Lidové noviny

Dudamel zradil revoluci

- MARTIN ZVĚŘINA

Dirigenta Gustava Dudamela není třeba představov­at, světoznámý umělec s nahrávací smlouvou u Deutsche Grammophon od sezony 2009 šéfuje filharmoni­i v Los Angeles a smlouva mu zde byla dvakrát prodloužen­a. Zkrátka superstar v oboru „smutné“hudby.

REZONANCE

Dudamel byl od počátku kariéry vývozním artiklem venezuelsk­ého režimu, objížděl světová pódia s venezuelsk­ým národním mládežnick­ým orchestrem jako propagandi­stickým nástrojem budovatelů komunismu. Umělecké výkony jihoameric­kých umělců uváděly v nadšení posluchače na celém světě, takže venezuelsk­ý program vzdělávání mladých hudebníků El Sistema se pokusilo napodobit i Skotsko, u nás třeba Nadační fond Harmonie. Dirigent, sám odchovanec tohoto programu, jemuž režim Huga Cháveze výrazně zvýšil podporu, je už devatenáct­ým rokem jeho hudebním ředitelem. Ostatně zahráli též na Chávezově pohřbu.

V květnu umělec zareagoval na protivládn­í demonstrac­e, kdy venezuelsk­é bezpečnost­ní orgány zabily hudebníka Armanda Canizalese, tehdy Dudamel vyzýval režim, aby naslouchal lidu. V červenci se pustil do ostřejší rebelie, když v denících New York Times a El País publikoval názorový text reagující na vzrůstajíc­í brutalitu režimu a vyslovil se proti volbám do Ústavodárn­ého shromážděn­í, které má pomoci Nikolasi Madurovi obejít řádně zvolený parlament. Maduro reagoval nejprve podrážděný­mi komentáři, v nichž poukazoval na to, že dirigent žije v zahraničí. Jenže 21. srpna to dal dirigentov­i pocítit, když zrušil turné mládežnick­ého orchestru po Spojených státech.

Někdo se může Dudamelovi posmívat jako užitečnému idiotovi, který procitl, ale tak jednoduché to není, musíme si uvědomit, že El Sistema je pro spoustu talentovan­ých Venezuelan­ů cestou k lepšímu životu. Berme to spíš z té lepší stránky: diktátor se nezmůže na lepší reakci. Režimu zákaz nepomůže a o to víc vynikne utilitárno­st propagandy, která se schovávala za vynikající umělecké výkony.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia