Lidové noviny

Porážka s Maďarskem komplikuje postup

ME basketbali­stů

-

KLUŽ/PRAHA Rozložení sil ve skupině C basketbalo­vého mistrovstv­í Evropy velelo české reprezenta­ci porazit Rumunsko a Maďarsko. Domácí celek Češi zdolali v pátek, Maďarům však včera podlehli o dvanáct bodů 73:85. To je pro výběr kouče Ronena Ginzburga výrazná komplikace v boji o postup do osmifinále, kam proniknou čtyři nejlepší celky z každé skupiny.

„Určitě je to zklamání, ale ještě není konec. Máme před sebou dva zápasy,“prohlásil pivot Patrik Auda, který s 15 body patřil mezi nejlepší české střelce.

V přípravě před šampionáte­m Češi Maďary jednoznačn­ě porazili, tehdy však Maďarům chyběla největší hvězda Ádám Hanga, který byl včera klíčovou postavou. Hráč Barcelony dovedl svůj tým k triumfu 31 body, což je druhý nejlepší střelecký výkon turnaje.

Čechům vůbec nevyšel vstup do zápasu, trápili se v útoku i obraně, kde nechali rozstřílet Hangu. Až za stavu 2:13 se český celek chytil díky Audovi, který dal osm bodů svého týmu v řadě a dělal maďarské obraně velké problémy. Ostatním hráčům se v útoku příliš nedařilo, naopak na maďarské straně se k Hangovi přidal druhý vyhlášený střelec David Vojvoda. Soupeři stačilo, aby tyto dvě opory hrály jeden na jednoho a proměňoval­y i těžké střely přes obránce.

„Hodně hráčů je na takové akci Maďarsko–ČESKO 85:73 (23:16, 44:33, 66:58) Nejvíce bodů: Hanga 31, Vojvoda 18, Perl 12, Allen 10 - Satoranský a Palyza po 18, Auda 15, Hruban 12. Chorvatsko – Černá Hora 76:72, Španělsko–Rumunsko 91:50.

Příští zápas: ČESKO – Černá Hora dnes od 16.00

Tabulka skupiny C: poprvé, ale tohle byla spíše otázka bojovnosti a energie v prvních minutách. To tam z naší strany nebylo. Naopak Maďaři se dostali na koně hned v úvodu. A když mají sebevědomí, je těžké je zastavovat. Zvláště Hangu. Oni nastoupili do utkání s tím, že je to pro ně otázka života a smrti, zatímco my tam šli s tím, že je to jen další zápas,“zhodnotil trenér Ginzburg.

Český celek se několikrát přiblížil na dohnatelný rozdíl, ve čtvrté čtvrtině zavelel k obratu Satoranský, který dal v tomto hracím období devět bodů, ale Maďarsko mělo pokaždé odpověď a výhru už nepustilo. kub, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia