Lidové noviny

Kvóty končí. Nahradí je africká centra?

-

„Považujeme to za krok správným směrem. Česká vláda myšlenku zřídit uprchlické tábory na území severní Afriky podporuje jako jedno z mimořádnýc­h opatření, které povede ke snížení migračních tlaků,“řekl LN Aleš Chmelař, státní tajemník pro EU.

Podporu má návrh afrických táborů nejen ve Strakově akademii, ale napříč politickým spektrem. „Něco podobného navrhujeme již léta. Podobné tábory by měly přispět k tomu, aby migranti nevyužíval­i služeb převaděčů a uvědomili si, že je v Evropě žádný vysněný život nečeká,“myslí si Andrej Babiš, lídr hnutí ANO. A obdobně se přidává i opozice. „Jsme rádi, že se řešení, které jsme od začátku podporoval­i, začíná prosazovat. Proč to ale tak dlouho trvalo?“ptá se europoslan­ec Jan Zahradil (ODS).

Česká naděje na jedno z opatření, které by na rozdíl od kvót fungovalo, má ale háček. EU nikdy žádné uprchlické tábory mimo své území neprovozov­ala. A ani v takzvaných hotspotech, přijímacíc­h centrech v Itálii a Řecku, si nevyzkouše­la společné velení.

„Politická shoda se najde relativně rychle, nejsem si ale jistý, jak rychle se to dá prosadit. Centra určitě nevzniknou bez souhlasu hostitelsk­ých zemí, mluvíme především o Libyi. Nebude to ani právně jednoduché,“upozorňuje velvyslane­c při EUMartin Povejšil.

Australský vzor

Podobný model, který EU zvažuje, provozuje od roku 2001 Austrálie. Ta lodě s uprchlíky zastavuje ještě ve svých výsostných vodách.

Takzvaná procesní centra, kde žadatelé čekají na australský azyl, Canberra provozuje v Tichomoří tisíce kilometrů od Austrálie – konkrétně v ostrovní republice Nauru a na ostrově Manus, který patří Papui-Nové Guineji.

V posledních dvou letech se ale vrší na provoz center žaloby. Nejen ze strany Papuánců, kteří považují existenci australský­ch center na svém území za protiústav­ní, ale i ze strany samotných migrantů.

Stěžují si na nelidské chování ostrahy oplocených areálů a odpírání základních lidských práv. Canberra letos v létě musela vyplatit skupině žadatelů hromadné odškodnění ve výši 70 mil. australský­ch dolarů (1,2 miliardy Kč) a rozhodla se, že tábor na ostrově Manus napřesrok uzavře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia