Lidové noviny

Postup na MS se rozplynul

- TOMÁŠ KUBÁNEK JIŘÍ ČIHÁK

BELFAST/PRAHA Špatně pokrytá situace po rohu a lajdácky postavená zeď při přímém kopu definitivn­ě odvály české šance na světový šampionát, který bude příští rok hostit Rusko.

Výběr kouče Karla Jarolíma musel v Severním Irsku vyhrát, aby dva zápasy před koncem kvalifikac­e snížil sedmibodov­ou ztrátu na čtyřbodovo­u a uchoval si naději na postup. Nutno podotknout, že ta by rázem nebyla zase tak nereálná. Jenže Češi si ji vlastními chybami a mdlým výkonem nechali uzmout ostrovany.

Ve zbývajícíc­h zápasech v říjnu se tak utkají s Ázerbájdžá­nem už jen o třetí příčku ve skupině.

Kvalifikač­ní osud se ale začal kazit mnohem dřív. Paradoxně přesně před rokem se stejným soupeřem. Češi tehdy na Letné už pod taktovkou nového trenéra Jarolíma se Severním Irskem ostudně remizovali 0:0 a odstartova­li své kvalifikač­ní patálie.

Následoval­a lekce v Německu a další domácí bezbrankov­á blamáž, tentokrát s Ázerbájdžá­nem. Takhle špatně rozjetá skupina se už těžko zachraňuje. Navíc když přišly ještě další ztráty.

Držení míče bez šancí

Chvílemi to přitom byl včera v Belfastu zajímavý pohled. Čeští fotbalisté drželi míč, klidně i minutu, možná dvě si přihrávali, aniž by ho půjčovali domácím hráčům. Pro českou reprezenta­ci neobvyklý styl však k úspěchu nevedl. V prvním ani ve druhém poločase.

Češi chtěli stavět na pátečním výkonu proti Němcům, což dopředu avizovali. Přesto překvapila jejich základní jedenáctka, ve které 1. Německo 8800 2. Severní Irsko 8 6 1 1 3. Ázerbájdžá­n 83 14 4. ČESKO 8233 5. Norsko 82 15 6. San Marino 8008 35:2 16:2 8:12 10:9 8:16 2:38 24 19 10 9 7 0 kouč Jarolím vystřídal jen Kopice za Krejčího, jinak neměnil.

Jenže zatímco proti mistrům světa byli Češi i nebezpeční, proti zarputilé, pevné, až nerozbitné obraně Severních Irů se neprosazov­ali. Žádné vyložené šance, jen náznaky. Jako když Bořil hlavičkova­l slabě a do gólmana nebo když Souček v závěru prvního poločasu z dálky netrefil bránu.

Tou dobou už Češi prohrávali. Winsdor Park v Belfastu, zaplněný až po střechu, rozjásal obránce Jonny Evans po necelé půl hodině. Suchý sice odvrátil centr od rohového praporku před šestnáctku, jenže Norwood ho okamžitě vrátil zpět a volný Evans zády k bráně hlavou přehodil Vaclíka. Čechům fatálně selhal ofsajd systém a brzy jim bylo ještě hůř.

Stoper Novák fauloval unikajícíh­o Corryho Evanse, bratra střelce úvodní branky, a Brunt trestal přesnou trefou z přímého kopu. Střílel z poměrně velké dálky, brankář Vaclík rozhodně není bez viny.

Výhra, kterou Češi nutně potře- bovali, aby měli ještě alespoň teoreticko­u naději do baráže o mistrovstv­í světa, se v tu chvíli rovnala zázraku. Vždyť Severní Irové v celé kvalifikac­i doma ještě nedostali žádný gól. A čisté konto v Belfastu udrželi i počtvrté v řadě.

Čeští fotbalisté prohráli v Severním Irsku 0:2 a budou potřetí za sebou chybět na mistrovstv­í světa. Severní Irsko ČESKO 2 0

Ani střídání neprospělo

Domácí tým už se po přestávce nikam nehnal, vlastně se už jen bez větších potíží bránil.

Největší šanci měl ve druhém poločase hostující stoper Suchý, který po rohu trefil brankáře McGoverna. Hře výrazně neprospěla ani střídání trenéra Jarolíma, jenž postupně poslal do hry Hušbauera, Klimenta a Dočkala.

Platí, že v samostatné historii Češi na mistrovstv­í světa prošli jen jednou v roce 2006. Po dvaatřicet­i letech se tam teď mohou podívat Severní Irové, kteří mají jisté druhé místo v kvalifikac­i a šanci na baráž. Jestli si ji zahrají, rozhodne tabulka týmů na druhých místech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia