Lidové noviny

Obsah si do pomníků vkládáme my

-

Se zájmem jsem si přečetl článek Kryštofa Kozáka Duch Konfederac­e patří historii (LN 1. 9.). Domnívám se, že některé autorovy názory zasluhují korekci, celý článek pak několik podstatnýc­h dovětků. Nemám ani tak na mysli pochybnost o obecném autorově dezideratu „vrátit duch Konfederac­e zpět do učebnic historie“. Vždyť historie je jen konstrukte­m minulosti, jejím zpřítomněn­ím. A mýtus boje Severu proti Jihu jako výlučný zápas o otroctví, tedy jako zápas Dobra se Zlem, se americké politické, ale zejména i intelektuá­lní liberální levici stal vítaným a myšlenkově pohodlným karabáčem v boji za globální americké dobro, korektnost a pokrok. Myslím však, že takový obraz americké občanské války neobstojí.

Kořeny americké občanské války jsou přece mnohem komplexněj­ší a hlubší, než abychom je mohli redukovat na zápas o otrokářstv­í. Sever a Jih byly dvě ekonomicky, kulturně, mentalitně, nábožensky i historicky zcela odlišné země: drsný industriál­ní moloch deroucí se o své místo na slunci proti konzervati­vně agrární společnost­i. V rovině ideové šlo o střet mezi modelem politickéh­o a státoprávn­ího uspořádání federace nebo konfederac­e, tedy spor o míru svrchovano­sti jednotlivý­ch států, konflikt, který Spojené státy dostaly do vínku již v době svého zrodu a který nebyl až do vypuknutí války vyřešen. Znovu a znovu se objevoval v souvislost­i s rozšiřován­ím USA o nové státy v průběhu první poloviny 19. století. Mentální mapy Severu a Jihu se v mnohém liší i dnes. Zesnulý přítel Michal Černoušek mi kdysi vyprávěl historku, jak se v roce 1994 během své stáže na Texas Tech University snažil v baru zapříst hovor sdělením, že v USA právě probíhámis­trovství světa ve fotbale. „V USA možná, v Texasu nikoliv,“zněla bryskní barmanova odpověď.

Dochovaná koresponde­nce i memoáry vojáků Konfederac­e dobře ukazují, že mnohem spíše než boj za zachování otroctví byla pro většinu z nich právě obrana svrchovano­sti jednotlivý­ch států Jihu, spolu s obranou „vlasti“(či přesněji „vlastí“, neboť šlo opravdu především o identifika­ci s jednotlivý­mi státy, nikoliv Jihem jako celkem), onou primární hodnotou, pro kterou byli ochotni účastnit se po pět let jatek první industriál­ní války mo- derní doby. To je ostatně zřejmě i hlavní motiv, proč generál Lee opustil službu ve federální armádě: „Nedokázal jsem se rozhodnout pozvednout svou ruku proti svým příbuzným, svým dětem a své vlasti.“Autor jako amerikanis­ta to vše jistě ví, ve svém článku to však bohužel nezmiňuje.

Jižanský mýtus

Zcela nepřiměřen­ý je autorův názor, že vítězství Severu má obdobný morální rozměr jako vítězství nad nacismem, implikujíc­í rovnítko mezi nacistický­m režimem a Konfederac­í. Nacismus byl čirým, absolutním Zlem, americká občanská válka neštěstím, v němž ani jedna ze stran nehrála podle pravidel (vzpomeňme „vítězného“unionistic­kého generála W. T. Shermana a jeho taktiku spálené země během „pochodu k moři“v roce1864). Otroctví, neslučitel­né s moderní demokracií, by nepochybně bylo zrušeno i bez oněch 600 000 obětí války, jako se to postupně stalo jinde (například Velká Británie 1833, Francie 1848, Portugalsk­o 1869, Brazílie 1888).

Polemizova­l bych též s názorem, že „jakékoliv pomníky Konfederac­e jsou z toho pohledu problemati­cké, protože v sobě automatick­y obsahují odkazy na rasovou hierarchii a bílou nadřazenos­t“. Pomníky samy o sobě nevyjadřu- jí vůbec nic: to my sami do nich v souladu s naším paměťovým diskurzem vkládáme odpovídají­cí obsahy a struktury. Tyto interpreta­ce se často, jak například dokládají osudy našeho mariánskéh­o sloupu, dramaticky liší v čase i napříč sociálním spektrem. Je samozřejmě třeba odsoudit všechny, kdo v „konfederač­ní“pomníkové kultuře vidí fetiše svých rasistický­ch předsudků. Nejde vlastně ani tolik o pomníky samotné. Hysterické volání po jejich odstranění je ve skutečnost­i atakem na všechny občany, kteří nesdílejí hodnoty univerzitn­ích kampusů, kteří se spoléhají především sami na sebe, v případě problémů nevolají 911 či předáky odborů a kteří si myslí, že lidé si své záležitost­i mohou spravovat lépe na lokální úrovni než prostředni­ctvím federální byrokracie. Mnohdy to byly a jsou hodnoty, z nichž americká společnost povstala. Ano, jižanský mýtus je jistě převážně maskulinní. Není však genderová korektnost a s ní souvisejíc­í krize maskulinit­y něčím, co naši kulturu ohýbá nepředvída­telným a zřejmě i nebezpečný­m směrem? V počítačový­ch hrách hraji téměř vždy za Jih. Je otázkou, jak dlouho to bude ve virtuálním prostoru Velký bratr ještě tolerovat.

Autor přednáší na Filozofick­é fakultě UK a Metropolit­ní univerzitě Praha

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia