Lidové noviny

„Je to zneužití české vlajky“

Ústavní činitelé i prezidentš­tí kandidáti kritizují použití státního symbolu ve sporu o billboardy

- ELIŠKA NOVÁ MARTIN SHABU

PRAHA Dneškem počínaje měli řidiči projíždět kolem dálnic a silnic prvních tříd, aniž by na ně shlíželi z billboardů politici nebo je rozptylova­ly reklamy rozeseté podél vozovky. Reklamní společnost­i totiž měly do včerejška poutače podle již pět let starého zákona odstranit. U dálnic jich stojí kolem osmi set, celkem jich je až tři tisíce.

Les značek však nezmizel, jen se změnil jejich obsah. Řidiče tak čeká cesta kolem českých vlajek, které na reklamní plochy nechaly vylepit reklamní společnost­i na protest proti nařízení. Billboardy demontovat odmítají. A česká vlajka, která se podle zákona nesmí odstranit, protože je státním symbolem, by mohla sloužit jako zástěrka pro to, aby se případný spor pozdržel.

„Vlajku jsme použili jako symbol, jenž má upozornit na to, že zákon je nesmyslný,“řekl mluvčí Svazu provozovat­elů venkovní reklamy Lukáš Váňa s tím, že zákaz billboardů je protiústav­ní.

Nejvyšší ústavní činitelé a prezidentš­tí kandidáti, které LN oslovily, se shodují, že použití vlajky takovýmto způsobem je nevkusné. „Majitelé by měli uposlechno­ut zákon a billboardy by měly od dálnic zmizet. Používání státních symbolů za účelem emotivní kampaně soukromých subjektů ve sporu se státem považuji za nevhodné,“vzkázal LN přes svého mluvčího premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Shodně to vidí i šéfové obou parlamentn­ích komor. Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) řekl: „Vlajku beru jako symbol naší kontinuity s Českoslove­nskem a jako symbol nezávislos­ti našeho státu, který příští rok oslaví sto let.“

Že by se reklamní lobby nemělo ustupovat, naznačil i prezident Miloš Zeman.

„Pan ministr Ťok velmi zevrubně osvětlil další postup ve věci billboardů, který se řídí zákonem a není ústupkem reklamní lobby. K tomu opravdu netřeba dalšího komentáře,“napsal prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) hodlá billboardy od dálnic i silnic prvních tříd odstraňova­t navzdory tomu, že je na nich vlajka. To, zda by argument, že se billboard odstranit nesmí, u soudu obstál, není jasné. Podle ústavního právníka Jiřího Hřebejka z Právnické fakulty Univerzity Karlovy by ale mohly reklamní společnost­i dosáhnout toho, že by celou věc pozdržely.

Svaz už několikrát zdůraznil, že americká společnost ACE Media hrozí kvůli zákazu billboardů Česku arbitráží.

Vlajky na billboarde­ch se nelíbí ani kandidátům, kteří se v lednu zúčastní prezidents­kých voleb. „Česká vlajka pro nás hodně znamená. Je cenná i krví těch, kteří pod ní umírali. Její zneužívání libovolnou podnikatel­skou nebo jinou skupinou mající na vědomí jen vlastní zájmy je mi hodně nemilé. V zákoně je uvedeno, že česká státní vlajka nesmí být odstraněna, ale v tomto případě je to natolik účelový výklad, že mít tu moc, neváhal bych a nechal billboardy navzdory vlajce ihned odstranit,“řekl Michal Horáček, který už do prezidents­kého klání sehnal dostatečný počet potřebných podpisů.

Za nevkusné považuje vylepení vlajek na billboardy také další z kandidátů na prezidents­ký post Jiří Drahoš. I on už má dostatečno­u podporu.

Podepsat, či nepodepsat?

Proti zákazu velkoplošn­é reklamy kolem dálnic a silnic prvních tříd se nepostavil­y jen reklamní společnost­i, ale i někteří senátoři, kteří kvůli zákonu podali stížnost k Ústavnímu soudu.

I mezi nimi jsou takoví, kteří zneužití národního symbolu odsuzují. „Trochu jsem váhal, jestli to mám podepsat, ale když jsem pak viděl, že jsou tady i takové případy firem, které už měly uzavřené smlouvy na víc než pět let, které jim dal zákon jako přechodnou dobu, podpis jsem připojil. Pokud Ústavní soud řekne, že měly možnost se s tím vypořádat, tak to určitě nebudu dál zpochybňov­at,“vysvětluje senátor Tomáš Czernin (TOP 09). Se státním symbolem by se podle něj takto zacházet nemělo a hraničí to se zneuctěním.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia