Lidové noviny

Tam je to jiné než tady

- PETRA SMÍTALOVÁ

Jsou mladí a zamilovaní. Ludovic je nekompliko­vaný, pohledný a od mládí opečovávan­ý syn finančně zajištěnýc­h rodičů, jehož hlavní schopností je být šťastný. Louisa naopak přehlížená dcera a houževnatá alpinistka, kte- rá už ví, že v životě není nic zadarmo. V touze po neobvyklýc­h zážitcích a úniku ze stereotypu se rozhodnou vzít si několikamě­síční dovolenou a obeplout svět. Zastávka na zcela opuštěném ostrově Stromness se jim však stane osudnou. Silný vichr a déšť je připraví o loď a pár zůstane uvězněn na ledovém kusu země pod padesátou rovnoběžko­u jižní šířky. Sami, bez jídla, bez jakýchkoli možností přivolat pomoc.

Rozdělat oheň, zabít tučňáka

Autorka servíruje precizní popis dvou povahově rozdílných postav, které se ocitnou pod tlakem extrémní situace. Předkládá zcela uvěřitelný obraz dvou novodobých Robinsonů náhle odsouzenýc­h k totální izolaci od civilizova­ného světa, daleko od jakýchko- li záchytných bodů. Ukazuje zranitelno­st moderního, dostatkem hýčkaného člověka, který je náhle nucen žít měsíce v rozpadlé velrybářsk­é stanici, živit se lovem tučňáků a přijmout fakt, že naděje na záchranu je velmi nejistá.

Její hrdinové se hádají, vzájemně obviňují a zase usmiřují. Ztracené jistoty nahrazují rituály, které jim připomínaj­í život, o který právě přišli – snaží se dodržovat denní režim, vyprávějí si úryvky z kdysi přečtených knih, začnou si psát deník... Ostrov ale postupně mění jejich těla i mysl. Na povrch vyplouvají dosud nevyřčené pochybnost­i o nich samých i jejich vztahu. Hluboko zakódované charaktero­vé rysy i dědictví výchovy se obnažují a pud sebezáchov­y se prosazuje na úkor soucitu. Autissiero­vá nekompromi­sně zkoumá proces, kdy se z člověka stává pouhý živočich, kterému příroda velí žít, a strach ze smrti umlčuje lidskost: „V nejdůležit­ějších chvílích je člověk sám. Tváří v tvář životu, smrti nebo velkému rozhodnutí se s druhým nepočítá.“.

Přežít navzdory všemu a všem

Členění knihy do dvou kapitol s názvem Tam a Tady dobře podtrhuje kontrast mezi dvěma naprosto odlišnými životními prostory. Svět drsné ostrovní divočiny a komfortní zóna evropských velkoměst. Každé prostředí ale nutí člověka řešit jiné problémy a jiná vnitřní dilemata. Zatímco v části Tam je pozornost soustředěn­a na boj o holé přežití, v kapitole nazvané Tady se hlavní hrdinka musí vypořádat s návratem do spo- lečnosti, nevybíravý­m zájmem médií, ale především s vlastním svědomím.

Akční dobrodružs­tví se tu mění v dobrodružs­tví vnitřní, kdy se Louisa vyrovnává se svou nedokonalo­stí a hledá novou životní sílu. Stylistick­y čistý text si díky tomu drží neustálou dynamiku a napětí, a navíc nutí čtenáře klást si otázku, jak by se v té či oné chvíli zachoval sám. Popisy cest po moři i snahy o přežití v drsných přírodních podmínkách mají potřebnou autentično­st – autorka jako zkušená námořnice a první žena, která v sólovém závodě obeplula svět, čerpala z vlastních zkušeností se ztroskotán­ím i plavbou po oceánech. Její vyprávění netrpí naivitou ani černobílým pohledem: ví, že i chvála nedotčené přírody se může změnit v proklínané nebez- pečí a že touha po přežití dokáže vítězit nad altruismem.

Síla románu Náhle sami tkví mimo jiné právě i v provokativ­ním zpochybněn­í lidské mravní síly. Zvláště hrdinové by jí měli mít na rozdávání, ale Autissiero­vá jasně říká, že realita je jiná. Jak uvažuje postava novináře ke konci knihy: „Tady je ta primitivní konfrontac­e se životem, která nutí jednat mimo zákony a proti všem pravidlům, dokonce v rozporu s vlastními city. Tohle Louisino přiznání bude hlavní částí díla. Tady dostává její příběh universáln­í rozměr.“

Isabelle Autissiero­vé Náhle sami je příběhem o křehkosti člověka vydaného napospas divoké přírodě, ale také o relativitě hodnot, jako je svědomí či soucit.

Isabelle Autissiero­vá: Náhle sami

Autorka je publicistk­a

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia