Lidové noviny

Merkelová se asi ještě zapotí

- ROBERT SCHUSTER

Kdo bude vítězem voleb v Německu, není definitivn­í ani po nedělním televizním duelu lídrů obou hlavních stran. Nerozhodnu­tých voličů podle všeho neubylo.

BERLÍN/PRAHA Do voleb do Spolkového sněmu zbývají ještě téměř tři týdny.

S každým dalším dnem se ale pravděpodo­bnost, že by hlasování dopadlo jinak, než jak předpovída­jí průzkumy, snižuje. Favority tak zůstávají kancléřka Angela ťanští demokraté v minulých týdnech velmi výrazně nabádali své příznivce, aby využili možnosti odevzdat hlas koresponde­nčně. Kdo totiž takto a s předstihem odhlasuje, nemůže své rozhodnutí vzít zpět.

I když Schulzovi jeho vystoupení v nedělním televizním duelu zřejmě výrazně nepomohlo, mohou jeho sociální demokraté přesto počítat s tím, že do voleb ještě mírně posílí. Souvisí to s faktem, že SPD je v průzkumech hluboce pod svými možnostmi.

Její potenciál je přitom podstatně vyšší. Naznačil to i prudký nárůst veřejné podpory pro stranu krátce poté, co se stal Schulz zkraje roku jejím volebním lídrem.

Tehdy se ukázalo, že její veřejná podpora může vyskočit až na 32 procent. Naposledy tomu tak ale bylo začátkem dubna.

V čase zbývajícím do voleb tak může Schulz akorát minimalizo­vat ztrátu a pokusit se uhrát alespoň výsledek z roku 2013, kdy pro SPD hlasovalo 26 procent voličů.

Jak by se mu to ještě mohlo podařit, naznačil právě duel s kancléřkou. Schulz totiž během 97 mi- nut trvajícího přenosu dokázal dostat šéfku německé vlády dvakrát do úzkých.

Vsadí SPD na Turecko a důchody?

Poprvé, když překvapil prohlášení­m, že by měla být přerušena jednání o vstupu Turecka do Evropské unie.

Na to nedokázala Merkelová adekvátně reagovat navzdory tomu, že na rozdíl od sociálních demokratů nikdy plnoprávné členství Turecka neprosazov­ala.

Přesto se ocitla v defenzivě. Vminulýchm­ěsících totiž vynaložila značné úsilí, aby Unie uzavřela dohodu s Turky, jež měla zastavit proud běženců z Blízkého východu do Evropy.

Kancléřka spolupráci s Ankarou obhajuje i přesto, že tamní režim se chová stále autoritati­vněji a policie zatkla několik německých občanů pro podezření z údajných vazeb na teroristy.

Druhým momentem, kdy měl kandidát SPD navrch, byla diskuse omožném zvýšení věku pro odchod do důchodu na 70 let. Právě tento návrh se nedávno objevil v jednom stranickém dokumentu CDU.

Toto téma je v Německu tradičně velmi citlivé. Proto si Merkelová pospíšila s prohlášení­m, v němž kategorick­y odmítla, že by s něčím takovým souhlasila.

Lídr SPD by ale nyní mohl připomínat, že podobně kdysi Merkelová před volbami z roku 2013 vyloučila i zavedení silničního mýta, aby s ním o několik měsíců později souhlasila. Poznámku čtěte na straně 10

 ?? Německá kancléřka Angela Merkelová se před duelem fotila se svými příznivci. FOTO ČTK/ AP ?? Nemá nic jisté.
Německá kancléřka Angela Merkelová se před duelem fotila se svými příznivci. FOTO ČTK/ AP Nemá nic jisté.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia