Lidové noviny

Plzeňské zdraží o desetníky

Lídr českého trhu zvýší ceny lahvového i piva v plechovkác­h Hospod se změna netýká

- PLZEŇ MIROSLAV PETR

Ležák Pilsner Urquell z nynějších 24,9 koruny za lahev zhruba o 80 haléřů, desítka Gambrinus z 12,9 koruny o čtyřicet haléřů. Podobně podraží od října i další značky Plzeňského Prazdroje – Velkopopov­ický Kozel a Radegast. Lídr českého trhu přesně po roce opět zvyšuje ceny.

Zdražení, které podle informací ČTK dosáhne v průměru 3,1 procenta, se týká veškerého piva v obalech, tedy lahvového, v PET lahvích a v plechovkác­h. Na rozdíl od loňského října, kdy Prazdroj zvýšil ceny obchodům i hospodským, ale letos sudové a tankové pivo nechává beze změny.

Sudovému se zdražení vyhne

Mluvčí Prazdroje Jitka Němečková to vysvětluje tím, že pivovaru rostou náklady na výrobu, distribuci, stáčení do lahví a dalších obalů, ale v obchodech se ceny vlivem různých promočních akcí v podstatě nemění.

Na druhé straně mnoha hospodským a restaurací­m nastaly letos vlivem zavedení EET a zákazu kouření těžké časy, některé podniky se dostaly do ztráty, jiné dokonce kvůli poklesu klientely zavřely.

Obecně už několik let platí, že roste prodej balených piv z obchodů a klesá návštěvnos­t a odbyt sudového v hospodách. „Proto se úpravy ceny týkají pouze baleného piva a zachovávám­e cenu piva čepovaného pro hospody a restaurace,“říká Němečková.

Zákazník však ve výsledku zdražení nemusí nijak citelně poznat, protože velké obchodní ře- tězce mají silnou vyjednávac­í pozici a dokážou dodavatele tlačit k co nejnižším cenám.

Podobně jako v jiných letech i nyní lze očekávat, že postupně se k Prazdroji, který je zhruba s 43procentn­ím podílem na domácím trhu největší, přidají i konkurenti. Podpora upadajícíh­o prodeje čepovaných piv se pro všechny výrobce stala v poslední době zaklínadle­m, do zastavení propadu v hospodách investují miliony a je zřejmé, že ani další pivovary cenu sudového piva nezmění a zdraží také jen obchodům.

Obvykle vyčkávají, co vyšší cena piv Prazdroje udělá se spotřebite­li, a také chtějí nějakou dobu využít dočasné cenové výhody. Nikdo z konkurentů však své plány nekomentuj­e. Tvrdí, že mají vlastní cenovou politiku. Říkají to i ve Staroprame­nu, který loni zdražil část svých značek měsíc po Prazdroji.

„Společnost Pivovary Staroprame­n k případné úpravě cen svých výrobků přistupuje vždy na základě vlastní analýzy nákladů a dalších vstupů, ne na základě cenové politiky konkurence,“říká za českou pivovarnic­kou dvojku PR manažerka značek Denisa Mylbachrov­á.

Výrobci pravidelně vysvětlují zdražení piva růstem nákladů na suroviny, distribuci nebo jako nyní Prazdroj třeba vyšší cenou hliníku, potřebného na stále se zvyšující produkci piv v plechovkác­h.

Podle Tomáše Maiera, který na Provozně ekonomické fakultě České zemědělské univerzity Praha přednáší ekonomiku pivovarnic­tví, je argument vyšších nákladů na suroviny většinou zástupný. A důvodem ke zdražení je spíš snaha o vyšší zisk.

„Je velice úsměvné, že důvody pivovarů pro změnu ceny jsou vždy uváděny jakoby přes kopírák, tedy růst cen surovin a energií,“říká Maier.

Neskutečně efektivní firma

Nejvýznamn­ějším cenovým výkyvem mezi surovinami bylo předloňské zdražení chmele kvůli jeho neúrodě.

„Cena chmele a chmelových extraktů, které se pro výrobu piv ve velkých pivovarech používají mnohem více, činí na půllitr piva méně než 20 haléřů. Pokud by se tak cena chmele a chmelových produktů zvedla o polovinu, z logiky věci plyne, že je to nárůst o nicotných deset haléřů na půllitr plus ještě nicotnější DPH,“reagoval Maier už při loňském zdražení piv od Prazdroje.

Připomíná i obrovskou efektivnos­t produkce českého lídra. Například v roce 2014 vydělal Prazdroj 3,46 miliardy čistého, což znamená v průměru na jeden vyrobený půllitr 2,26 koruny. To je zisk pivovaru po odečtení všech daní a výrobních nákladů, včetně těch mzdových.

„K tomu se dá jen dodat, že tato firma funguje neskutečně efektivně, o takové ziskovosti si většina ostatních může nechat jen zdát,“dodává Maier.

 ?? Prazdroj zdražuje pivo v plechovkác­h a lahvích, ceny sudového zůstávají. FOTO MAFRA – L. NĚMEC ?? Podpora lokálům.
Prazdroj zdražuje pivo v plechovkác­h a lahvích, ceny sudového zůstávají. FOTO MAFRA – L. NĚMEC Podpora lokálům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia