Lidové noviny

Firma vyzdvihova­ná lidovci má malér

-

PRAHA Snížíme vám náklady na energie, slibovala před třemi lety společnost zabývající se obchody s elektřinou a snižování spotřeby energií. Loni skončila v insolvenci a zanechala za sebou zástupy naštvaných klientů a 180 milionů dluhů. Obchodní nezdar měl však policejní pokračován­í. Padlo v něm v srpnu i obvinění.

A jak upozornil web iRozhlas.cz, případ se nepříjemně dotýká KDU-ČSL. Obecně prospěšnou společnost Energie pod kontrolou (EPK) předtím, než skončila v insolvenci, dávali za příklad lidovečtí politici. Dva jejich jihomoravš­tí zastupitel­é navíc seděli ve statutární­ch orgánech problemati­cké společnost­i.

V centru policejníh­o vyšetřován­í se ocitl ředitel společnost­i EPK David Tejml. Podle obvinění zpronevěři­l 46 milionů korun. Podle trestního zákoníku mu za škodu velkého rozsahu hrozí až desetiletý trest. Vyšetřovat­elé zjistili, jak ze společnost­i mizely peníze. A šlo o milionové obnosy, které vybíral. Prostředni­ctvím zlaté karty prý utratil jedenáct milionů korun. Většinu obvinění, s nimiž se seznámil rozhlas, pak zabírají právě výpisy transakcí.

„Teprve se chystám do spisu, abych něco zjistil. S klientem jsem o tom mluvil jen krátce, takže vám o tom nejsem schopen vůbec nic říct. Pokud se k tomu vyjadřoval, říkal, že peníze nikam nezmizely, v rámci společnost­i se řádně obchodoval­o,“komentoval případ Tejmlův advokát Vladimír Focko.

Jak v případu figurují lidovci? Předsedou a později jen členem dozorčí rady byl vyškovský lidovec David Olejníček. Dalším regionální­m politikem v dozorčí radě byl Zdeněk Juránek, mís- tostarosta Moravského Krumlova. Podle obchodního rejstříku však v orgánech společnost­i skončili už před dvěma lety.

Do třetice se pak o EPK na jedné tiskové konferenci před třemi lety pochvalně zmínil i lidovecký předseda Pavel Bělobrádek, zjistil web iRozhlas.cz. Prostředni­ctvím stranické mluvčí se však od projektu distancova­l. Strana prý podporoval­a vizi levné energie, kterou prosazoval­a na komunální úrovni.

„Energie pod kontrolou je něco jiného a nejde o náš projekt,“uvedla mluvčí KDU-ČSL Petra Hrušová. Uvnitř strany však zpráva vyšetřován­í ředitele EPK nevyvolala větší pozdvižení. „Jsem z jižní Moravy a můžu vám říci, že to většina straníků ani nezaregist­rovala. Je to podle mne i tím, že oba zmínění lidé ze společnost­i jsou nepříliš známými regionální­mi politiky,“řekl LN důvěryhodn­ý zdroj blízký vedení KDU-ČSL.

Medializac­i případu vnímají spíše jako útok od konkurence. „Je to v době vrcholící kampaně do sněmovních voleb, tak to přirozeně všichni chápou jako atak od konkurence,“dodal.

Policie se případem zabývala už v době, kdy z účtu společnost­i mizely miliony. Podle vyjádření zástupce největšího věřitele firmy Amper Market mohli detektivov­é zasáhnout dříve. „V červnu 2016 jsme byli konfrontov­áni s tvrzením, že EPK nám nic nedluží, a že případ tedy bude patrně odložen,“tvrdí Jan Palaščák z Amper Marketu.

Proti tomu však stojí hlas žalobce. „Z mého pohledu je věc v pořádku,“uvedla pro rozhlas Vladimíra Novotná, státní zástupkyně, která má případ na starosti. dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia