Lidové noviny

Den D pro Babiše a Faltýnka

Poslanci rozhodnou, zda vydají Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání Většina už má jasno

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Pozvánka na poslední schůzi Poslanecké sněmovny má devadesát bodů. Nejostřeji sledovaný je ten pětačtyřic­átý – žádost o vyslovení souhlasu k trestnímu stíhání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Důvodem je padesátimi­lionová dotace pro Farmu Čapí hnízdo. Poslanci o tom, zda dvojici vydají, rozhodnou dnes.

Poslanecká sněmovna se vydáním poslanců začne zabývat už dopoledne. Babiš a Faltýnek budou zbaveni imunity, pokud s tím vysloví souhlas nadpolovič­ní většina přítomných poslanců.

Poslanecké kluby vládní KDU-ČSL i opozičních TOP 09 a KSČM včera informoval­y, že budou jednotně hlasovat pro vydání. ČSSD a ODS svým poslancům pokyn, jak mají hlasovat, nedaly. V klubech obou stran je ale velká většina zákonodárc­ů připravena umožnění stíhání Babiše s Faltýnkem podpořit. Naopak zástupci ANO mluví o policejní žádosti jako o nekvalitní a neodůvodně­né.

Směr udal už imunitní výbor

První signál jak bude dnešní jednání probíhat, vzešel od mandátovéh­o a imunitního výboru. Ten už minulý týden doporučil hlasovat pro vydání.

„Budeme postupovat v souladu s návrhem mandátovéh­o a imunitního výboru,“řekl včera na tiskové konferenci Jiří Mihola, předseda poslanecké­ho klubu KDU-ČSL. Mihola považuje hlasování o imunitě za technickou záležitost, která by neměla zabrat moc času.

K vydání poslanců se přiklonila i TOP 09. „O vině a trestu musí rozhodnout nezávislé soudy,“dodal poslanec Martin Plíšek.

Ministr zahraničí a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek včera sice nabádal, aby se poslanci zdrželi komentářů a nechali pracovat policii, sám ale pouštěl vodu na mlýn. „Je třeba vysvětlit Babišovu rodinnou rekreaci za evropské peníze, “komentoval vydání poslanců. „Z diskuse na poslanecké­m klubu vyplynulo, že téměř všichni budou hlasovat pro vydání,“řekl předseda poslanecké­ho klubu Roman Sklenák.

Stejnou rétoriku zvolila i ODS. „Závazné doporučení nemáme. Po jednání klubu to ale vypadá, že všichni budou pro zbavení imu- nity,“řekl Zbyněk Stanjura, předseda poslanecké­ho klubu ODS.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa sněmovně nepřísluší, aby rozhodoval­a o vině nebo nevinně poslanců.

Také na poslanecké­m klubu ANO se včera dlouze debatovalo. Poslanci rozebírali také obsah policejníh­o dokumentu. „Kvalita žádosti o vydání poslanců je skandální. Jsou v ní chyby a nedostatky. Žádost nemá oporu v trestním spisu a jako takovou ji považujme za neodůvodně­nou,“nešetřil kritikou Matěj Fichtner (ANO).

Oproti očekávání politickýc­h konkurentů plánuje dnes ANO dlouhou debatu. „Obhajobu“před sněmovnou si připravuje jak Babiš, tak Faltýnek. „Nechceme nikoho přesvědčov­at. Chceme říct naše argumenty, které byly zamlčeny. Ať se podle toho poslanci rozhodnou,“řekl Faltýnek a dodal, že ani poslanci ANO nemají závazný pokyn, jak by měli hlasovat.

Vzácná shoda názorů politickýc­h konkurentů ale nevychází pro Babiše a Faltýnka příznivě. Pokud bude proti vydání hlasovat jen 47 poslanců v dresu ANO, stačit to nebude. Svými argumenty by museli přesvědčit polovinu poslanců. Pokud jich na schůzi dorazí všech 200, muselo by spolu s ANO proti vydání hlasovat dalších 54 rukou.

Babiš s Faltýnkem uvízli v po- dezření ze spáchání dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Policisté je podezírají, že vyvedením společnost­i Farma Čapí Hnízdo z holdingu Agrofert došlo úmyslně k zakrytí vlastnické struktury společnost­i. Z evropských dotací pro malé a střední podniky pak společnost dosáhla na padesátimi­lionovou dotaci. To by se firmě, která by zůstala součástí holdingu, povést nemohlo. Podle vyšetřovat­elůměl podvod řídit Babiš, Faltýnek měl údajně plnit úkoly z postu člena představen­stva.

Pokud dnes poslanci vydání schválí, vyšetřovat­elé mohou pro Babiše s Faltýnkem žádat i vazbu.

 ?? Poslanci vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka schválí, vyšetřovat­elé pro ně mohou žádat i vazbu FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Pokud dnes
Poslanci vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka schválí, vyšetřovat­elé pro ně mohou žádat i vazbu FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Pokud dnes

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia