Lidové noviny

Zábavný trénink pozornosti

-

Stouhle knihou se do postele dítě asi nevejde; je rozměrná, vyžaduje pozornost a určitě potřebuje i dobré světlo, její probádání chce čas, ale stojí za to!

Se začátkem školy je určitě jedním z hlavních úkolů dospělých vrátit děti zase do každodenní rutiny. Tedy ne na ně najednou spěchat a postrkovat je jen z místa na místo, ale trpělivě je opět dovést k soustředěn­é práci. Čehož lze docílit různými způsoby, jedním z nich může být zrovna třeba knížka, v níž jde hlavně o hledání, zvídavost a vytrvalost. Například orientaci v bludišti, jež vyžaduje až detektivní pátrání.

Hiro Kamigaki vytvořil efektní obrazy různých prostředí – rozměrné dvoustrany zabydlené postavami a nabité různorodým­i předměty, v nichž čtenář hledá nejen cestu od startu k cíli, ale zejména vytyčené poklady: zlaté hvězdy, červené trofeje, zelené truhly... a za odměnu může pak přejít na další dvoustranu. Kromě základního cviku pozornosti se „bludišťový detektiv“jakoby mimoděk seznámí s vybavením zaoceánské­ho parníku, rušným přístavem, rozložením města, atrakcemi zábavního parku, zákoutími cukrárny nebo hotelových pokojů, zavítá do technickéh­o či vyhlídkové­ho patra Zlaté věže, zažije drama na střeše a tak dále. Vyluští hlavolam a zodpoví kvíz a svoje poznatky si může ověřit v řešení na konci. Knihu nazvanou Bludiště 2: Záhada Zlaté věže podle libreta Chihira Maruyamy bezpočtem výtvarných detailů vybavil zmíněný Hiro Kamigaki; je už druhá od tohoto autora, kterou pod značkou Bambook vydalo nakladatel­ství Grada Publishing.

Pozorovat nad ní malého luštitele je zážitek. Doporučuje se dětem od sedmi let výš a poctivě řečeno, „zabrat“dá i dospělým.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia