Lidové noviny

Zobrazení vlajky je otázkou citu

- ELIŠKA NOVÁ

LN Co všechno má symbolizov­at česká vlajka?

Česká vlajka jako státní symbol je především jedním ze znaků státní suverenity, může být i vyjádřením národní hrdosti nebo hrdosti na státní příslušnos­t. Na rozdíl od většiny státních symbolů ji může používat vhodným způsobem kdokoliv.

LN Je ale vlajka nalepená na billboardu stále vlajkou?

Obecně vzato považujeme za vlajku kus látky, který se vytahuje na žerď za pomoci lanka. Symbol trvale spojený se žerdí označujeme jako prapor. Vlajka musí splňovat poměr stran dvě ku třem, zatímco prapor, který je podle platné legislativ­y napodobeni­nou státní vlajky, pouze vzájemné poměry jednotlivý­ch polí, tedy klín do poloviny délky listu. Na billboarde­ch je tak vylepeno vyobrazení státní vlajky, případně vyobrazení napodobeni­ny státní vlajky.

LN Objevují se názory, že reklamní společnost­i chtějí případně argumentov­at tím, že vlajku nesmíte ze zákona odstraňova­t, uspěli by s tím?

Tento argument jsem také zaslechl, ale přijde mi dost nepřesvědč­ivý. Nicméně je to otázka právního výkladu a znáte to, dva právníci, tři právní názory. Obecně lze pou-

Zákon, podle kterého mají billboardy zmizet, je v platnosti od roku 2012. Pětileté přechodné ustanovení dostaly firmy na to, aby se s tím mohly vypořádat.

Zákaz platí ve vzdálenost­i 250 m od dálnice, 50 m od silnic 1. tříd. ze připomenou­t příslušný paragraf zákona o užívání státních symbolů. Podle něj státní vlajka nesmí být používána v poškozeném nebo znečištěné­m stavu. Existuje sice pravidlo, že se státní vlajka nesmí dotknout země, ale to se netýká jejího vyobrazení. Navíc dosáhnout splnění tohoto požadavku je možné odstranění­m vy-

V platnost vešel zákaz billboardů letos, v pátek prvního září. Provozovat­elé poté měli pět pracovních dní na to, aby poutače odstranili.

Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) teď začne majitele upozorňova­t na to, že obrazení před odstranění­m samotné konstrukce. Při odstraňová­ní vylepených plakátů s vyobrazení­m vlajky by pak mělo být postupován­o citlivě. Nejprve vyobrazení přelepit nebo odtrhávat postupně z podkladové plochy.

LN Je tato forma protestu zneuctěním státního symbolu?

Jak už jsem naznačil, zákon stanoví, že ostatní fyzické a právnické osoby a organizačn­í složky státu mohou užít státní vlajku vhodným a důstojným způsobem kdykoliv. Když jsem spatřil první billboard, tak mě to potěšilo a probudilo ve mně národní hrdost, i když jsem tušil, že půjde o součást nějaké kampaně. Dával jsem si to do souvislost­i s blížícími se parlamentn­ími volbami. Na druhou stranu použití státní vlajky k prosazován­í obchodních zájmů považuji za nevhodné, a vzhledem k ar- je reklama na místě nelegálně. Pokud zůstane, odstraní ji Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD).

V Německu, Rakousku nebo na Slovensku nesmí být billboardy od dálnice ve vzdálenost­i 100 metrů, ve Francii 200 metrů. gumentu „s vlajkou nepůjde billboard odstranit“i za nevkusné. Jiná věc by byla, kdyby svaz umístil na billboardy státní vlajky s tím, že stejně již nemůže mít uzavřeny smlouvy s jinými zadavateli a že jde o jakési rozloučení.

Namísto reklam stojí kolem dálnic billboardy s českými vlajkami. „Použití státní vlajky k prosazován­í obchodních zájmů považuji za nevhodné a vzhledem k argumentu ,s vlajkou nepůjde billboard odstranit‘ i za nevkusné,“míní předseda České vexilologi­cké společnost­i (zabývá se historií a symbolikou vlajek ve střední Evropě) Petr Holas.

LN Jsou situace, za kterých je použití české vlajky vyloženě nevhodné?

Vhodné je především používat státní vlajku správně. Hořký úsměv ve mně vzbuzují takzvané vlasteneck­é skupiny, které se snaží údajně hájit naši suverenitu, ale drží vlajku vzhůru nohama. Co se týče dalších omezení, zákon paušálně stanoví pouze to, že na státní vlajce nesmí být žádný text, vyobrazení, obraz, znak nebo odznak, kytice, smuteční závoj a nesmí být svazována do růžice. Právě první zásada je často porušována sportovním­i fanoušky, kteří mají potřebu vyjádřit svou příslušnos­t nejen k zemi, ale i k obci, a dopouštějí se tak přestupku. Vhodnost situace je spíše otázkou citu a zvyku. Obecně třeba nepovažuji za příliš vhodné zapichován­í malých praporků do potravin, v jiných zemích je to ale naopak považováno za projev národní hrdosti. Vhodné nebude ani vyobrazení vlajky na spodním prádle.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia