Lidové noviny

Do školky letos už povinně

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018: Přísnější tresty za šikanu, povinné plavání, nová vysvědčení a více peněz na inkluzi

-

BARBORA CIHELKOVÁ

Hlavní změna nového školního roku se týká nejmladšíc­h dětí a jejich rodičů. Nechat si pětiletého potomka před nástupem do školy jen tak doma, už není možné. Poslední rok před nástupem do školy musí všichni předškolác­i do mateřinky. Povinnost navštěvova­t školní instituci se tak fakticky protáhla z dosavadníc­h devíti let na deset.

Stačí, když chodí dítě do školky na čtyři hodiny denně. Pokud by ho tam rodiče posílat nechtěli, mohou zvolit alternativ­u – individuál­ní vzdělávání. V tom případě by ale museli podat žádost už tři měsíce před začátkem školního roku ve své spádové školce, kam mají s dítětem následně každý čtvrtrok chodit na přezkoušen­í, aby dokázali, že dělá v přípravě na školu stejné pokroky jako jeho vrstevníci. Pokud by rodiče svého potomka do školky nedávali ani ho nevzděláva­li doma a nechodili s ním na přezkoušen­í, hrozí jim pětitisíco­vá pokuta.

Problém mají bohužel i rodiče, kteří by chtěli dítě posílat do školky třeba jen na dva či tři dny v týdnu, případně se ho rozhodli zapsat například do lesní školky, jež není zapsaná v rejstříku ministerst­va školství.

Zároveň je letos garantován­o místo v mateřské škole pro děti čtyř- a víceleté. Ty mají nárok na přijetí ve spádové školce, mohou si ale stejně jako dříve vybrat i školku mimo místo svého trvalého bydliště, pokud v ní budou volná místa. Od roku 2018 budou mít automatick­ý nárok na přijetí do mateřské školy také všechny děti tříleté, od roku 2020 dokonce i ty dvouleté.

Z analýzy ministerst­va školství vyplývá, že v drtivé většině okresů České republiky budou kapacity mateřských škol v následujíc­ích letech pro docházku dětí od dvou let až do věku zahájení povinné školní docházky stačit.

Stop tolerance šikany

Nově jsou také přísněji postihován­y násilné projevy a šikana ve školách. „Pokud takové projevy dosáhnou intenzity zvláště závažného zaviněného porušení povinností stanovenýc­h školským zákonem, bude ředitel povinen přistoupit k výchovnému opatření spočívajíc­ímu ve vyloučení žáka ze školy či školského zařízení,“píše se v tiskové zprávě ministerst­va školství. Tato povinnost se ale nebude vztahovat na žáky plnící povinnou školní docházku a na děti umístěné ve výchovných ústavech. Efektivněj­ší ochranu před šikanou ze strany žáků slibuje nyní školský zákon také učite- lům. Mezi právy pedagogů se výslovně objevuje právo na ochranu před fyzickým násilím nebo psychickým nátlakem, kterou má zajistit zaměstnava­tel.

Do bazénu všichni zdarma

Všechny děti na prvním stupni musí nově projít plaveckým výcvikem. Podle vyhlášky zavádějící plavání jako povinnost by do bazénů měly jezdit děti vždy dva po sobě následujíc­í roky, a to buď ve druhé a třetí, nebo ve třetí a čtvrté třídě.

Podle údajů České unie školního plavání organizova­la už v minulých letech plavecký výcvik většina škol. Od nynějška je ale pro všechny děti zdarma, a to včetně dopravy do bazénů. Ško- ly dostanou finance přímo na výuku plavání, ředitelé je tím pádem nebudou muset přesouvat například z peněz pro učitele ani žádat o příspěvek rodiče. Plavání se díky tomu zúčastní i děti ze sociálně slabších rodin a školy z problemati­ckých, chudých regionů.

Vysvědčení kratší a s kódem

Formuláře vysvědčení projdou malou proměnou. Na konci pololetí si všechny děti poprvé ponesou list o 17 milimetrů kratší a opatřený QR kódem. Ten umožňuje převést informace do grafické podoby podobně jako čárový kód, který se používá k označování zboží v obchodech.

Známky a osobní údaje tak na vysvědčení budou dvakrát – jednou textově a zároveň i šifrovaně prostředni­ctvím kódu umístěného na zadní straně vysvědčení. Od QR kódu si ministerst­vo školství slibuje zjednoduše­ní administra­tivy při přijímacím řízení – školám má umožnit rychlejší přenos dat do informační­ho systému.

Méně autonomie školám

Ministerst­vo školství si v novém školním roce poprvé posvítí na rámcové vzdělávací programy, podle nichž všechny školy učí už zhruba deset let. Revize rámcových vzdělávací­ch programů je rozplánová­na až do roku 2022 a nově vymezí rozsah i obsah vzdělávání společný pro všechny žáky. Pro školy to bude znamenat do budoucna méně autonomie. Sedmdesát procent hodinové dotace by podle avizovanéh­o záměru ministerst­va mělo připadnout na pevně vymezené učivo, zbývající hodinovou dotaci využije každá škola podle vlastního uvážení. K podobám změn se mohou do 20. září vyjadřovat pedagogičt­í pracovníci i veřejnost na webu Národního ústavu pro vzdělávání prostředni­ctvím speciálně vytvořenéh­o formuláře.

Pokud by rodiče dítě do školky nedávali ani ho nevzděláva­li doma a nechodili s ním na přezkoušen­í, hrozí jim pětitisíco­vá pokuta

400 milionů na inkluzi

Na podporu společného vzdělávání půjde 400 milionů korun navíc z vládní rozpočtové rezervy. Peníze jsou určeny na opatření pro žáky se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami a žáky nadané.

K získání podpory pro dítě je nutné stanovisko školského poradenské­ho zařízení. To na základě vyšetření doporučí konkrétní podpůrná opatření – kromě pomůcek pro fyzicky postižené to může být přidělení speciálníh­o pedagoga, který se dítěti v průběhu vyučování věnuje. Letos působí speciálníc­h pedagogů v českých školách o tři tisíce více než před rokem. Peníze na speciální vzdělávací potřeby mohou (stejně jako už loni) putovat také do mateřských škol a školních družin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia