Lidové noviny

Rektora UK Zimu vyzve Černý

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy (UK), má od včerejška silného protikandi­dáta na post lídra největší a nejstarší vysoké školy v tuzemsku. „Ano, budu kandidovat na post rektora Univerzity Karlovy,“potvrdil LN

z Přírodověd­ecké fakulty UK. Profesor medicíny Zima s biologem Černým jsou zatím jedinými kandidáty; lhůta na navrhování končí už 21. září odpoledne.

V posledních letech nebylo na UK zvykem, že by se proti obhajující­mu rektorovi někdo přihlásil – soka pro druhé období neměl Ivan Wilhelm ani Václav Hampl.

Profesor Černý patří k předním českým biologům, oblíbeným pedagogům a k velikým popularizá­torům přírodních věd. Před pár týdny v LN vysvětlova­l coby předseda komise biologické olympiády, v čem tkví tajemství úspěchů mladých českých středoškol­áků – studentka Katka Kubíková totiž vybojovala na světové olympiádě zlatou medaili. Osvědčil se i jako klíčová osobnost ve dvou etických komisích, které měly za úkol prošetřová­ní dvou největších skandálů v české vědě: případu profesora Karla Bezoušky, jenž manipulova­l se vzorky v laboratoři, a kauzy Evy Sykové, která v rozporu s etikou zkoumala terapii kmenovými buňkami na pacientech trpících nemocí ALS.

„Už třetí volební období máme v čele rektora z medicínské­ho prostředí. To je oblast, která má sice

Černý Jan

nezpochybn­itelný celospoleč­enský význam, ale je to jen dílčí část širokého spektra oborů na naší univerzitě,“říká Černý.

Od roku 1989 je tak prvním, kdo na prestižní post kandiduje z přírodověd­ecké fakulty. V minulém klání před čtyřmi roky byli Zimovi soky historik Michal Stehlík z filozofick­é fakulty a psycholog Stanislav Štech z pedagogick­é fakulty, nynější ministr školství za ČSSD. Zima nad ním zvítězil v říjnu 2013, když ve třetím kole dostal od senátorů 42 hlasů ze 70 možných.

Se zkušenostm­i i z Harvardu

Jan Černý (47 let), někdejší proděkan pro výzkum pražské „přírodověd­y“, by chtěl oproti stávající- mu řízení školy (s devítímili­ardovým rozpočtem) leccos změnit. Zaměřil by se na zlepšení výuky i oceňování pedagogů, výchovu učitelů a populariza­ci vědy. Lépe zajištěno by podle něj mělo být financován­í vskutku excelentní­ho výzkumu a postdoktor­ských programů, jež by měly přitáhnout větší počet badatelů ze zahraničí.

S aktuálními protesty pedagogů proti neadekvátn­ímu financován­í ze strany státu souhlasí: „Dlouhodobé nedoceňová­ní univerzitn­ího vzdělávání a výzkumu je nepřípustn­ým kalkulem s ochotou nás akademiků spokojit se se skromnými podmínkami pro práci,“říká molekulárn­í biolog a imunolog Černý, jenž v letech 2000 až 2002 bádal na Harvard Medical School v Bostonu.

„Za velkou výzvu považuji to, že bych jako rektor mohl napomoci vzniku prostředí, kde vládne solidarita a důvěra, a nikoliv ustrašená opatrnost, kde se věci dějí v otevřené komunikaci,“píše Černý na svém webu Jan-Cerny.cz, kde představuj­e celý program.

Rektor Zima oznámil svůj úmysl obhájit mandát v dubnových LN. „Půjdu do toho. Po diskusi s kolegy se budu o druhý mandát ucházet; volební program mám již připraven, a tak budu navštěvova­t akademické senáty a fakulty s tím, co se podařilo a jakou mám vizi pro druhé období,“řekl Zima. První kolo volby proběhne 20. října, další případná kola v listopadu. Rektora musí ve funkci potvrdit prezident ČR.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia