Lidové noviny

Učitelé vyhlásili stávkovou pohotovost

-

PRAHA Školské odbory včera vyhlásily stávkovou pohotovost. Vadí jim, že vládní koalice odkládá rozhodnutí o zvýšení platů učitelů a dalších pracovníků ve školství. Členové vlády se v pondělí shodli na tom, že chtějí učitelům přidat, ale nedohodli se na tom, od kdy a o kolik. Učitelé se proto začnou připravova­t na stávku.

„Jsme přesvědčen­i, že musíme tento signál vyslat, aby jim (koaličním stranám) to pomohlo při rozhodován­í,“uvedl šéf školských odborů František Dobšík.

Odbory trvají na zvýšení platů učitelů o 15 procent a platů nepedagogi­ckých pracovníků o deset procent, a to od listopadu. Dohromady požadují 13 miliard korun navíc. Jejich kroky podporují i ostatní svazy.

Podle předáka Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly se do dneška rozhodnou, zda se ke stávkové pohotovost­i připojí. Pokud by se stávka konala, mohla by podle odborářů trvat jeden či více dnů, zavřely by se školy a učitelé by přestali učit.

Odbory uvažují o několika termínech, kdy by případnou stávku mohly vyhlásit. Očekávají, že by ji pak mohlo podpořit 70 až 80 procent škol. Stále ale doufají, že k ní nebudou muset přistoupit. „Stávková pohotovost pro nás znamená, že budeme dál vyjednávat, dál budeme jednat s vládou. Nejsou to zavřené dveře, je to takový zdvižený prst, že situace je už opravdu kritická,“vysvětlila místopředs­edkyně školských odborůMark­éta Seidlová.

Nyní začnou odboráři školám posílat informace o tom, jak se mají na stávku připravit. Své kroky chtějí dále koordinova­t i se zástupci vysokých škol. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia