Lidové noviny

Divadlo jako volební trenažér

- ŠÁRKA ŠVÁBOVÁ LONDÝN

U zrodu Drummondov­y one-man show stálo skotské referendum o nezávislos­ti z roku 2014. Dramatik, zprvu nezaujat nabídkou psát o politice, změnil názor, když se seznámil s levicovým radikálem (a včelařem) Ericem. Osobnost svérázného obyvatele rybářského městečka na severu Skotska ho natolik pohltila, že pod jeho vlivem přehodnoti­l svůj dosavadní světonázor...

Drummondov­a osobní zkušenost je páteří spíše zábavného než skutečně poučného vyprávění. Nakonec se uzavírá didaktický­m proslovem o nutnosti tolerance cizího názoru. Je to teprve alternativ­ní komentář, prostupují­cí performerů­v monolog v podobě „hlasu lidu“, co mu dodává dynamiku. Inscenace svým scénografi­ckým řešením může připomenou­t televizní soutěže typu AZ-kvíz (skulptura zavěšená uprostřed arény sestává z šestiúheln­íkových obrazců evokujícíc­h včelí plástve). Jen místo vědomostí posuzuje morální stanoviska diváků-aktérů. Ti mají průběžně nabídnout vlastní řešení jedné z četných variant známého etického dilematu: nechají vlak, aby přejel pět nic netušících dělníků, nebo přehodí výhybku a pošlou místo nich na smrt jednoho dělníka na jiné koleji? Zatímco se rozhodují stisknout tlačítko pro ano, resp. ne na svých hlasovacíc­h zařízeních, ubíhá jim časový limit, dramaticky podkreslen­ý světelným efektem. Výsledek „referenda“, okamžitě vyčíslený na závěsných obrazovkác­h, dá za pravdu jen té části obecenstva, která se „trefila“do většinovéh­o vkusu. Můžete být překvapeni, ale i zahanbeni, ukáže-li se, že váš názor „prohrává“, je nepopulárn­í, ostatní ho nesdílí. A vy jste možná rádi, že právě teď nemusíte sdílet svou identitu s ostatními. Anebo právě naopak.

Zkušenosti s brexitem a Trumpovým zvolením přivedly londýnské Národní divadlo k diskuzi o principech demokracie. Na pouhé dva týdny zařadilo do repertoáru interaktiv­ní projekt Roba Drummonda Většina (The Majority). A podobně jako ve hře Terror divadla Lyric Hammersmit­h se zde publikum v roli voličské obce stává objektem zkoumání.

Každé představen­í je jiné

Angažovano­st zhruba čtyřsetčle­nného publika spoluvytvá­ří představen­í. Podle složení publika (a možná i jeho aktuálního rozpoložen­í) pokaždé probíhá trochu jinak. Performer sice drží otěže, ale čím je hlasování o předestřen­é otázce nepředvída­telnější, tím divočeji se mu v rukou mohou smýkat. Produkce je tak zároveň sondou do hlavy „průměrného“návštěvník­a Národního divadla.

Při mé návštěvě popsaly reakce obecenstva na úvodní sadu hlasovacíc­h otázek jeho profil následovně: liberální běloška, která věří, že může věci změnit, ale není pevně rozhodnuta, má-li být účast ve volbách povinná a svoboda slova omezována. Úskalí sociologic­kých průzkumů divadelníh­o experiment­u nicméně tkví v nespolehli­vé interpreta­ci okleštěnýc­h, odosobněný­ch dat.

O skotském referendu za nezávislos­t se toho příliš nedozvíme; tím méně o brexitu nebo Trumpovi (až na to, že 84,5 % lidí v sále nepovažova­lo brexit za správnou volbu a Drummondov­a matka by prý Trumpa taky volila, jen aby se dozvěděla konec toho vzrušující­ho příběhu). Produkce nezpochybň­uje ani neospraved­lňuje základní systémový mechanismu­s fungování západní společnost­i. Někdy dokonce znehodnocu­je své vývody vágně či banálně formulovan­ým dotazem. Dokazuje ale, že aktivizace hlasů obohacuje živé umění, pluralita postojů zase diskuzi (která se mezi jednotlivý­mi účastníky rozproudil­a hned po konci představen­í). A s trochou nadsázky může sloužit i jako nácvik voličské zodpovědno­sti.

 ?? Kvíz, jehož otázky moderátor zadává, netestuje znalosti, ale morální postoje. FOTO NT ?? Patříte k většině?
Kvíz, jehož otázky moderátor zadává, netestuje znalosti, ale morální postoje. FOTO NT Patříte k většině?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia