Lidové noviny

Průměrná mzda roste k 30 tisícům

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Česku se nebývale daří. Tempo růstu ekonomiky překonalo odhady a míra nezaměstna­nosti je na historické­m minimu.

Včera zveřejněná čísla růstu mezd ve druhém čtvrtletí pak přinesla další milník. Průměrná mzda se vyšplhala jen lehce pod třicet tisíc korun na 29 346 korun. Reálně pak platy vzrostly po odečtení inflace o 5,3 procenta. Česko tak zažívá nejvyšší reálný růst mezd od předkrizov­ého roku 2007.

Včera zveřejněná čísla překvapila všechny. „Růst mezd byl ve druhém čtvrtletí velmi silný a překonal očekávání jak finančních trhů, tak centrální banky. Nicméně skutečnost, že průměrná mzda v české ekonomice silně roste, není vzhledem k aktuální hospodářsk­é situaci překvapivá,“říká ekonom Generali Investment­s Radomír Jáč.

Česku se totiž dostává hned několika ingredienc­í, které ženou mzdy vzhůru. Firmám chybí lidi a úřady práce nabízejí asi 188 tisíc volných míst. Zároveň ekonomika zažívá silný hospodářsk­ý růst. Podle ekonomů by tak průměrná mzda měla letos dokonce přesáhnout třicetitis­ícovou hranici.

„Meziroční růst průměrných mezd by se měl ve zbytku roku udržet kolem sedmi procent. Průměrná mzda v ekonomice by tak měla přesáhnout 30 tisíc korun,“soudí například analytik Komerční banky Marek Dřímal. Že by se měl růst mezd udržet na úrovni kolem sedmi procent, si pak myslí i analytik ČSOB Petr Dufek.

Mzdy a produktivi­ta

Je však otázkou, zda přílišný růst mezd nemůže ekonomice spíš uškodit. „Jeden názorový proud, k němuž se lze zřejmě přiřadit, hovoří o tom, že stávající mzdový růst již výrazně přesahuje jak aktuální ekonomicko­u výkonnost, tak především produktivi­tu – a může se naopak brzy stát překážkou pro další rozvoj,“říká například Petr Zahradník, poradce prezidenta Hospodářsk­é komory.

Jak napsaly LN minulý týden, odbory hodlají požadovat pro příští rok zvýšení mezd až o desetinu.

„Mohu říct, že náš návrh bude velmi sebevědomý a bude rozhodně vyšší, než byl pro rok 2017, kdy jsme požadovali zvýšení o pět až 5,5 procenta. Samozřejmě je to pro jednotlivé sektory individuál­ní,“řekl LN Josef Středula, předseda Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů. S tím, že konkrétní požadavky odbory zveřejní až v polovině září. Podle odborářů je totiž v Česku obří rozdíl mezi výší produktivi­ty práce, která u nás dosahuje zhruba 60 procent průměru Evropské unie, a jejím ohodnocení­m, jež je zhruba na třetině unijního průměru.

Před masivním zvyšováním platů však ekonomové varují. „Požadavky na růst mezd by spí-

Nejrychlej­i mzdy rostou na Karlovarsk­u

še měly reflektova­t trend vývoje ekonomiky a její produktivi­ty, nikoli jednou hot a podruhé čehý... Růst mezd odrážející růst produktivi­ty práce je úplně v pořádku. Ale nesmí to být na úkor konkurence­schopnosti. Každá firma si může dovolit jiný růst mezd, každý zaměstnane­c si také zaslouží jiný růst odměny,“upozorňuje hlavní ekonomka Raiffeisen­bank Helena Horská.

„Plošné zvyšování mezd může vést až k zániku firem a chřadnutí celé ekonomiky. Víme, jak dopadly ekonomiky, které neuhlídaly mzdové náklady: Řecko, Španělsko či Itálie,“dodala.

Příjmový zlom v pohostinst­ví

Vůbec největšího růstu se v druhém kvartálu dočkali pracující v restaurací­ch a ubytovacíc­h zařízeních. Těm se mzdy zvýšily me- ziročně skoro o 16 procent. Velký vliv přitom mělo nejen zvýšení minimální mzdy, která od začátku letoška vzrostla na 11 tisíc korun, ale například i zavedení elektronic­ké evidence tržeb.

„Zhruba dvě třetiny tohoto nárůstu jsou důsledkem zvýšení minimální mzdy. Zbytek růstu mají na svědomí dva efekty: jednak nedostatek pracovní síly, jednak EET. Domnívám se, že EET je až na třetím místě v důležitost­i, ale i tak se jedná o výrazný faktor,“říká Dřímal. „Vliv EET bych neopomíjel, ale přece jen i zde je vidět silná poptávka po nových zaměstnanc­ích – ať už jde o kuchaře, nebo číšníky a servírky,“doplnil Petr Dufek z ČSOB.

Nejmenší růst mezd, lehce přes čtyři procenta, se tak týkal finančního sektoru, kde jsou platy obecně vysoké dlouhodobě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia