Lidové noviny

Čistírny vod propouštěj­í hormony

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Čistírny odpadních vod mají za úkol zbavit vodu všech nečistot a škodlivých látek. Daří se jim to ale jen do určité míry. V již vyčištěné vodě totiž zůstávají zbytky hormonálně aktivních látek, hlavně z antikoncep­ce. Jak již LN informoval­y, ty pak podle vědců dokonce vyvolávají změnu pohlaví u ryb a vedou i k řadě zdravotníc­h problémů u člověka (obezita, cukrovka, vývojové vady aj.). Čis- tičky by se hormonů sice dokázaly zbavit, ale vyžádalo by si to desetimili­ardové investice.

„Vhodnými technologi­emi je možné snížit koncentrac­e hormo- nů v podstatě až na nulu,“potvrzuje Tomáš Hloušek ze Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR. Fakticky by se ale musela za každou čistírnou odpadních vod postavit ještě úpravna pitné vody, která hormony dokáže zlikvidova­t.

První úpravnou vody v zemi, která to dokáže, je plzeňská vodárna. Využívá vodu z řeky Úhlavy, která obsahuje i hormonálně aktivní pesticidy či zbytky léčiv. Proto bylo nutné zařízení za více než miliardu korun zmodernizo­vat.

Právě vysoké investice jsou důvodem, proč ministerst­vo životního prostředí s úpravou čističek nesouhlasí. Řešení vidí v omezení používání těchto látek. „Zásadní je regulace celého řetězce od výroby, způsobu používání až po likvidaci,“napsala mluvčí ministerst­va Dominika Pospíšilov­á.

V Česku jsou čistírny odpadních vod v každé obci s více než 2000 obyvateli, je jich přes 2600. Pokračován­í čtěte na straně 4 Poznámka na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia