Lidové noviny

Starý dotazník

-

kému přesvědčen­í se hlásím? Jaký vztah má moje profesní/názorové okolí k profesnímu/názorovému okolí autora/překladate­le/nakladatel­e knihy? (nehodící se škrtni) Jaké konflikty jsme v minulosti měli?“PAK ať si recenzent píše, co chce.

Návrh byl samozřejmě míněn jako utopický, záměrně přehnaný, aby tak poukázal na chabé etické standardy zdejšího recenzents­tví – na propletené personální vazby „před textem“, které čtenář recenze nemá šanci rozpoznat. Že tento návrh vzbudil veliký pohoršený křik – bylo vidět, že se dotkl černého svědomí mnohých.

Nyní jsem si vzpomněl na starý dotazník, když jsem v sobotní příloze Lidovek z 26. srpna četl celostránk­ovou recenzi Hanuše Nykla na nové Dějiny Ruska z NLN. Ha-

Putna

Středa Baldýnský nuš Nykl tuto knihu vysoce vyzvedá. Libuje si, jak dějiny přinášejí „vyváženou a nepovrchní informaci“, jak „empaticky přistupují k ruské duchovnost­i a tradiční kultuře“, jak jsou prostě všestranně lepší než „staré“Dějiny Ruska, které v NLN vydali odborníci předchozí generace – Libor Dvořák, Václav Veber a další.

Ne že by tyto nové Dějiny Ruska byly zcela špatné (jejich kladům snad někdy někde věnuji opravdovou recenzi). Lží však jest, pokud se Hanuš Nykl tváří jako nezávislý posuzovate­l – když patří do stejného úzkého kruhu s autory posuzované knihy, když s nimi sdílel mnoho kolektivní­ch publikací, a hlavně – když sdílí totéž zásadní naladění: totiž že dějiny Ruska je třeba vysvětlit „správně“, to znamená pozitivně. Tak, jak to říká název recenze:

Čtvrtek Rejžek „Dějin Ruska se již nemusíme bát.“

Ne, dějin Ruska se tu nikdo nebojí. Nebojíme se ani kremelskýc­h propagandi­stů, ať již sedí na Hradě, v redakcích konspiračn­ích webů, v sídle KSČM, v sídle pravoslavn­é církve, nebo na některých stolicích rusistiky. Nebojíme se ani těch „hard“, kteří se koří Putinovi coby zachránci zkažené Evropy, ani těch „soft“, kteří se tváří jako objektivní vědci. Nebojíme se jich. Jen jim vidíme do karet. Jen vidíme, že „staré“Dějiny Ruska z dílny Dvořák a kol. zůstávají tím nejlepším, co v oboru máme. MARTIN C. PUTNA

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia