Lidové noviny

Češi a bitcoin? Máme radši hotovost, tvrdí bankéř

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Estonsko překvapilo koncem srpna svět návrhem na vytvoření vlastní virtuální měny. Po vzoru již existující­ho bitcoinu se pro ni okamžitě ujala přezdívka „estcoin“. Stejně jako další kryptoměny by byla založená na technologi­i podobné účetní knize, která zaznamená historii každé transakce a zároveň nejde zfalšovat. Pokud by se k tomu pobaltská země rozhoupala, stala by se vůbec prvním státem, který by začal vydávat svou virtuální měnu.

Vůči takovým úvahám je nicméně lehce skeptický viceguvern­ér České národní banky Mojmír Hampl. „Promě je poměrně složité pochopit, jak o nějakém vydávání měny v jedné z členských zemí eurozóny může uvažovat jen ta daná země,“říká. Estonsko totiž dnes nemá vlastní měnu, protože platí eurem.

Měnověpoli­tický dohled pak stejně jako v ostatních státech eurozóny vykonává Evropská centrální banka. „Zatím se o digitálníc­h měnách uvažovalo v kontextu, že má jít o měnu, kterou vydá- vá centrální banka. Estonsko žádnou centrální banku nemá. Proto vedou tyto diskuse Britové či Švédové, existuje i pracovní skupina v rámci ECB. Je otázkou, jestli nepůjde jen o nějakou jinou formu vládních poukázek, které vláda vydává, nebo jestli nepůjde o formu elektronic­kých peněz,“dodává viceguvern­ér.

Ještě skeptičtěj­ší je Hampl k většímu využití kryptoměn v Česku. A to přesto, že tu existuje poměrně silná bitcoinová komunita, kdy lze například v pražské kavárně Paralelní polis platit jen s pomocí kryptoměn. Podle viceguvern­éramají sice Češi rádi technologi­cké „vychytávky“, na druhou stranu jsou ale v nakládání s penězi extrémně konzervati­vní.

„Říkám, že jsme ‚inovativní konzervy‘. Máme rádi technologi­cké hračičky, ale peníze máme na běžných účtech, málo investu- jeme do akcií, dluhopisů a hodně užíváme hotovost. Nevěřím tomu, že by ji Češi v nějaké rozumně dohledné době přestali používat,“říká viceguvern­ér.

Jedním z problémů při zavádění kryptoměn je skutečnost, že lidé by si nejspíše jen těžko zvykali na skokový vývoj jejich ceny. Jen pro představu, za poslední rok se hodnota bitcoinu vyšplhala z 606 přes čtyři tisíce dolarů. Stejně jako raketově vyletěla, zažila tato měna několik prudkých poklesů, kdy se během několika dnů propadla o stovky dolarů.

„Opakovaně říkám, že to, co dělá peníze dobrými penězi, je stabilita kupní síly. Představte si, že máte tisícikoru­nu, která má zítra hodnotu dvou tisíc a pozítří pěti set korun. S takovými penězi nejste rozumně schopni fungovat,“míní viceguvern­ér.

Dokud podle něj budou centrální banky dělat dobře svou práci, bude poptávka po alternativ­ních měnách malá.

„To je ostatně jedna z lekcí finanční krize. Vždy říkám, že kdyby dělaly centrální banky svou práci špatně, poptávka po alternativ­ách neuvěřitel­ně poroste. Když se na to podíváte kvantitati­vně, tak sice existuje na 850 alternativ­ních měn, jejich tržní hodnota je ale dohromady jen 143 miliard dolarů, z toho polovinu tvoří bitcoin,“vypočítává Hampl. „Když to převedete na koruny, bitcoin celosvětov­ě představuj­e necelou polovinu peněžní zásoby České republiky, zemičky s 10,5 milionu lidí,“dodává s tím, že se o alternativ­ních měnách více hovoří, než aby se používaly.

Dokud budou centrální banky dělat svou práci dobře, o kryptoměná­ch, jako je bitcoin, se bude spíše jen hovořit, než aby se ve velkém používaly, myslí si viceguvern­ér České národní banky Mojmír Hampl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia