Lidové noviny

Krajané získali peníze na školu

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Chorvatský Daruvar leží mimo hlavní trasy českých turistů, kteří vesměs míří k Jadranu. Je to ale škoda. Na českou stopu lze v tomto slavonském městečku, kde potomci českých exulantů tvoří pětinu obyvatel, narazit na každém kroku.

Starosta se jmenuje Damir Lněníček, ve funkci letos vystřídal Dalibora Rohlíka. Vaří se tu ležák Staročeško, vychází tu časopis Naše Jaro. Mají tady ulici T. G. Masaryka, v níž sídlí také Komenského škola, kde lze v češtině absolvovat celou povinnou školní docházku.

A právě daruvarská Základní škola Jana Ámose Komenského se teď dočkala významné vzpruhy z Česka.

Vláda v pondělí uvolnila z rezerv státního rozpočtu 300 tisíc eur (7,8 mil. Kč) jako příspěvek na dostavbu krajanské školy, kam chodí 220 dětí z Daruvaru a okolí.

Stejnou částku recipročně přislíbila i chorvatská strana. „Je to pro nás významný příspěvek. Více než devadesát let tu udržujeme tradici výuky českého jazyka a dar nám umožní pokračovat v naší činnosti,“řekl LN Jiří Bahník, místopředs­eda Svazu Čechů v Chorvatsku.

Za peníze z Česka vznikne v da- ruvarské škole nová přístavba, v níž bude sídlit vedení školy, archiv, hospodář a také kanceláře pro výchovné poradce. Ze současné sborovny naopak vyroste další třída. Novou učebnu získá také mateřská školka Ferda Mravenec, kde vznikne prostor pro dalších 25 dětí. Počítá se i s rozvojem českých jeslí.

„Poslední stavební úpravy proběhly zhruba před třiceti lety a současný stav již nevyhovuje moderním nárokům výuky,“píše se v dobrozdání, které vypracoval­a kancelář Jaroslava Kantůrka, zvláštního zmocněnce pro krajanské záležitost­i při ministerst­vu zahraničí (MZV).

Podle Černínskéh­o paláce nejde jen o morální podporu české menšiny v Chorvatsku, která čítá na deset tisíc krajanů, ale i nutné investice.

Chorvatsko totiž v rámci úspor- ného balíčku před dvěma lety seškrtalo o třetinu financován­í státních škol, což se dotklo právě i menšinové školy v Daruvaru.

„Školám obecně chybějí prostředky na investice, provoz a udržení výuky. To je z dlouhodobé­ho hlediska zásadní problém pro zachování krajanské menšiny do budoucna,“konstatuje MZV.

Česká menšina má přitom o výuku v jazyce svých předků velký zájem – byť jde v případě Slavonie o historicko­u komunitu, která je jinak plně integrovan­á do chorvatské společnost­i.

Vláda daruje osm milionů korun na dostavbu české školy v Chorvatsku.

Dětí je stále dost

„Je to trochu paradox. Počet lidí hlásících se k českým kořenům v posledních letech klesal. Dětí v českých školách a školkách je ale stále dost,“pochvaluje si Bahník.

V Daruvaru je navíc možné absolvovat v češtině celou školní docházku – kromě školky a základní školy se v jazyce předků, kteří přišli do Slavonie před 150 lety, vyučuje také v pobočce místního gymnázia.

Kromě toho vybudovali krajané ještě ZŠ J. Růžičky v Končenicíc­h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia