu České republiky a je tématem, které by mohlo ostří vzájemného sváru poněkud otupit. Vláda totiž nedávno rozhodla o poskytnutí 24 milionů korun na fungování libyjské pobřežní a námořní stráže. Cílem je, aby co nejméně migrantů opustilo africké břehy a vydalo se na plavbu na starý kontinent.

„Tím přispíváme k řešení migrace ve Středomoří a pomáháme zejména Itálii,“argumentov­al v létě český premiér. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dodal, že Praha podporuje myšlenku na vybudování záchytných středisek přímo na libyjském pobřeží.

Předsedové obou vlád budou ve Strakově akademii hovořit i o výsledcích pařížského summitu z 28. srpna. Vrcholnou schůzku svolal francouzsk­ý premiér Emmanuel Macron a společně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou na ní vyzval k přísnějším a jasnějším opatřením proti nelegální migraci z Afriky do Evropy. Merkelová na summitu také uvedla, že Evropamá „humanitárn­í odpovědnos­t“bojovat proti pašerákům lidí, kteří za úplatu převážejí uprchlíky na území Unie.

... a Severní Koreu

Z neoficiáln­ích informací vyplývá, že dalším velkým mezinárodn­ěpolitický­m tématem schůzky Gentilonih­o se Sobotkou bude napětí, které ve světě vyvolávají severokore­jské jaderné zkoušky. Režim komunistic­kého diktátora Kim Čong-una o víkendu ozná- mil, že úspěšně provedl test vodíkové pumy. Otřesy po výbuchu zaznamenal­y Čína, Jižní Korea i Spojené státy americké.

Důležitou kapitolou jednání budou bilateráln­í otázky, jako je italská kandidatur­a do EMA (Evropské lékové agentury) a předsednic­tví ve vojenském výboru Severoatla­ntické aliance. Premiéři by měli mluvit i o spolupráci v oblasti obrany a účasti italských firem na trhu české infrastruk­tury.

Sobotka a Gentiloni k sobě mají politicky blízko, neboť jsou oba sociální demokraté. Český premiér tak může návštěvu svého italského protějšku chápat i jako podporu před parlamentn­ími volbami, které se uskuteční na konci října. Předseda římské vlády byl v Praze naposledy loni, ještě jako šéf italské diplomacie jednal rovněž o migraci.

„Nepoučujte nás,“vzkazoval kvůli přístupu k migrantům italský premiér Paolo Gentiloni státům V4 včetně České republiky. Teď míří do Prahy na jednání s Bohuslavem Sobotkou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia